דלג לתוכן

התנאים החשובים להצלחת טיפולי השתלות שיניים

השתלות שיניים הפכו להיות טיפול שגרתי במסגרת טיפולי שיניים עבור אנשים שאיבדו שן אחת או יותר. ישראל נחשבת למדינה מובילה בעולם ביחס בין מספר השתלות השיניים שמבוצעות לגודל האוכלוסיה.

מאת: ד"ר איתן מיזיריצקי
תאריך פרסום: 24/11/2010
2 דקות קריאה
חסות
בעולם בכלל ובארץ בפרט קיימת מודעות הולכת וגוברת לנושא של השתלות שיניים.
השתלות שיניים הפכו להיות טיפול שגרתי במסגרת טיפולי שיניים עבור אנשים שאיבדו שן אחת או יותר. ישראל נחשבת למדינה מובילה בעולם ביחס בין מספר השתלות השיניים שמבוצעות לגודל האוכלוסיה.

מי רשאי לבצע השתלות שיניים?
בארצנו, כמו במרבית ארצות העולם, אין התמחות מוגדרת לתחום השתלות שיניים, מה שיוצר מצב שלמעשה כל רופא שיניים יכול לבצע השתלות, מייד עם סיום לימודיו הבסיסיים באוניברסיטה ללא קשר להכשרה שלו לביצוע שתלים.

חשוב לדעת שברוב התחומים האחרים ברפואת השיניים בארץ ישנן התמחויות שמעט מאוד רופאי שיניים עוברים אותן. הידעתם שרק אחוז קטן מרופאי השיניים בארץ מומחים בתחומם? אך מדוע ישנם כל כך מעט רופאי שיניים בעלי תואר מומחה מטעם משרד הבריאות?
מכמה סיבות: בגלל מיעוט המקומות הפנויים והקושי להתקבל, משך ההתמחות; 4-5 שנים נוספות (סה"כ כ- 11 שנות לימודים) ועלותן לרופא השיניים (ההתמחויות ברפואת שיניים הן במימון עצמי של רופא השיניים), בנוסף לקושי של רופא השיניים לעבוד עבודה נוספת במהלך שנות ההתמחות במשרה מלאה. לפי דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בעוד ברפואה כללית רופא אחד מתוך שניים הוא מומחה, בקרב רופאי השיניים רק אחד מכל 12 מומחה. בניגוד לשיעור גבוה של 82 רופאי שיניים לכל מאה אלף תושבים, יש בישראל רק שמונה רופאי שיניים מומחים לכל מאה אלף תושבים.


קראו עוד: שיטת אול און 4 (All On 4) - השתלת שיניים מלאה ביום אחד!

מחקרים רבים נעשו לאורך השנים כדי לנסות ולקבוע מה הוא הגורם החשוב והמשפיע ביותר להצלחתם והיקלטותם של שתלים בעצם הלסת. בדקו אם שתלים רחבים טובים יותר מצרים, אם שתלים ארוכים יותר טובים מקצרים, אם עדיף חיבור פנימי של המבנה של השתל לעומת חיבור חיצוני שלו, אם עדיף כתרים מוברגים לשתל על פני כתרים מודבקים, אם עדיף שתל בצורה קונית או מתכנסת, ועוד ועוד פרמטרים... מעניין לדעת שלא הוכח באופן חד משמעי יתרון מובהק של גורם כזה או אחר, פרט לפרמטר אחד שמחקרים מדעיים הראו את חשיבותו וזה ניסיונו, מיומנותו והכשרתו של הרופא שמבצע את ההשתלות ואת השיקום על גבי השתלים. ככל שהכשרתו וניסיונו של רופא השיניים הייתה גבוהה וארוכה יותר, כך אחוזי ההצלחה של הטיפול באמצעות שתלים היו משמעותית גבוהים יותר.


קראו עוד:  עקירה כירורגית - כל מה שאתם צריכים לדעת


מקובל הוא שישנן שלוש התמחויות עיקריות בהן רופא השיניים עובר הכשרה מעמיקה וארוכה בתחום השתלות השיניים: מומחה לכירורגיה פה ולסת, מומחה למחלות חניכיים והמומחה לשיקום הפה. בעוד ששתי ההתמחויות הראשונות עוסקות רק בהיבט הכירורגי של החדרת השתל, ההתמחות בשיקום הפה מקנה למומחה לשיקום הפה את הידע והמומחיות לתכנן בצורה המקצועית ביותר את הטיפול במקרה, מורכב ככל שיהיה, תוך ראייה רחבה של כל מערכת הלעיסה של המטופל והוא זה שמחליט על מספר השתלים הרצוי, מיקומם המדוייק ביותר בהתאם לעומסים בהם יעמדו, פיזורם בלסת, כוחות ביומכניים וכמובן האסתטיקה המקסימלית של החיוך. יש לזכור שהמטרה של המטופלים היא שיניים יפות ותפקודיות והשתלים הם רק האמצעי לכך.

ניתן להפנות שאלות לד"ר מיזיריצקי בפורום שיקום הפה >>

הכל על שיניים

 
הכתבה בחסות ד"ר איתן מיזיריצקי, מומחה בשיקום הפה ומנהל תחום שיקום הפה באינפומד. הכתבה נערכה על ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
ד"ר מנחם דויטש
ד"ר מנחם דויטש רפואת שיניים
5.0
( 7 חוות דעת )
"מצויינת"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו