דלג לתוכן

מהי פזילה?

תהליך חשוב הקורה בחודשי החיים הראשונים הוא התפתחות הראייה הדו-עינית. לכולנו שתי עיניים, הפועלות בתאום זו עם זו. בזכות התיאום הזה יש לבני האדם, בניגוד לחיות אחרות, ראיית עומק מדויקת. התיאום הזה בין העיניים נרכש בחודשי החיים הראשונים. עד גיל 4-5 חודשים לעיתים עדיין אין העיניים מתואמות זו עם זו, ולעיתים כאשר עין אחת צופה קדימה, העין השנייה פונה פנימה או החוצה, או במילים אחרות – פוזלת.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/10/2010
5 דקות קריאה
תהליך חשוב הקורה בחודשי החיים הראשונים הוא התפתחות הראייה הדו-עינית. לכולנו שתי עיניים, הפועלות בתאום זו עם זו. בזכות התיאום הזה יש לבני האדם, בניגוד לחיות אחרות, ראיית עומק מדויקת. התיאום הזה בין העיניים נרכש בחודשי החיים הראשונים. עד גיל 4-5 חודשים לעיתים עדיין אין העיניים מתואמות זו עם זו, ולעיתים כאשר עין אחת צופה קדימה, העין השנייה פונה פנימה או החוצה, או במילים אחרות – פוזלת.

לאחר גיל 6 חודשים, פזילות כאלה צריכות להעלם. אם הן קיימות אין זה מצב תקין ויש לפנות לרופא באופן מיידי. גם כיום, ישנם רופאים הדוחים הורים לתינוקות מעל גיל 6 חודשים עם פזילה בטענה כי "הילד עוד צעיר והפזילה תעבור מעצמה". חשוב שנדע כי אין זה נכון. נהפוך הוא, הפזילה יכולה לגרום לעין עצלה וכן לפגם בהתפתחות הראייה הדו עינית. לכן חשוב לטפל בכך ללא דיחוי.

פזילות אחרות יכולות להופיע בגילאים מבוגרים יותר בילדות או אפילו אצל מבוגרים. חשוב שנדע כי פזילה אצל ילד מחייבת טיפול. חוסר טיפול יכול לגרום להתפתחות עין עצלה, הפרעה בראייה הדו-עינית, כפל ראייה ועוד.

פזילה מדומה
לעיתים קרובות תינוקות מתחת לגיל שנה נראים פוזלים, אך למעשה אין להם פזילה והעיניים שלהם מקבילות וישרות. הסיבה לתופעה נובעת ממבנה העפעפיים והפנים אצל תינוקות. לתינוקות יש לעיתים קרובות קפלי עור בשולי העפעף או גשר אף רחב. אלה מסתירים חלק מהעין וגורמים לאשליה אופטית של פזילה. התופעה נראית בעיקר כאשר התינוק מסתכל הצידה, ואז מוסתר חלק ניכר מהעין שלו על ידי קפל העור. אצל רוב הילדים, כאשר הפנים גדלות, מצטמצם רוחבו של גשר האף והתופעה נעלמת.

רמז לכך שהעיניים ישרות ניתן לראות בתמונה: כאשר מאירים עם פנס על העיניים של תינוק עם פזילה מדומה רואים שרפלקס האור נופל בדיוק באותו מקום בשתי העיניים – במרכז האישון. כך ניתן לדעת שאין לתינוק פזילה.
בכל מקרה – רק בודק מיומן, רופא עיניים או אורטופטיסטית יכול לקבוע בוודאות אם המדובר בפזילה או בפזילה מדומה.

שני סוגי הפזילה השכיחים הם האזוטרופיה, כאשר אחת העיניים פונה פנימה, והאקזוטרופיה כאשר אחת העיניים פונה החוצה. נדירות יותר הינן פזילות בהם העין פונה למעלה או למטה.



1.    אזוטרופיה (פזילה פנימה)
קיימים מספר סוגי אזוטרופיה (פנייה פנימה של אחת העיניים):
א.    פזילה פנימה מולדת
הפזילה מופיעה עם הלידה ואיננה משתפרת לאחר גיל 6 חודשים. הפזילה היא בדרך-כלל גדולה ובולטת. לעיתים קרובות הפזילה היא מתחלפת, כלומר הילד פוזל לסירוגין פעם בעין ימין ופעם בעין שמאל. לכן, בדרך-כלל לא נוצרת עין אצל הילדים הללו. ההורים יספרו שהפזילה נראית גרוע יותר כאשר הילד עייף אן חולה. לעיתים יש מרכיב תורשתי והפזילה נראית אצל אחים או ילדים להורים עם פזילה. בדרך-כלל התיקון של פזילה מולדת הוא ע"י ניתוח, אך לעיתים ניתן לתקן את הפזילה על ידי משקפיים או ניתוח ומשקפיים גם יחד.

ב.    פזילה אקומודטיבית
סוג אחר של פזילה אזוטרופית הינו הפזילה האקומודטיבית. פזילה זו מופיעה בדרך-כלל בגיל 8 חודשים עד 4 שנים. לעיתים בפתאומיות מופיעה פזילה קבועה, ולעיתים הפזילה מופיעה ונעלמת חליפות, כאשר היא בולטת בעיקר כשהילד עייף או חולה. לעיתים הילד עצמו מתלונן שהפזילה גורמת לו לכפל ראייה.  הפזילה בולטת בעיקר כאשר הילד מתמקד על מטרה קרובה.

פזילה זו מופיעה בעיקר אצל ילדים הסובלים מרוחק ראייה. בכדי לראות בבירור, ילדים אלה מכווצים בחוזקה את השריר הפנימי של העין, ועקב כך נוצרת גם פזילה. כאשר הילד מסתכל על מטרה קרובה, עליו לכווץ יותר את השריר הפנימי של העין. לכן לעיתים יש פזילה המופיעה רק כאשר הילד מתמקד על מטרה קרובה. אצל חלק ניכר מהילדים הללו, מתן משקפיים יתקן לחלוטין את הפזילה. כאשר הפזילה חמורה יותר במבט לקרוב, יש לתת משקפיים בי- פוקאליות או מולטי-פוקאליות, כלומר משקפיים עם תיקון אופטי גדול יותר בחלק התחתון. הילדה בתמונה  פוזלת אך ניתן לתקן את הפזילה לרחוק עם משקפיים. ואולם עדיין למרות המשקפיים, כאשר הוא מסתכלת לקרוב יש פזילה. מתן משקפיים בי-פוקאליות יתקן את הפזילה גם לקרוב.
גם הפזילה הזו לעיתים קרובות היא תורשתית, וחשוב לבדוק את כל האחים והאחיות של הילד הסובל מפזילה

2.    אקזוטרופיה (פזילה החוצה)
זוהי פזילה בה פונה אחת העיניים החוצה.
פזילה זו מופיעה בדרך כלל לאחר גיל שנה. הפזילה יכולה להיות קבועה, כלומר הילד פוזל כל הזמן, או בלתי קבועה כלומר פזילה שמופיעה רק לעיתים. בילדים עם פזילה לא קבועה הפזילה בדרך-כלל מופיעה כאשר מסתכלים לרחוק, אבל נחלשת או אף נעלמת כאשר הילד מתמקד על מטרה קרובה. הפזילה מופיעה בעיקר כאשר הילד עייף, חולה או לא ממוקד. תופעה המאפיינת פזילה כזו היא עצימת עין אחת בזמן שהיה בשמש. הפזילה לעיתים מתחלפת בין העיניים אבל ברוב המקרים עין אחת נוטה לפזול יותר מחברתה ואז עין זו הופכת לעין עצלה (קישור לעין עצלה).
לעיתים הפזילה כמעט שלא מופיעה במבט לרחוק, אבל מתגברת מאוד במבט לקרוב. פזילה כזאת יכולה לגרום לתופעות כמו כפל ראייה, כאב ראש, טשטוש ראייה ודמעת.

א.    הטיפול בפזילה אקזוטרופית
בפזילה בלתי קבועה ניתן לנסות לטפל על ידי סגירות לסירוגין של העיניים. טיפול כזה גורם לעיתים להעלמות הפזילה. כאשר הפזילה היא גדולה יותר לקרוב, ניתן לטפל בה על ידי תרגילי עיניים לחיזוק יכולת המיקוד.
ואולם, בחלק גדול מן המקרים, הטיפול היעיל לפזילה הינו ניתוח.

ב.    ניתוח פזילה
את העין מניעים 6 שרירים. פזילה נגרמת מהפרת האיזון ביניהם. בניתוח פזילה אנו מחזקים או מחלישים את שרירי העין כך שהאיזון ביניהם, שקודם הופר וגרם לפזילה, חוזר לקדמותו.
החלשת שריר נעשית על ידי ניתוק השריר ממקומו ותפירתו במיקום אחורי יותר, כך שהוא הופך לרפוי יותר. חיזוק שריר נעשה על ידי חתוך קטע ממנו ותפירת השארית חזרה למקום המקורי של השריר. כך הופך השריר למתוח וחזק יותר.

•    תפרי התאמה
ניתוח בעזרת תפרי התאמה הינו שיטה חדשה המעלה את אחוזי ההצלחה של הניתוח. בשיטה זו אנו תופרים את השריר למקומו בתפר הניתן לפתיחה והזזה. מעירים את החולה מההרדמה ובודקים את הפזילה. אם עדיין נשארה פזילה לאחר הניתוח אנו פותחים את התפר המחזיק את השריר ומזיזים אותו כך שהפזילה מתוקנת. בשיטה זו ניתן לשפר את אחוזי ההצלחה של הניתוח בכ- 10% נוספים.

•    האם הניתוח נעשה בהרדמה כללית או מקומית?
ניתוחים בילדים נעשים בהרדמה כללית בלבד. מבוגרים ניתן לנתח בהרדמה כללית או מקומית לפי העדפת החולה ושיקול דעתו של הרופא המנתח.

•    האם יש צורך להרכיב משקפיים גם לאחר הניתוח?
חלק מן הפזילות ניתן לתיקון רק על ידי משקפיים, חלק ניתן לתיקון רק על ידי ניתוח, וישנן פזילות שהתיקון שלהן נעשה על ידי משקפיים וניתוח גם יחד. חשוב לדעת כי ניתוח פזילה אינו תחליף למשקפיים, אלא בא לתקן את שארית הפזילה שלא הצלחנו לתקן על ידי המשקפיים. לכן, גם לאחר הניתוח יהיה ברוב המקרים צורך להרכיב משקפיים.

•    ומה לגבי הסגירות של אחת העיניים?
לפני הניתוח, לעיתים יש צורך לסגור את אחת העיניים בכדי לחזק את הראייה בעין השנייה ולמנוע "עין עצלה". חדות ראייה טובה בשתי העיניים תעזור מאוד לסיכויי ההצלחה של ניתוח הפזילה. לפעמים גם אחרי הניתוח יש צורך בהמשך טיפול בסגירות בכדי להגיע לתוצאות טובות.

•    מהם סיכויי ההצלחה בניתוח?
בשיטות הניתוחיות המודרניות סיכויי ההצלחה טובים מאוד. ואולם, אי אפשר להבטיח הצלחה מלאה בניתוחי פזילה, וישנו סיכוי קטן של % 15-10 שגם לאחר ניתוח תישאר פזילה מסוימת, שעל פי רוב לא תפריע תפקודית או קוסמטית. במקרים נדירים בהם תישאר פזילה משמעותית ניתן לבצע ניתוח נוסף.

•    מהם הסיכונים בניתוח?
-    כיוון שהניתוח נעשה בחלק החיצוני של העין אין בו סכנה רבה לראייה.
-    לעיתים יכול להתפתח זיהום לאחר הניתוח ואולם ברוב רובם של המקרים הטיפול בו קל ויעיל באמצעות טיפות.
-    לעיתים מופיע כפל ראייה לאחר הניתוח, שחולף בדרך כלל תוך מספר ימים. במקרים נדירים מאוד לא חולף כפל הראייה ואז יש צורך בטיפול נוסף.

•    מהם שלבי ההחלמה מהניתוח?
-  בימים הראשונים לאחר הניתוח יהיו העיניים אדומות ותתכן תחושת אי נוחות וכאב קל.
-    יש צורך בטיפול בטיפות.
-    לעיתים יופיע כפל ראייה שיחלוף ברוב המקרים תוך מספר ימים.
-    מומלץ להימנע מחשיפה לאבק ורוח במשך מספר ימים, אך אין הגבלה על פעילות בבית.
-    ניתן לחזור ללימודים או לעבודה תוך מספר ימים עד שבוע.
מאת ד"ר יאיר מורד, מנהל יחידת העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי אסף הרופא. מנהל "מכון מאור- מומחים לרפואת עיניים", ויו"ר איגוד רפואת העיניים לילדים.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אסף פרימן
ד"ר אסף פרימן עיניים
מנהל שירות הקרנית בבית חולים מאיר
ד"ר קלוד מסיקה
ד"ר קלוד מסיקה עיניים
רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי שערי צדק
ד"ר איתן ראט
ד"ר איתן ראט עיניים
5.0
( 8 חוות דעת )
"רופא מקצועי, אנושי, מסביר פנים ונעים הליכות. פשוט איש מיוחד! ממליצה עליו בחום"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו