דלג לתוכן

דואגים לעצמנו ולא רק לתינוק- זיהומים נרתיקיים אחרי לידה

הלידה והטיפול ברך הנולד מביא להתרכזות כמעט בלעדית בבריאותו של התינוק, עד כדי הזנחה של בריאות האם עצמה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/12/2010
2 דקות קריאה
הלידה והטיפול ברך הנולד מהווים מעמסה ענקית ואירוע בין המשמחים ביותר בחייה של כל אישה,
מה שבמקרים רבים מביא להתרכזות כמעט בלעדית בבריאותו של התינוק, עד כדי הזנחה של בריאות האם עצמה. עם זאת, חשוב להבין כי החשיפה לזיהומים לא מוגבלת לתקופת ההריון בלבד, וכי גם לאחר הלידה
יש לנטר ובמידת הצורך לטפל בזיהומים גניקולוגיים.

אחד הזיהומים הללו, לדבריו של פרופ' אייל שיינר (רופא בכיר בחטיבה למיילדות וגניקולוגיה בביה"ח סורוקה), הוא זיהום הרחם. מדובר בתופעה נדירה לאחר לידה רגילה (בסביבות ה2%), אולם הסיכון עולה בנשים שעברו ניתוח קיסרי, ויכול להגיע עד ל10%. גורמי סיכון נוספים לזיהום רחמי כוללים תהליכים זיהומיים במערכת העיכול או בנרתיק, לידה ארוכה מאוד או ירידת מים ממושכת. תסמיני זיהום רחמי כוללים חום גבוהה, כאבים בבטן תחתונה (עם דגש על רגישות במישוש הרחם), הפרשות ווגינאליות מוגברות ובעלות ריח רע.
הטיפול המקובל בזיהומי רחם הוא טיפול אנטיביוטי. תלונה נפוצה נוספת בתקופה שלאחר הלידה היא דלקות בדרכי השתן, שתופענה בלא פחות מ-5% מן הנשים בתקופת ההריון או לאחר הלידה. מדובר בתופעה לא נעימה שתסמיניה בין השאר כוללים צריבה באזור השופכה בזמן מתן שתן ודחיפות במתן שתן. נשים הסובלות מן התופעה צריכות להקפיד על שתיה מרובה, המנעות מוחלטת מהתאפקות במתן שתן, והגעה לרופא לקבלת טיפול בהקדם.

זיהום נוסף שאופייני לתקופה שלאחר הלידה הוא זיהום ווגינאלי. בגלל שוני בתסמינים ובמהלך המחלה, מבדילים בין זיהומים בנרתיק בזמן תקופת משכב הלידה לבין זיהומים בנרתיק לאחר תקופה זו. במשכב לידה (תקופה של 6 שבועות לאחר הלידה) זיהומים בנרתיק מסתמנים בצריבה, הפרשות ווגינאליות חריגות, אודם ונפיחות באזור הלדן, ולעיתים חום גבוהה. במקרים אלו יש להגיע לבדיקה אצל רופא נשים.

זיהומים נרתיקיים לאחר תקופת משכב הלידה, בזמן בו כבר בדרך כלל אין דימום, מתאפיינים בתסמינים קלים יותר: גרד, אדמומיות ותחושת אי נוחות.
חשוב לדעת ולהבדיל בין שני סוגים של גורמים לזיהומים נרתיקיים: חיידקים ופטריות. ההבחנה בין שני הסוגים בדרך כלל מתאפשרת בצורה קלה ומהירה באמצעות שימוש בערכות ביתיות, כדוגמת קלוטסט ואחרות. במידה ותוצאת הבדיקה מראה על זיהום פטרייתי, ניתן לנסות ולהשתמש בתכשיר ללא מרשם רופא לטיפול בבעיה. במידה ומדובר בזיהום חיידקי, חשוב להגיע לרופא לקבלת טיפול אנטיביוטי.

לדבריו של רפי פרחי, רוקח בכיר בסופר פארם, מניעת זיהומים נרתיקיים לאחר הלידה כוללת הקפדה על שטיפה אינטימית גם בתקופה שלאחר הלידה. בבחירת התכשיר לשטיפה נרתיקית בתקופה שלאחר הלידה חשוב להקפיד לבדוק את רמת החומציות של התכשיר. בזמן הטיפול בזיהום חיידקים או פטרייתי כאחד מומלצים תכשירים ל"שטיפה אינטימית טיפולית", בעוד שללא זיהום או לאחר סיום הטיפול מומלצים תכשירים ל"שטיפה אינטימית יומיומית".

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 74 חוות דעת )
"דר ארז יזהר יסודי, סבלני ומסביר כמו שצריך. ממליצים בחום"
ד"ר אלברט סמנדרוב
ד"ר אלברט סמנדרוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה ברפואת נשים, מיילדות , מומחה במחלות צוואר הרחם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו