דלג לתוכן

צפצופים בנשימה

צפצופים בנשימה הם קולות שריקה גבוהה הנוצרים על-ידי זרימת האוויר דרך צינורות או דרכי הנשימה שהתכווצו ונעשו צרים. ברוב המקרים, היצרות דרכי הנשימה נובעת מדלקת נגיפית (ויראלית) או מתגובה אלרגית כמו אסטמה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/06/2010 תאריך עדכון: 24/11/2020
3 דקות קריאה

צפצופים בנשימה הם קולות שריקה גבוהה הנוצרים על-ידי זרימת האוויר דרך צינורות או דרכי הנשימה (קנה הנשימה והסמפונות) שהתכווצו ונעשו צרים. הצפצופים ברורים ביותר במהלך נשיפה, אך עשויים להישמע גם במהלך שאיפה. הקולות מגיעים מצינורות הנשימה העמוקים בחזה, בניגוד לקולות אחרים המגיעים מאזור בית הקול שבגרון. ברוב המקרים, היצרות דרכי הנשימה נובעת מדלקת נגיפית (ויראלית) או מתגובה אלרגית כמו אסטמה. 

אצל פעוטות צעירים מגיל שנתיים, דרכי הנשימה הזעירות ביותר עלולים להיות מוצרות בגלל זיהום נגיפי. דלקת ריאות יכולה גם לגרום לצפצופים. לעיתים, גוף זר התקוע בקנה הנשימה גורם לצפצופים שקשה לשמוע ללא סטטוסקופ. 

צפצופים קשורים גם למחלה חסימתית כרונית של הריאות, הנקראת ברונכיטיס כרונית או COPD. גירוי של עישון די בו כדי לגרום לצפצופים, אף-על-פי שכמעט כל המעשנים סובלים גם מדרגה מסוימת של מחלת ריאות חסימתית כתוצאה מהעישון.

אסתמה
אסתמה או גנחת הסמפונות היא מחלה חסימתית של הריאות, שנפוצה ביותר בקרב ילדים ומתבגרים. מחלה זו הופכת שכיחה יותר עם השנים. הצפצופים המלווים אסתמה נגרמים על-ידי התכווצויות של השריר בדופן דרכי הנשימה הזעירות ביותר בריאות. כמות מוגברת של ייצור ליחה מצרה עוד יותר את דרכי הנשימה, והיא עלולה להגביר את הקושי שבהוצאת אוויר.
התקף אסתמה יכול להתעורר על-ידי זיהום, מתח רגשי, אוויר קר, זיהום אוויר או חשיפה לגורם אלרגני. גורמים אלרגנים נפוצים כוללים אבק, אבקת פרחים, עובש, מזון ופרוות בעלי חיים. צפצופים יכולים להופיע לאחר עקיצת חרק או שימוש בתרופות. עם זאת, בדרך כלל אין סיבה ברורה להתקף האסתמה.

צפצופים המלווים בחום
אצל ילדים הסובלים מזיהום של מערכת הנשימה, צפצופים עשויים להקדים את הופעת קוצר הנשימה. על כן, כשהצפצופים מופיעים ויש גם חום זהו סימן אפשרי לזיהום מערכת הנשימה ומומלץ לפנות לייעוץ רפואי. זאת על אף שבדרך כלל המחלה אינה חמורה ככלות הכול.
טיפול ביתי די בו לטפל בצפצופים, אבל לעיתים יש צורך בתרופות המרחיבות את דרכי הנשימה והן ניתנות רק כתרופות מרשם.

טיפול ביתי
כל מקרה של צפצופים אצל ילדים עלול להיות חמור, ןלפיכך נדרשת הערכה רפואית - לפחות באירועים הראשונים. אסתמה נוטה להתגלות אצל מי שגם בני משפחתו האחרים סובלים ממנה, או מקדחת השחת או מאקזמה.

שתייה מרובה של נוזלים חשובה. מומלץ ביותר לשתות מים, אך אפשר גם מיץ פירות או משקאות קלים. שתייה מרובה תהיה חלק מהטיפול הראוי, כך שאפשר להתחיל בו עוד לפני הביקור במרפאה.
השימוש במכשיר אדים - רצוי אדים קרים - עשוי לפעמים לעזור. אם אין מכשיר אדים, ניתן להשתמש במקלחת ליצירת אדים לחים. 

בית נקי יחסית, ללא אבק, חיוני לאדם שהאלרגיות שלו גורמות לאסתמה. שאבו אבק באופן סדיר משטיחים, רהיטים, וילונות, כיסויי מיטה וחפצים אחרים התופסים אבק - במיוחד בחדר השינה של חולה האסתמה. שמרו על בובות משחק נקיות. כדאי מאוד להשתמש בבובות שניתנות לכיבוס. הימנעו ממוצרים שעשויים להיות ממולאים בשערות בעלי חיים או נוצות. אל תשכחו להחליף או לנקות את המסננים במזגן באופן סדיר.
חולי אסתמה יכולים להשתתף בפעילות גופנית. ספורטאים מקצועיים עם אסתמה זכו בעבר במדליות זהב אולימפיות בשחייה. שחייה היא פעילות גופנית מעולה, וזהו ענף ספורט מצוין לחולי אסתמה.

מה צפוי אצל הרופא/ה
הבדיקה הגופנית תתמקד בחזה ובצוואר. הרופא ישאל שאלות לא רק על המחלה הנוכחית אלא גם על אלרגיות שהיו בעבר לחולה או למשפחתו. אצל ילדים צעירים יכולה להיבדק גם האפשרות שנבלע גוף זר. זיהומים יכולים לגרות התקף אסתמה, אבל אין צורך בטיפול באנטיביוטיקה אלא אם יש סימנים נוספים לכך שהזיהום הוא חיידקי. 

בהתקף חמור, תרופות להרחבה מיידית של דרכי הנשימה כמו אפינפרין, יכולות להינתן בזריקה. לעיתים המטופל יצטרך להישאר מאושפז כדי לקבל חמצן באמצעות מסכה, טיפול תכוף בתרופות נשאפות או נוזלים דרך הווריד. הדבר החשוב ביותר באשפוז הוא האפשרות להשגיח על המטופל כדי למנוע החמרה של המצב. 

לאחר שהמשבר חלף, הרופא יציע תוכנית למניעת התקפי אסתמה בעתיד. התוכנית צריכה לכלול בחינה של גורמים סביבתיים ורגשיים. יותר ממחצית הילדים שמאובחנים כסובלים מאסתמה, אינם סובלים מאף התקף אסתמה כמבוגרים. עשרה אחוז יסבלו מהתקפים בודדים בלבד.

טיפול תרופתי לאסתמה
יש הרבה תרופות שעשויות להקל על תסמיני האסתמה. הרופא שלכם יקבע איזה שילוב מתאים לכם, ואתם תידרשו לקחת את התרופות על-פי ההוראות.
למדו לקחת בצורה נכונה תרופות שניתנות בשאיפה. אם אתם חשים שהתרופה פגעה בלשון שלכם או בחלק האחורי של הגרון סימן שהיא לא נכנסה לדרכי הנשימה, לשם היא צריכה להגיע.
אנטיהיסטמינים אינם יעילים לטיפול באסתמה. למעשה, בכך שהאנטיהיסטמינים מייבשים את ההפרשות מהאף, הם עלולים לגרום לחסימת דרכי הנשימה.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יצחק דנו - דנו אסתטיקס
ד"ר יצחק דנו - דנו אסתטיקס אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 16 חוות דעת )
"הרגשה מצויינת לאחר טיפולי הזרקה התוצאות מדברות בעד עצמן המראה שנוצר טבעי ויפה. ד"ר דנו בעל ידי זהב פשוט אלוף אמין ומקצועי. ממליצה בחום!!!"
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר
ד"ר ערן אורבוך
ד"ר ערן אורבוך אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה ברפואת אא"ג וניתוחי ראש צוואר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו