דלג לתוכן

כאב שיניים? כך תשתמשו בתרופות משככות כאב בצורה יעילה

כאב הוא מנגנון חיובי וחיוני המשרת את הגוף ומביא למודעות מצבים בהם קיים שיבוש כלשהו בפעילות המערכות התקינה, או כאלה בהם נגרם נזק לרקמות. תחושת כאב נוצרת כאשר חיישנים ביולוגיים ברקמות באים במגע עם לחצים או חומרים שונים המשתחררים מתאי הגוף כאשר הם ניזוקים או נלחמים בזיהום כלשהו.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 29/03/2012
2 דקות קריאה
כאב הוא מנגנון חיובי וחיוני המשרת את הגוף ומביא למודעות מצבים בהם קיים שיבוש כלשהו בפעילות המערכות התקינה, או כאלה בהם נגרם נזק לרקמות. תחושת כאב נוצרת כאשר חיישנים ביולוגיים ברקמות באים במגע עם לחצים או חומרים שונים המשתחררים מתאי הגוף כאשר הם ניזוקים או נלחמים בזיהום כלשהו.

כיום עומד לרשותנו מגוון רחב ביותר של תרופות שביכולתן לעמעם ואפילו להעלים לגמרי כאב. הן עושות זאת בשיטות ביולוגיות שונות כמו נטרול חומרים מעוררי כאב, או חסימת העצבים המוליכים תחושת כאב אל המוח.

תרופות לשיכוך כאבים, המכונות גם "אנלגטיות", מחולקות לקבוצות שונות בהתאם למנגנון פעולתן, כשחלקן מצליחות להתמודד גם עם כאבים חזקים במיוחד.

חלק לא מבוטל מארסנל התרופות המודרני, ניתן לרכישה כיום בסופרמרקטים, בתי מרקחת ותחנות דלק, בעוד תרופות אחרות, בדרך כלל חזקות יותר, מצריכות מרשם מרופא.

השימוש בתרופות משככות כאב נפוץ במיוחד בבעיות שיניים, אשר כאב הוא סימפטום עיקרי וכמעט בלתי נפרד מהן.

בגלל החשש מאי הנעימות הכרוכה בטיפול שיניים או בעלויות הכספיות הנלוות, מעדיפים אנשים רבים להתמודד עם הבעיה בנטילה של משככי כאבים. לרוע המזל, כאב שיניים הוא לרוב סמן לבעיה של ממש שכנראה ולא תעלם מעצמה אלא תופיע מחדש בעוצמה מוגברת ובדרך כלל, גם בזמן הכי פחות נוח.

יחד עם זאת, נטילה תכופה של תרופות לשיכוך כאבים עלולה להביא עם הזמן להתפתחות הסתגלות וצורך במינונים גדלים והולכים של החומר, ממש כמו בהתמכרות לסמים. במקרים אחרים, עלול לפתח הגוף תופעות לוואי עד כדי נזקים בלתי הפיכים לאיברים שונים ואף סכנה ממשית לחיים.

הקפדה על מספר כללים בסיסיים והיכרות עם תרופות שונות הנמצאות בהישג ידינו, תסייע במניעת מצבים מסוכנים ותופעות לוואי לא נעימות:

• מניעה היא ההמלצה הטובה ביותר. הקפידו על ביקורות שגרתיות במרפאת שיניים בכדי לאבחן מצבים מכאיבים כשהם עוד בשלביהם הראשוניים.

• כאב הוא לא מחלה והעלמתו היא לא המטרה. כאב עמום בחניכיים או בזמן לעיסה הם נורות אזהרה המעידות כנראה על דלקת בשורש השן, דבר המצריך טיפול נאות. אל תתעלמו וגשו לטיפול בהקדם.

• יחד עם זאת, במידה וחשים כאב, אין סיבה לסבול. שימוש במשככי כאבים בסיסיים מתאים בהחלט לכאבי שיניים ויספיקו ברוב המקרים לשפר את ההרגשה עד לביקור במרפאה.

• במידה ואתם נוטלים תרופות משככות כאב - הקפידו במיוחד על המינון. לכל קבוצת תרופות מינון מומלץ המצוין על ידי היצרן באופן ברור בעלון המצורף לקופסה. במידה ואין בידכם העלון - התייעצו עם רופא.

• מינון גבוה ותדירות ממושכת בנטילת משככי כאבים יביאו באופן ודאי לתופעות לוואי ולנזקים לגוף. שימוש מוגזם בתרופות מקבוצת פרצטמול למשל יגרום לנזק בלתי הפיך לכבד, בעוד נטילה מרובה של כדורים מקבוצת איבופרופן עלולה לייצר כיב בקיבה. ברוב המקרים כמות הכדורים המקסימלית הניטלת ביום לא תעלה על 5-6, למשך לא יותר מ-5 ימים. יחד עם זאת, בשל הבדלים בין תרופות שונות יש להקפיד ולבדוק את המינון המומלץ.

• הקפידו שלא לערבב תרופות מסוגים שונים או לקחת כדורים ממקור לא ידוע. ערבוב של חומרים או תגבורת כדורים מהשכנה עלולים לנטרל זה את זה ואף להחמיר את המצב. היצמדו לתרופה איתה יש לכם ניסיון טוב בעבר.

• הופעה של סימנים לא רגילים כמו סחרחורות, בחילות והקאות מעידה על השפעה חריגה של תרופה על מערכות הגוף. במקרה זה יש להפסיק את השימוש בתרופה ולפנות לטיפול רפואי.

• במידה ונטילת תרופה לא מביאה לשיפור, ייתכן שהיא אינה מתאימה לסוג כאב זה או שאינה חזקה מספיק. בידי רופא השיניים נמצאות תרופות מגוונות נוספות והוא יוכל לרשום לכם את הסוג המתאים לאחר בדיקה.

למדו עוד על איך לוקחים תרופות בטוח
מאת: אמיר לביא, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עמנואל מרדכי
ד"ר עמנואל מרדכי רפואת שיניים
5.0
( 5 חוות דעת )
"עברתי טיפול מורכב , יחס מעולה, מקצועי, מרגיע, הרופא היה קשוב לתחושותיי ופחדיי ונהג מעל ומעבר למצופה בסובלנות יתרה, יצר עימי קשר גם לאחר הטיפול לבדוק לשלומי. אני מרוצה מאד ורגועה."
ד"ר פבל ווסקובויניק
ד"ר פבל ווסקובויניק רפואת שיניים
5.0
( 5 חוות דעת )
"טיפול מרגיע ,סובלני ומקצועי"
ד"ר מאיר בן נון
ד"ר מאיר בן נון רפואת כאב
מנהל יחידת כאב לשעבר בית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו