דלג לתוכן

תוספי תזונה לילדים - מתי להתחיל והאם חייבים?

אם נאמין לפרסומות כל ילד חייב ליטול מדי יום תוספי תזונה הכוללים ויטמינים ומינרלים בצורת סוכריה או שוקולד וכדומה. אך האם תמיד יש לכך בסיס רפואי?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/07/2012
2 דקות קריאה
אם נאמין לפרסומות כל ילד חייב ליטול מדי יום תוספי תזונה הכוללים ויטמינים ומינרלים בצורת סוכריה או שוקולד וכדומה. אך האם תמיד יש לכך בסיס רפואי?

רשויות בריאות שונות ברחבי העולם חלוקות האם מומלץ לכל ילד ליטול מולטי-ויטמינים.
על כל המומחים מוסכם שעדיף ושניתן להשיג את כל האלמנטים התזונתיים הנדרשים באמצעות דיאטה בריאה
ומאוזנת הכוללת:

- חלב ומוצרי חלב כמו גבינה או יוגורט, מעל גיל 3 עדיף דל בשומן.
- פירות וירקות טריים ובמיוחד ירקות ירוקים כמו תרד וברוקולי.
- חלבונים הנמצאים בבשר, עוף דגים וביצים.
- דגנים מלאים כמו אורז מלא שיבולת שועל או לחם מחיטה מלאה.

התזונה הים תיכונית העשירה בפירות וירקות נחשבת לבריאה במיוחד בהשוואה לתזונה המקובלת בעולם המערבי ולכן ניתן להניח שבישראל פחות ילדים זקוקים לתוספי תזונה. גם העובדה שהחשיפה לשמש בארץ גבוהה ממדינות אחרות מפחיתה את הסיכון למחסור בוויטמין D. אפילו ילדים שנחשבים לבררניים באוכל לא בהכרח סובלים מחוסר תזונה. כיום מוצרים רבים כמו דגני בוקר, חטיפים, חלב ומיצים שונים מועשרים בויטמינים ומינרלים שונים. ובנוסף, כמות הויטמינים הדרושה לילדים היא לא כל כך גדולה.

עם כל זאת קיימת המלצה גורפת של משרד הבריאות על מתן תוספת של ויטמין D לכל התינוקות מהלידה ועד לגיל שנה. וכן להוסיף ברזל מגיל 4-6 חודשים ועד לגיל שנה. לגבי תוספת של מולטי-ויטמינים ותוספי תזונה מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים באופן פרטני עבור כל ילד.

תוספת מולטי-ויטמינים עשויה להיות חיונית במיוחד אצל ילדים אשר:

- סובלים מהפרעות אכילה.
- בעלי רגישות או אלרגיות למוצרי מזון.
- חולים במחלות כרוניות שונות.
- קטנים משמעותית לגילם - כישלון בשגשוג (failure to thrive).
- אינם אוכלים ארוחות מלאות ומסודרות או שאוכלים מזון מעובד ותעשייתי.
- ממשפחות המקפידות על תזונה צמחונית קפדנית.

יש לדעת, כששוקלים תוספת של מולטי-ויטמינים, שגם לויטמינים ומינרלים יש השפעות מזיקות כאשר הם נלקחים בכמויות גדולות בצורה חריגה. לתוספים עשויה להיות גם תגובה והשפעה על תרופות אחרות שהילד לוקח.

בכל מקרה, יש להתייעץ עם רופא הילדים כיוון שתוספי תזונה ו-ויטמינים אינם מומלצים לכל אחד. החשוב מכל, הוא להקנות לילדים בגיל צעיר הרגלי אכילה נכונים הכוללים את כל אבות המזון, וכך לא יזדקקו לתוספות של ויטמינים או תוספי תזונה אחרים.
מאת: יוסי דוקס, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דריו פרייס
פרופ' דריו פרייס ילדים
4.9
( 34 חוות דעת )
"פרופ׳ פרייס מקצועי מאוד,נעים וסבלני כלפי המטופל. מסביר את תהליך הטיפול ועונה על כל השאלות . שילוב של מקצוענות ואנושיות! תודה!"
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
מנהלת המכון לנפרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו