דלג לתוכן

אחת ולתמיד – מה מזין את האקנה?

מצד אחד, יש מי שאומר שאין קשר בין הרגלי תזונה וסגנון החיים להופעה של פצעי בגרות ואקנה. מצד שני, יש אחרים שאומרים בדיוק ההיפך. אז מה באמת משפיע על אקנה וחומרתה? על הקשר בין סיגריות, אלכוהול, שוקולד, מריחואנה, סטרס ואורח חיים מהיר לאקנה

מאת: ד"ר רון יניב, רופא עור ומין
תאריך פרסום: 04/06/2013
3 דקות קריאה
מצד אחד, יש מי שאומר שאין קשר בין הרגלי תזונה וסגנון החיים להופעה של פצעי בגרות ואקנה. מצד שני, יש אחרים שאומרים בדיוק ההיפך. אז מה באמת משפיע על אקנה וחומרתה? על הקשר בין סיגריות, אלכוהול, שוקולד, מריחואנה, סטרס ואורח חיים מהיר לאקנה.

אקנה, או פצעי בגרות, היא אחת מבעיות העור המטרידות ביותר עבור מתבגרים וגם בוגרים מסוימים. כמובן שכל מי שסובל מאקנה, מדרגה קלה ועד חמורה, רוצה לדעת מה אפשר לעשות כדי להפחית את הפצעים ולשפר את מראה העור. לצערנו, כאן מתחיל הבלגן. חיפוש קצר באינטרנט יניב תוצאות הפוכות ומבלבלות לגולש המיואש. מצד אחד, רופאים ומחקרים רבים טוענים בתוקף כי אין קשר בין הדברים ומצד שני, יש מידע רב על הקשר בין התזונה והרגלי החיים שלנו למצב הפצעים בפנים. אז מה מהם נכון?

עד לפני כמה שנים, רופאים רבים הסתמכו על ספרות המחקרית הקיימת ונהגו לומר שלכאורה אין קשר בין תזונה לאקנה. הספרות עליה התבססו רופאים רבים כל כך מקורה במאמר שפורסם בשנות ה-50 של המאה העשרים וצוטט בהקשר זה לאורך השנים. עם זאת, ניסיון החיים של מטופלים רבים מראה כי מזונות עתירים בשומן וסוכר, בפרט שוקולד, דברי מתיקה ופיצוחים, תורמים להחמרה של הפצעים.

הוכחת הקשר בין תזונה לאקנה

ההוכחה המדעית למה שהיה ידוע מניסיון החיים הגיעה רק לפני שנתיים. מחקר שנערך בארה"ב בדק ומצא את הקשר בין תזונה לאקנה והפריך את התפיסה הישנה והרווחת עליה התבססו רופאים רבים. אם כן, לא רק גנטיקה והורמונים משתוללים משפיעים על הופעה של פצעונים וחומרתם, אלא גם תזונה.
מחקרים שנעשו על אוכלוסיות שונות מוכיחים גם הם קשר זה. בחברה המערבית, המאופיינת בתרבות שפע ובעודף תזונה, אקנה היא מחלת העור הנפוצה ביותר. כ- 90% מבני הנוער בחברות מערביות סובלים מאקנה בדרגה זו או אחרת. לעומת זאת, במדינות מתפתחות, כמו מדינות אפריקה, המאופיינות בתזונה דלה בשומן ובסוכרים, אקנה היא תופעה נדירה.

שוקולד – האויב הגדול של עור הפנים?

השאלה הגדולה ביותר סביב הקשר בין תזונה לאקנה נוגעת לשוקולד. האם הוא משפיע על מצב הפצעים או לא? מחקר שנערך לאחרונה במיאמי, ארה"ב, בסטנדרט מדעי גבוה מאוד מביא חדשות רעות לחובבי השוקולד. החוקרים חילקו את הנבדקים לשתי קבוצות - האחת קיבלה קפסולה עם אבקת קקאו והשנייה קיבלה קפסולת פלסבו שהכילה ג'לטין. גם הנבדקים וגם החוקרים לא ידעו איזו מהגלולות קיבלו הנבדקים עד לתום הניסוי. המחקר מצא כי בגברים עם נטייה לאקנה, צריכת שוקולד תרמה להחמרה של האקנה וכן כי ישנה משמעות לכמות השוקולד שנצרך.



משקל, סיגריות, מריחואנה, אלכוהול - איך משפיע סגנון החיים שלנו?

מסתבר שלא רק לתזונה השפעה על מצב הפצעונים. סגנון החיים וההרגלים שאנו מאמצים יכולים להשפיע אף הם. מחקר שנערך לאחרונה בצרפת מצא קשר בין סגנון חיים להופעה של פצעי בגרות וחומרתם. המחקר בדק בקרב מעל 10,000 משתנים שכללו משקל, BMI, התמכרויות (סיגריות, אלכוהול ועישון מריחואנה), הרגלי תזונה, הרגלי מין, לחץ ופעילות גופנית. מתוך הנשאלים, נבדקו אנשים בגילאי 15-25 ונעשתה השוואה בין אלו שסובלים כרגע לבין אלו שמעולם לא סבלו מהבעיה. כמו כן, נעשתה השוואה פנימית בין דרגות חומרה שונות של אקנה (קל עד חמור).
גם כאן, נמצא כי תזונה עתירה בשומנים וסוכרים, במיוחד מזון מהיר, שתייה ממותקת וצריכה יומית של ממתקים ושוקולד תרמו לעלייה בשכיחות ובחומרה של האקנה.
לתשומת לב המעשנים, הנתון המעניין שעלה במחקר הצביע על כך שמבין הנבדקים שסבלו מאקנה חריפה היו הרבה יותר מעשנים - הן סיגריות והן מריחואנה.

ומה לגבי אורח החיים המודרני - העמוס ומלחיץ?

המחקר הצרפתי לא מצא קשר בין תחושת לחץ להופעה של פצעים.
בהקשר זה, חשוב לציין מחקר אחר שבדק האם אחד התוצרים הפופולאריים ביותר של עידן הסמארטפונים – האפליקציה - יכולה לסייע בטיפול בהם. המחקר בדק אפליקציה שמספקת תזכורת למריחת טיפול נגד אקנה פעמיים ביום. מסתבר כי גם אמצעים מתוחכמים לא עוזרים להתגבר על הנטייה האנושית לפתרונות פשוטים. לרוב הנבדקים, התזכורת שנתנה האפליקציה לא עזרה בפועל. למעשה, ההיענות הגבוהה ביותר היא לטיפול הניתן פעם ביום בלבד, דוגמת דואק ג'ל (Duac Gel). ואכן, נמצא כי הטיפולים היעילים ביותר הם אלו שלא דורשים יותר ממריחה אחת ביום.

8 עצות לאורח חיים בריא שירחיק מכם את האקנה

1. שמרו על היגיינה וניקיון העור
רחצו את הפנים פעמיים ביום בעזרת תכשיר מתאים, דוגמת אקניל ווש או אחרים, להסרה של לכלוך, שומן, שאריות איפור ותאי עור מתים.

2. לא לגעת
השתדלו לא לגעת בפנים עם הידיים לאורך היום. כפות הידיים שלנו מכילות שומנים, חיידקים ולכלוך העלולים לסתום את הנקבוביות. מאותה סיבה, מומלץ לא להצמיד את המכשיר הסלולארי ללחי בזמן שיחה.

3. אל תפוצצו
אל תתפתו 'לפוצץ' את הפצעים. הדבר גורם לחדירה של חיידקים לפצע, החרפת הדלקת וצלקות.

4. מים – טוב. שמן - רע
הימנעו ממוצרים קוסמטיים על בסיס שמן, המכבידים על העור וסותמים את הנקבוביות. העדיפו מוצרים על בסיס מים.

5. מים, מים ועוד מים
עור בריא זקוק להרבה נוזלים. הקפידו על שתייה מספקת, לפחות 8 כוסות מים ביום.

6. ירקות ופירות
הגדילו את צריכת הירקות ופירות שלכם - הם עשירים בוויטמינים המסייעים להילחם בתהליכי החמצון ובסיבים המסייעים לניקוי וריקון הפסולת דרך מערכת העיכול.

7. התרגלו למרוח
כדי לא לשכוח למרוח את התכשיר הטיפולי, מומלץ לקשור את מריחתו עם הרגל יומיומי, כמו צחצוח שיניים.

8. שנת יופי
שנת לילה טובה של 7 שעות לפחות, תורמת לבריאות העור ולקיומם של תהליכי התחדשות העור.
מאת: ד"ר רון יניב, רופא עור ומין, קופות חולים מכבי ומאוחדת

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
רופאה בכירה במחלקה לרפואת עור, מרכז רפואי רבין, בילינסון. מנהלת מרפאת שיער ורופאה לגילוי מוקדם של סרטן העור.
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
מומחה למחלות עור ומין. ניתן לקבוע תור 24 שעות ביממה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו