דלג לתוכן

סחרחורת והתעלפות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/06/2010 תאריך עדכון: 24/11/2020
2 דקות קריאה

תלונה על סחרחורת או התעלפות עשויה ללמד בדרך כלל על שלוש בעיות שונות: 
אובדן הכרה 
סחרור (ורטיגו) 
תחושה של חולשה מלווה בחוסר יציבות - כמו שמרגישים כשחולים בשפעת או כשעוברים למצב עמידה מהר מדי.

אובדן הכרה
אובדן הכרה אמיתי כולל פרק זמן אותו האדם לא זוכר, ושבמהלכו לא היתה לו שליטה על גופו. אם האדם מאבד את הכרתו בעודו עומד, הוא ייפול ועלול להיפגע כתוצאה מכך. התסמין הנפוץ, "נהיה לי שחור בעיניים", מתכוון לכך שהאדם מתקשה לראות וצריך לשבת או לשכב אך עדיין יכול לשמוע. זה אינו אובדן הכרה אמיתי. מצב כזה עשוי להיות קשור בשינויים בתנוחת הגוף או בחוויות רגשיות. כל מקרה של אובדן הכרה אמיתי צריך להיבדק בהקדם על-ידי רופא/ה.


ורטיגו
ורטיגו הוא תוצאה של בעיה במנגנון האיזון של האוזן הפנימית. כיוון שמנגנון איזון זה עוזר גם בשליטה בתנועות העיניים, מלווה אובדן שיווי המשקל בתחושה שהחדר מסתובב. לעיתים נדמה שהקירות והרצפה נוטים הצידה בתנועות משוגעות. למצבי הוורטיגו אין בדרך כלל סיבה ברורה, וכנראה שהם נובעים מזיהום נגיפי (ויראלי) באוזן הפנימית. במצבים אלו יש צורך לראות רופא/ה.


חולשה מלווה חוסר יציבות

זוהי בוודאי הנפוצה בבעיות הנידונות כאן. מדובר בתחושת חוסר היציבות שמלווה בדרך כלל שפעת או הצטננות. אם תחושה זו קשורה בתסמינים אחרים של שפעת או הצטננות, עיינו ב ראו במנוע האבחון.
בדרך כלל, גם תלונה שאינה קשורה בתסמינים אחרים אינה חמורה. אנשים רבים שסובלים ממצב זה מתוחים או חרדים. אחרים סובלים מלחץ דם נמוך ומרגישים, באופן שגרתי, סחרחורת כאשר הם נעמדים בפתאומיות. מצב זה נקרא תת לחץ דם שקשור בתנוחה ואינו דורש טיפול. תרופות רבות, בעיקר נגד יתר לחץ דם, עשויות לגרום לתחושה דומה. אם תחושה זו קשורה בשימוש בתרופות, יש ליצור קשר עם הרופא/ה כדי לקבוע אם צריך להפסיק ליטול את התרופה.
פעמים רבות אלכוהול קשור אף הוא בסחרחורת. אם אתם חושדים שיכול להיות ששתייה מופרזת גורמת לבעיה, עיינו ב ראו במנוע האבחון.


טיפול ביתי
אנשים חשים לא פעם ש- "הכול נהיה שחור" אחרי שינוי תנוחה פתאומי ממצב ישיבה או שכיבה לעמידה. הדם מפסיק לזרום למוח למשך רגע, והאדם עשוי לראות שחור או לחוש סחרחורת וחולשה. תופעה זו מכונה תת לחץ דם שקשור בתנוחה. רוב האנשים חווים זאת מעת לעת, אך תופעה זו הופכת שכיחה יותר עם הגיל. הטיפול העיקרי הוא הימנעות משינויים פתאומיים בתנוחת הגוף. כל עוד המצב לא מחמיר באופן פתאומי, אין צורך לפנות לרופא בנושא זה. תוכלו לדווח על תחושותיכם בביקור השגרתי הבא במרפאה.
תחושה קבועה של סחרחורת, ללא תסמינים אחרים, אינה מעידה על גידול במוח או מחלה נסתרת אחרת. סוג זה של הפרעה נעלם בדרך כלל כאשר האדם פותר את מקורות החרדה שלו. לא פעם מדובר בבעיה שהאדם צריך ללמוד לחיות איתה.
אם הבעיה נמשכת יותר משלושה שבועות, פנו לרופא/ה שלכם.



הרופא יברר את תולדות המחלה, תוך שימת דגש על ההבדלים בין התלונות שתוארו קודם. אם הבעיה היא אובדן הכרה, ייבדקו הלב והריאות וכן תפקוד העצבים. ייתכן שיהיה צורך בבדיקות מיוחדות לאי סדירות קצב הלב או לצניחה פתאומית של לחץ הדם. אם הבעיה היא ורטיגו, ייבדקו הראש, האוזניים, העיניים והגרון, בצד מבחנים נוירולוגיים. לעיתים יש צורך בבדיקות נוספות של שמיעה או איזון. בנוסף, ייערך בירור לגבי גורמי השפעה אפשריים כגון חרדה. פעמים רבות יומלץ על מעקב וביקורת.
 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יונתן קוגן
ד"ר יונתן קוגן קרדיולוגיה
מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, אסותא אשדוד, קרדיולוג מומחה במחלות לב והתמחות בהפרעות קצב
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 39 חוות דעת )
"טיפול מספק, מקצועי ויסודי עם הקשבה והבנת מצבי.."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו