דלג לתוכן

הבדיקות שחשוב לעשות מגיל 40

החל מגיל 40, יש כמה בדיקות שחשוב מאוד שתבצעו כדי לשמור על הבריאות, בנוסף לבדיקות שחשוב לבצע בכל גיל. זיהוי מוקדם של מחלות מעלה משמעותית את יעילות הטיפול ולא פעם יכול להיות אפילו מציל חיים

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/03/2014
2 דקות קריאה

החל מגיל 40, יש כמה בדיקות שחשוב מאוד שתבצעו כדי לשמור על הבריאות, בנוסף לבדיקות שחשוב לבצע בכל גיל. מגיל זה חשוב מאוד להקפיד ולהיות במעקב אצל רופא המשפחה, שכן זיהוי מוקדם של מחלות מעלה משמעותית את יעילות הטיפול ולא פעם יכול להיות אפילו מציל חיים.


בדיקת שד עצמית

סרטן השד הוא המחלה הממאירה הנפוצה ביותר בנשים, וחשוב שכל אישה תבצע מעקב באופן קבוע. בגיל 40, אם אין היסטוריה משפחתית של המחלה, אין עדיין המלצה לבצע בדיקת ממוגרפיה כבדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן השד, אך רופאים רבים ממליצים לבצע בדיקת שד עצמית.

איך מבצעים את הבדיקה?

בדיקת שד עצמית את יכולה לבצע בעצמך על ידי מישוש מסודר של רקמת השד במטרה לזהות גושים או רקמות לא תקינות. למרות שקיימת מחלוקת בין רופאים רבים לגבי יעילות הבדיקה, עדיין ישנם רופאים רבים שממליצים לנשים לבדוק את עצמן אחת לחודש ולפנות לרופא במידה ויש חשד לממצא לא תקין.

בדיקת עיניים

רופאי עיניים ממליצים להתחיל במעקב אחר בריאות העין החל מגיל 40, כדי לזהות מחלות עיניים כמו גלאוקומה או מחלות סיסטמיות שונות שבשלבים הראשונים שלהן מאפשרות טיפול יעיל בזכות אבחון מוקדם. בדיקת עיניים שגרתית כוללת בעיקר בדיקה של כל חלקי העין על ידי מנורת סדק, בדיקת קרקעיות האישונים ובדיקת לחץ תוך עיני. בהתאם לממצאים ולהיסטוריה הרפואית, רופא העיניים ימליץ על בדיקות נוספות (כמו בדיקת שדה ראייה) או מעקב רפואי אחת לשנה.


בנוסף, ללא קשר לבדיקת עיניים אצל רופא עיניים מומלץ גם לבדוק את חדות הראיה אצל אופטומיטריסט מוסמך, מכיוון שגיל 40 הוא הגיל בו מתחילות הפרעות הראייה.


מעט אנשים יודעים, אבל מחלת הגלאוקומה, הנגרמת על רקע לחץ תוך עיני מוגבר, יכולה לגרום לאיבוד ראייה אם אינה מאובחנת בזמן, אך ניתן לטפל בה בקלות רבה אם מזהים אותה בשלב מוקדם. את המחלה מאבחנים על ידי בדיקת עיניים, לכן מומלץ מאוד לבצע בדיקות סקר תקופתיות לאבחון גלאוקומה ומחלות עיניים נוספות, ולטפל בהן בהתאם. 


בדיקת א.ק.ג

בדיקת א.ק.ג מתבצעת כדי לזהות הפרעות בהולכה החשמלית בלב. בדיקה זו מבוצעת על ידי האחות בקופת החולים ויכולה לזהות בעיות רפואיות שונות כמו הפרעות בקצב הלב, היפרטרופיה של החדרים או העליות, ירידה בהתכווצות הלב, הפרעות בהולכה החשמלית, שינויים איסכמיים (נוכחיים ובעבר) והפרעות נוספות. 

רופאים רבים ממליצים לבצע בדיקת א.ק.ג בגיל 40 כבדיקת סקר, משתי סיבות עיקריות: כדי לזהות בעיות לבביות אסימפטומטיות, ובעיקר בשביל תיעוד בסיסי של רישום פעילות הלב כדי שיהיה ניתן להשוות לתרשימים דומים בעתיד.

במקרים רבים, מחלות לב שונות (כמו קרדיומיופתיות, היפרטרופיה קלה של החדרים או העליות, הארכת מקטע QT והפרעות הולכה קלות) יכולות להיות אסימפטומטיות למשך זמן רב, אך גילוי אקראי שלהן יסייע לטפל בהן לפני שיגרמו נזק.

בדיקת מאמץ

כמו כן, למרות שאין עדיין הנחיה לכך, מומלץ לאנשים מעל גיל 40 העוסקים בפעילות גופנית לעבור בדיקת מאמץ אחת לתקופה. לשם כך, התייעצו עם רופא המשפחה או קרדיולוג כדי שימליץ לכם על בדיקה כזו, במידת הצורך.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 24 חוות דעת )
"הרופאה היתה קשובה אלי לשם שינוי מרופאים אחרים נתנה לי מענה ותחושה ממוקדת בעזרה הרפואית"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
רופאת משפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו