דלג לתוכן

איידס ומחלת שפעת

איידס ומחלת שפעת

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/12/2009 תאריך עדכון: 24/11/2020
4 דקות קריאה

במידה ואתה, או אחד מן הקרובים לך, נושא את נגיף ה- HIV או חולה במחלת איידס, אתה מודע קרוב לוודאי לקושי הקיים במניעת זיהומים נגיפיים, כגון מחלת השפעת. יתר על כן, סיבוכים של מחלת השפעת, כגון דלקת הריאות, יכולות להביא לידי התדרדרות של המערכת החיסונית שהיא חלשה ממילא. 

על מנת לשמור על הבריאות, ובכדי להימנע מתחלואה של מחלת השפעת וחשיפה לסיבוכים אשר בצידה, חשוב מאוד להיות מודע ולהבין את מחלת השפעת ואת הגורמים לה, ולנקוט בצעדי המניעה הנדרשים.

מדוע מהווה מחלת השפעת בעיה כה גדולה בעבור נשאי נגיף ה- HIV וחולים במחלת האיידס?

הנגיף אשר גורם לכשל חסוני (נגיף ה- HIV) משמיד או פוגם תאים אשר שייכים למערכת החיסונית של הגוף, דבר אשר מקשה על הגוף להילחם בזיהומים, כגון זיהום של נגיף מחלת השפעת. בעקבות הפגיעה בתאים, נוטים בני אדם שהם נשאים של נגיף ה- HIV או החולים במחלת איידס לפתח סיבוכים, כמו דלקת ריאות, כתוצאה מסיבוך של מחלת השפעת.

מחקרים מצביעים על סיכוי מוגבר לאשפוזים של נשאי נגיף ה- HIV בעקבות תחלואה במחלות לב וריאה במהלך עונת השפעת לעומת שאר ימי השנה. בתקופה זו קיימת גם עלייה במספר מקרי המוות של נשאי נגיף ה- HIV כתוצאה מסיבוכים של מחלת השפעת.

כיצד אני יכול למנוע את ההידבקות במחלת השפעת במידה ואני נשא של נגיף ה- HIV או חולה במחלת איידס?

בעוד שלמרבית בני האדם קשה להימנע מהדבקה בנגיף מחלת השפעת, ניתן לצמצם את רמת הסיכון לפתח סיבוכים של מחלת שפעת. זאת הסיבה אשר בעקבותיה מומלץ לקבוצות הסיכון, אליהן שייכים גם נשאי נגיף ה- HIV והחולים במחלת איידס, לקבל חיסון שנתי נגד מחלת השפעת. קבלת החיסון נגד מחלת השפעת חשובה ביותר כאשר אדם הנושא את נגיף ה- HIV נמצא בסביבתם של בני אדם אחרים, כגון בסביבת הבית, במקום העבודה או במהלך מפגשים חברתיים, אשר בהם יכולים להיות בני אדם החולים במחלת שפעת.

ההמלצה היא לקבל חיסון נגד מחלת שפעת בהזרקה במקום קבלת חיסון בצורת ספריי לאף (live attenuated flu vaccine –LAIV ) או פלומיסט (FluMist). החיסון אשר ניתן בהזרקה מכיל נגיפים בלתי פעילים של מחלת השפעת (נגיפים מתים). חיסון הפלומיסט כולל נגיפים מוחלשים של נגיף שפעת (נגיפים חיים) והוא אושר לשימוש רק בקרב בני אדם החל מגיל שנתיים ועד גיל 49. שני החיסונים, הזריקה והתרסיס, גורמים להתפתחותם של נוגדנים בגוף. נוגדנים אלה מעניקים לגוף הגנה נוספת מפני הנגיף של מחלת השפעת.

מתי עליי לקבל את החיסון נגד מחלת שפעת?

עונת השפעת מתחילה בסוף חודש אוקטובר ואורכת עד לחודש מאי. חודשי אוקטובר ונובמבר הם החודשים המומלצים לקבל את החיסון נגד מחלת השפעת, אולם ניתן להתחסן גם בחודש דצמבר או לאחר מכן. החיסון נגד מחלת שפעת הופך להיות יעיל כשבועיים לאחר קבלת החיסון, ולכן המומחים ממליצים להקדים ולהתחסן כבר בחודשי הסתיו. ללא קבלת החיסון נגד מחלת השפעת עולה רמת הסיכון שלך לחלות במחלה ולפתח את הסיבוכים אשר נלווים אליה.

האם עליי להתחסן בכל שנה נגד מחלת שפעת במידה ואני נשא של נגיף ה- HIV או חולה במחלת האיידס?

כן. הנגיפים של מחלת שפעת משתנים בכל שנה, כך שהחיסון שתקבל בשנה זו לא יגן עליך מפני נגיף מחלת השפעת של השנה הבאה. יתר על כן, גם במידה וחלית במחלת שפעת, ההגנה שמספקת המערכת החיסונית שלך נגד הנגיף הולכת ונחלשת עם הזמן. קבלת חיסון על בסיס שנתי נותנת דחיפה למערכת החיסונית שלך להילחם במחלת השפעת כל שנה מחדש.

האם עליי להתחסן נגד דלקת ריאות במידה ואני נשא של נגיף ה- HIV או חולה במחלת איידס?

דלקת ריאות היא מונח אשר מתאר כל זיהום אשר נוצר בתוך הריאות. החיסון נגד דלקת הריאות ניתן על מנת למנוע תחלואה של דלקת ריאות מסוימת מאוד – דלקת ריאות אשר נוצרת כתוצאה מחיידק הפנאומוקוקוס (Streptococcus pneumoniae). דלקת ריאות אשר נגרמת כתוצאה מחיידק הפנאומוקוקוס היא הדלקת הנפוצה ביותר להתרחש מחוץ לכותלי בית החולים, והיא אחראית ליותר מ- 6000 מקרי מוות מדי שנה בשנה. רוב מקרי המוות מיוחסים לאחד הסיבוכים החומרים של דלקת הריאות: דלקת קרום המוח הפנאומוקוקאלית (pneumococcal meningitis).

מומלץ לקבל חיסון נגד דלקת הריאות לכל אדם אשר נמצא ברמת סיכון מוגברת לחלות בדלקת הריאות, כולל בני האדם שהם נשאים של נגיף ה- HIV או חולים במחלת איידס. בדרך כלל ניתן להסתפק במנת חיסון בודדת, אולם ייתכן והרופא המטפל בך ימליץ לך לקבל מנת חיסון נוספת נגד דלקת הריאות. שוחח עם הרופא המטפל בך לגבי המצב הבריאותי שלך.

האם שמירה על כללי הגיינה נאותים יכולה למנוע את הסיבוכים של מחלת השפעת אצל בני האדם שהם נשאים של נגיף ה- HIV או חולים במחלת איידס?

מכיוון שבני האדם שהם נשאים של נגיף ה- HIV או חולים במחלת איידס חשופים יותר לזיהומים של חיידקים ווירוסים, תמיד חשוב להקפיד על כללי הגיינה נאותים על מנת לצמצם את רמת הסיכון לחלות. שוחח עם בני המשפחה והחברים שלך לגבי מניעה של התפשטות נגיפי מחלת השפעת, על ידי כיסוי פיהם בזמן שהם משתעלים, להקפיד על נטילת הידיים שלהם לעיתים קרובות, ולהימנע משפשוף עיניהם לאחר נגיעה במשטחים שונים.

יתר על כן, כדאי להימנע משהיה במקומות הומי אדם במהלך עונת השפעת. שמור על החיוניות של המערכת החיסונית שלך על ידי הקפדה על שעות שינה מספקות, הקפדה על משטר תזונה מזין, ביצוע פעילות גופנית סדירה והימנעות ממצבים של לחץ ומתח נפשי. כמו כן, שים לב לסגנון החיים שלך, הימנע מעישון ומזהמי אוויר שונים.

מתי עליי ליצור קשר עם הרופא במידה וחליתי במחלת שפעת כנשא של נגיף ה- HIV או חולה במחלת האיידס?

בגלל האופי של היותך נשא של נגיף ה- HIV או חולה במחלת איידס, יש לקחת כל מחלה ברצינות. סיבוכים כתוצאה ממחלת השפעת, כגון דלקת הריאות, יכולים להביא לידי אשפוז בבית החולים ואף למקרי מוות בקרב נשאי נגיף

ה- HIV והחולים במחלת איידס. בעקבות רמת הסיכון המוגברת, על הנשאים של נגיף ה- HIV והחולים במחלת איידס להתייעץ עם הרופא המטפל בהם במידה ומתעוררים אצלם תסמינים אשר יכולים להצביע על הידבקות במחלת השפעת או בכל מחלה אחרת.

האם אני יכול ליטול תרופות אנטי ויראליות כנשא של נגיף ה- HIV או חולה במחלת איידס?

על פי המרכז האמריקני לבקרת מחלות, בני אדם שהם כנשאים של נגיף ה- HIV או חולים במחלת איידס, ובני אדם אחרים אשר נמצאים בקבוצות הסיכון השונות, אשר נחשפים לנגיפים של מחלת השפעת, צריכים לקבל תרופות אנטי ויראליות במשך שבוע ימים על מנת למנוע מהם לפתח את מחלת שפעת. 

תרופות אנטי ויראליות ניתנות אך ורק על ידי מרשם רופא. בעוד שלתרופות אלה יכולות להיות תופעות לוואי, אין פרסום של מחקרים אשר מצביעים על תגובות בין תרופתיות בין התרופות האנטי ויראליות לבין התרופות אשר משמשות לטיפול בנגיף ה- HIV.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר קרלוס אידסס
ד"ר קרלוס אידסס עור ומין
מומחה למחלות עור ומין. ניתן לקבוע תור 24 שעות ביממה
פרופ' אורה שובמן
פרופ' אורה שובמן ראומטולוגיה
ראש תחום מחלות השריר והשלד במכון לסקר רפואי בבי"ח שיבא תל השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו