דלג לתוכן

איך מטפלים באסטמה של הילד?

הילד סובל מהתקפי שיעול וצפצופים בנשימה. בשלב זה רצים למיון, או מי שמחזיק מכשיר אינהלציה בבית, מתחיל בפעולה עד ההתקף הבא. כיצד תזהו מבעוד מועד סימנים להתקף אסטמה והאם היא תעבור עד גיל הבגרות?

מאת: פרופ' בנימין 'וולוביץ
תאריך פרסום: 17/06/2012
4 דקות קריאה
הורים רבים נתקלים בתופעה – הילד סובל מהתקפי שיעול וצפצופים בנשימה. בשלב זה רצים למיון, או מי שמחזיק מכשיר אינהלציה בבית - מתחיל בפעולה עד ההתקף הבא. איך תזהו מבעוד מועד סימנים להתקף אסטמה? והאם היא יכולה לעבור עד הבגרות?


מהי בעצם אסטמה?

אסטמה היא מחלה בה צינורות הנשימה בריאות רגישים במיוחד. לכן, כאשר חודרים לתוכם גורמים חיצוניים שונים, הם מעוררים שרשרת של תהליכים, שבסופם נחסמים צינורות הנשימה, ועקב כך מופיע קושי לנשום. 


מהם התסמינים של התקף אסטמה?

התסמינים של התקף אסטמה אינם תמיד ברורים וקלים לזיהוי, ופעמים רבות ניתן לבלבל בין אסטמה לדלקת ריאות. בין התסמינים:

קוצר נשימה
שיעול
• חרחורים וצפצופים

בתחילתו של התקף אסטמה, כאשר קוטר דרכי הנשימה מוקטן רק באופן חלקי, סביר כי רופא שיבדוק את הילד לא ישמע צפצופים, ולכן לא ניתן לדעת אם מדובר בהתקף אסתמה. גם כאשר הרופא ישמע צפצופים או חרחורים בריאות, קשה לקבוע על ידי סטטוסקופ האם מדובר באסטמה או בדלקת ריאות.

ברוב המקרים, גם צילום חזה לא יאפשר להבחין אם מדובר במצב של ליחה בצינורות הנשימה (התקף אסטמה) או בדלקת בתוך שלפוחיות האוויר (דלקת ריאות). לכן הרופא יעדיף לתת טיפול אנטיביוטי, למרות שהסיכוי לדלקת ריאות הוא קטן ביותר.


איך תדעו שהילד שלכם סובל מאסטמה?

ברגע שהילד מפתח נזלת ומתחיל להשתעל, כשהשיעול מזכיר לכם התחלה של התקף אסטמה, ובמיוחד אם הוא חוזר מספר פעמים ביום (יותר מ- 5 פעמים באותו היום), אפשר להסיק שהילד מפתח התקף אסטמה, ולהתחיל מיד בטיפול.

ככל שהטיפול יתחיל מוקדם יותר, לפני שצינורות הנשימה נסגרים באופן ניכר, התרופות יכנסו טוב יותר לריאות וההתקף יעבור מהר.

במידה והטיפול מתעכב, צינורות הנשימה יגיעו לדרגת חסימה גדולה, ואז התרופות (הניתנות במשאפים) לא יצליחו להיכנס לריאות, ולפיכך יהיה קשה יותר להתגבר על ההתקף. במצב כזה, צריך יהיה להשתמש בתרופות במנות גדולות יותר ולפרקי זמן ממושכים יותר, כדי להתגבר על ההתקף.


איך אפשר למנוע התקף אסטמה?

היות שאסטמה נגרמת, כאמור, על ידי ייצור של תאים רגישים על ידי הגוף (כמו אלרגיה, למעשה), אין כיום אפשרות לעצור באופן מלאכותי את ייצור תאים אלו. יחד עם זאת, בעזרת טיפול מונע יעיל, ברוב המקרים בסופו של דבר הגוף יתחיל לייצר תאים תקינים והמחלה לרוב תחלוף.

טיפול זה הוא זהו תהליך מתמשך ויש להקפיד עליו מדי יום ביומו. מכאן, שאם מפסיקים את הטיפול המונע ולו גם ליום אחד, התאים שנוצרו באותו יום לא קיבלו את החיזוק, והגורמים החיצוניים, הנמצאים כל הזמן בסביבה, יכולים להפעילם ולגרום להם להתחיל לייצר ולשחרר לסביבה את החומרים הפעילים הגורמים להתקף אסטמה. לכן, יש צורך להמשיך בטיפול המונע עד שהגוף יתחיל לייצר בעצמו תאים חזקים ולא רגישים.




גורמים חיצוניים לאסטמה ואיך מונעים אותם?

כאמור, ישנם גורמים חיצוניים היכולים לחדור לדרכי הנשימה, ולגרום להתקף אסטמה. כל אחד מגורמי התקף אלו ניתנים למניעה על ידי התנהגות נכונה של ההורים והילד (במידה והוא גדול מספיק כדי להבין):


שינויים במזג האוויר

אוויר קר או יבש החודר לדרכי הנשימה, פוגע בתאים הרגישים וגורם להתקף אסטמה. לפיכך, תוכלו לשמור על הילד מחשיפה לאוויר קר או יבש בתשומת לב לבאים:

• הימנעו במידת האפשר משימוש במזגן (מביא גם קור וגם יובש)

אל תוציאו את הילד מהאמבטיה, הלחה והחמה, לחדר קר

בימים חמים – אל תדליקו את המזגן מיד עם הכניסה לבית

אל תדליקו מזגן בנסיעה ברכב, בעיקר אם נכנסתם לרכב מאוויר חם ולח

 על ידי קירור הדרגתי של החלל אליו נכנס הילד, לדרגת קור לא גבוהה, תוכלו למנוע פגיעה בריאות

כאשר מחממים חדר, יש לדאוג ללחות על ידי שימוש במכשירי אדים קרים או חמים (עד שהאדים הנפלטים מהמכשיר מגיעים לאף, הם מגיעים לאותה טמפרטורה, בין אם המכשיר פולט אדים קרים ובין אם חמים)


הצטננות

ילד שסובל מרגישות-יתר של דרכי הנשימה, עלול לחוות התקף אסטמה עם כל הידבקות בווירוס, מה שמקשה מאוד כאשר מדובר בילדים קטנים. הצטננות היא אחד הגורמים העיקריים להתקפי אסטמה בילדים, במיוחד מתחת לגיל 3. כך תגנו על הילד מהצטננות:

• במידת האפשר, מומלץ לשלוח את הילד לגן ילדים עם כמות לא רבה של ילדים

• חשוב לדעת כי בהקשר של גיל תחילת הגן, מתחת לגיל שנה-שנתיים, קוטר צינורות הנשימה קטן מאוד ואז הסיכון לפתח התקף אסטמה מכל הצטננות גדל

• בחרו בגן ילדים מרווח ומאוורר היטב

• השתדלו להתרחק מילדים וממבוגרים מצוננים

• אין לשלוח את הילד הרגיש לבית של חבר מצונן, ולא להזמין הביתה חבר מצונן

• אם יש בבית ילדים גדולים יותר אשר מצוננים, הימנעו מלתת להם לישון באותו חדר של הילד האסתמטי

• אם אחד ההורים מצונן – מומלץ להשתמש במסכת מנתחים על הפנים, כדי שלא להדביק את הילד


אבק וחומרים אלרגניים

ישנם חומרים אלרגנים רבים ומגוונים אשר יכולים לגרום להתקף אסטמה אצל ילדים, ביניהם:

קרדית אבק הבית - הגורם האלרגני העיקרי בבית. כדי להקטין את כמות קרדית אבק הבית בתוך הבית, הקפידו כי המצעים של הילד יהיו יבשים והחליפו אותם בתדירות גבוהה. ישנם גם כיסויים מיוחדים מחומר דוחה קרדיות. כמו כן, ניתן להשתמש בתרסיס מיוחד נגד קרדית אבק הבית. יש לרסס את חדרו של הילד אחת לכמה חודשים (ולהמתין 3 שעות לפני שהילד חוזר לחדר לאחר הריסוס).

עישון - אין לעשן על יד הילד ולהשתדל לשמור על הבית כולו נקי מעשן.

פרוות בעלי חיים - מגע ממושך (שעות רבות) בפרוות כלב או חתול (או רוק של חתול) יכול להוות גורם אלרגני לילד. יחד עם זאת, אם בעל החיים חי בבית לפני שהילד נולד, מערכת החיסון יכולה להתאים את עצמה לפרוות חיית המחמד ולהתחסן נגדה.

אבקת פרחים – מומלץ לא לשבת מתחת לעצים במיוחד בעונת הפריחה בשלב שבו העץ עמוס באבקת פרחים.


מאמץ גופני 

מאמץ גופני רצוף ולאורך זמן יכול לגרום להתקף אסטמה. מומלץ לאפשר לילד לבצע פעילות גופנית אבל חשוב להקפיד כי ברשותו של הילד משאף על מנת שיוכל להשתמש בו במידה ומתחיל התקף אסטמה.



מצבים נפשיים

בכי, כעס, רוגז או צחוק יכולים לגרום להתקף אסטמה. רצוי למנוע מהילד להיקלע למצבים בהם הוא בוכה, כועס או מתרגז בעוצמה שעלולה לעורר התקף. יחד עם זאת, כאשר מדובר בצחוק – אל תעצרו את הילד. תנו לו לצחוק כאוות נפשו, גם אם מתפתח שיעול.

מאת: פרופסור בנימין וולוביץ', רופא ילדים, מומחה במחלות ילדים, מחלות ריאה ודרכי נשימה בילדים ואסטמה של ילדים

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
5.0
( 21 חוות דעת )
"חווית טיפול טובה ומקצועית"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אסטמה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו