דלג לתוכן

לעכל את ארוחות החג בלי בעיות

כאשר הקיבה תחת עומס, פעמים רבות נסבול מבעיות כמו צרבת, נפיחות, גזים, שלשול, עצירות וריח רע מהפה. כל מה שאתם צריכים הוא להצטייד בתיק תרופות קטן וחכם, שיעזור לכם לעבור את ארוחות החג בשלום.

מאת: מרגנית בניש מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 01/09/2013 תאריך עדכון: 22/11/2020
3 דקות קריאה


הבעיה: צרבת

אם אתם סובלים לפעמים מצרבות לאחר האוכל, יש סיכוי שגם ארוחות החג יגרמו לכך. לכן, השתדלו להימנע ממאכלים חריפים ושמנים שבדרך כלל גורמים לצרבת, העדיפו מאפים על פני מטוגנים ובעיקר הימנעו מכמות גדולה של אלכוהול או משקאות המכילים קפאין, שגם תורמים לצרבת.

תרופות: אפשר לקחת אחרי האוכל תרופות נוגדות צרבת, כגון "רני" או "טאמז" שמקלות מיידית על צרבת ונלקחות כשהצרבת מתחילה. טבליות אלו בטוחות גם לנשים בהריון. הן מכילות קלציום קרבונט הסותר באופן מיידי את החומצה בקיבה. תרופה נוספת היא תרחיף "מאלוקס" המכיל תרכובות אלומיניום-הידרוקסיד ומגנזיום-הידרוקסיד שלוקחים כחצי שעה עד שעה לאחר האוכל ולפני השינה. אם אתם רוצים פתרון טבעי, אפשר גם ללעוס זרעי שומר כדי להקל על הצרבת.


הבעיה: נפיחות וגזים

בטן נפוחה גורמת לאי נוחות משמעותית ולעיתים מבוכה. הימנעו ממאכלים שמנים ומזונות "מנפחים", כגון שעועית וברוקולי. בחרו בירקות עשירים בסיבים תזונתיים.

תרופות:
קיימות הרבה תרופות ותוספים ללא מרשם רופא, להקלה בנפיחות וגזים. התרופה "גזים-X" מכילה חומר בשם סימתיקון שמונע יצירת בועיות וקצף במערכת העיכול. התרופה "קרבוקסילאן" מכילה בנוסף גם תרכובת פחם פעיל הסופח גזים במערכת העיכול. תרופות אלו יש לקחת אחרי האוכל. קיים תוסף תזונה הנמכר בבתי המרקחת ובבתי טבע, ונקרא אלפא-גלקטוזידאז. זהו למעשה אנזים המונע את יצירת גזים במערכת העיכול, שלוקחים לפני האוכל.

אפשר גם לטפל בנפיחות, גזים ובעיות במערכת העיכול על ידי תוספת פרוביוטיקה, "חיידקי מעי ידידותיים" המעודדים עיכול סדיר ומונעים תחושת נפיחות. אפשר לקחת אותם בטבליות או לאכול יוגורט פרוביוטי מועשר מידי יום.


הבעיה: שלשול

אף אחד לא רוצה לבלות את החג בשירותים, אך השינויים בהרגלי התזונה, הארוחות הכבדות והנסיעות עלולים לגרום לחוויה בלתי נעימה. השתדלו לשלב בין כל ארוחות החג גם מוצרים המכילים פרוביוטיקה כדי לחזק את מערכת העיכול. אם אתם משלשלים לאחר ארוחה, הקפידו לשתות הרבה מים כדי לא להתייבש והרבו באכילת אורז, לחם, בננה, מרקים ותפוחי אדמה.

תרופות:
אם מדובר בשלשול כבד, ניתן לקחת תרופות מונעות שלשולים ללא מרשם רופא - "אימודיום" למשל, שמעכבת את מעבר המזון במערכת העיכול, וגם מונעת כאבי בטן. אם מופיע שלשול מימי שאינו נפסק למשך יותר מיום, כדאי להתייעץ עם רופא.



הבעיה: עצירות

הרבה ממנות החג בארוחות אינן מכילות מספיק סיבים תזונתיים, כך נוצר מן מעגל קסמים, במהלכו לאחר ארוחה כבדה ישנה תחושה שהאוכל "תקוע" במערכת העיכול, לכן נוטים לדלג על ארוחת הבוקר הכה חשובה, ושוב אוכלים ארוחה גדולה, וחוזר חלילה. אם אתם סובלים באופן תדיר מעצירות, או שאתם חווים אותה בתקופת החגים, כדאי שתקפידו לשתות מספיק נוזלים, לאכול מאכלים על בסיס פירות וירקות, פירות יבשים ודגנים.

השתדלו לא לפספס את ארוחת הבוקר כדי להניע את מערכת העיכול. גם אם עדיין מרגישים מלאים מארוחת הערב הקודם, אכלו במשורה. פעילות גופנית לאחר האוכל, כגון הליכה קלה מסביב לשכונה, תעזור למערכת העיכול ולהרגשה הכללית.

תרופות: הקפידו לצרוך מוצרי פרוביוטיקה. בנוסף ניתן להעשיר משקאות ומאכלים על ידי הוספת אבקה המכילה סיבים תזונתיים. קיימים תוספי תזונה טבעיים המקלים על עצירות, שמכילים תמצית צמח הפסיליום או תמצית פירות מיובשים. תוספת של כפית שמן פרפין כל בוקר יכולה לעזור למניעת צואה קשה ומכאיבה. תרופות נוספות המכילות חומר בשם פוליאתילן גליקול (דוגמת אבקת "נורמולקס") נמכרות ללא מרשם רופא ומקלות על היציאות. ולבסוף ישנם כדורים (נמכרים רק במרשם רופא), תוספים המכילים תמצית צמח הסנה, ותה משלשל, שיכולים לתת פתרון יחסית מהיר להקלה על עצירות. כאן המקום לציין שכדאי להימנע מכל האפשר מנטילת חומרים משלשלים כיוון שבנוסף לתופעות הלוואי המיידיות יחסית (כגון גזים, שלשולים וכאבי בטן), בשימוש מתמשך עלולה להיווצר תלות בהם.


הבעיה: ריח רע מהפה

מגוון המזונות, הארוחות המתמשכות והשיבושים בשגרת האכילה שלנו יכולים לגרום להופעה של ריח רע מהפה. נסו להימנע ממזונות מתובלים כגון שום, בצל, טונה, גבינות שמנות ונקניקים מעובדים. אלו מותירים שומנים בפה וקשה להיפטר מהריח שלהם.

מה לעשות? אחרי ארוחה אפשר ללעוס מסטיק ללא סוכר או ליהנות מסוכריה ללא סוכר שייתנו טעם וריח נעימים בפה. כמו כן, הקפידו לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה (ובעיקר בערב לפני השינה), ולהשתמש במי פה וחוט דנטלי. בנוסף, שתו חליטות צמחים בין הארוחות.

מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר ריטה ברון
ד"ר ריטה ברון גסטרואנטרולוגיה
מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם
ד"ר משה נדלר
ד"ר משה נדלר גסטרואנטרולוגיה
ד"ר נדב אילני
ד"ר נדב אילני גסטרואנטרולוגיה
רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד. הדסה עין כרם ומכון הגסטרו של קופת חולים כללית בירושלים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו