דלג לתוכן

פסוריאיזס: מדוע זה קורה ואיך מטפלים?

פסוריאזיס נחשבת למחלת עור שכיחה ולא מדבקת הנגרמת עקב כשל במערכת החיסון. למרות שאין טיפול בגורמי המחלה ניתן להקל על התסמינים מבלי לפגוע באיכות החיים

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/03/2017
2 דקות קריאה
פסוריאזיס היא מחלה כרונית הפוגעת בעור ונגרמת משלל סיבות. לרוב המחלה היא תורשתית ועוברת במשפחה, ומקורה בבעיה במערכת האוטואימונית


מה גורם לפסוריאזיס?

כשמערכת החיסון עובדת בצורה תקינה, היא נלחמת בזיהומים וחיידקים בעזרת תאי דם לבנים. אך אצל חולי פסוריאזיס תאי הדם הלבנים מסוג B-cell יוצרים נוגדנים המשמידים את תאי העור. בו זמנית, תאים נוספים מסוג T-cell מתחילים לייצר בצורה מוגברת חלבון בשם ציטוקין, האחראי על הקשר בין תאי מערכת החיסון לבין התאים של רקמות החיסון, הגורם לקצר בתקשורת בין תא הדם הלבנים לרקמת העור. 

קראו עוד: כיצד משפיע לחץ נפשי על מחלות אוטואימוניות?



איך זה משפיע על רקמת העור?

כשהיא פועלת בצורה תקינה, תאי העור מתחלפים כל חודש. לאחר חודש הם נופלים ובמקומם צומחים תאי עור חדשים. אצל חולי פסוריאזיס, מערכת החיסון תוקפת את תאי העור וגורמת להם להתחדש כל כמה ימים. שכבות העור החדשות גורמות לכך שדם יזרום לאזור כדי לסייע בתהליך, דבר הגורם לאדמומיות ונפיחות. 

באילו אזורים בגוף המחלה מופיעה? 

למרות שהמחלה יכולה להופיע לכל אורך הגוף, לרוב היא מופיעה בברכיים, מרפקים, ידיים, רגליים, קרקפת, גב ובטן. בנוסף, לעיתים המחלה מופיעה גם בציפורני הידיים והרגליים. 


פסוריאזיס היא מחלה תורשתית שמקורה בכשל אוטואימיוני. המחלה, יכולה להתפשט לאורך כל הגוף ומאופיינת באדמומיות ונפיחות

מהם התסמינים? 

קיימים מגוון סוגים של פסוריאזיס, ולכל אחד מהם תסמינים שונים: 

- פלאק פסוריאזיס – התסמינים האופייני לסוג זה הוא כתמים אדומים עם קשקשת לבנה. זהו סוג הפסוריאזיס השכיח ביותר והוא נפוץ אצל כ- 80% מהאוכלוסייה. 

- גוטטה פסוריאזיס – התסמינים המאפיינים הם כתמים אדומים קשקשיים בצורת טיפות בדרך כלל על הבטן, הזרועות, הרגליים והקרקפת. לרוב זה מופיע בעקבות זיהומים כגון דלקת גרון ועובר מעצמו ללא צורך בטיפול מיוחד. 

- פוסטולר פסוריאזיס – התסמינים המאפיינים הם שלפוחיות מוגלתיות על הידיים והרגליים. לאחר כמה ימים הן מתייבשות, הופכות לצבע חום ומתקלפות. סוג מופיע בעיקר בידיים וברגליים. 

- פסוריאזיס אריתודרמי – התסמינים המאפיינים סוג זה הם עור אדום וקשקשים לאורך שטחים גדולים על הגוף. סוג מתפתח לרוב מסוגים אחרים של פסוריאזיס או בעקבות הפסקת הטיפול בתרופות סטרואידיות. 

- פסוריאזיס הפוכה – התסמינים המאפיינים סוג זה הם כתמים אדומים וקשקשים בהירים בקפלי העור בגוף, בדרך כלל מתחת לשדיים, בית השחי או איבר המין. 

מהם דרכי הטיפול? 

מכיוון שהפסוריאזיס היא מכלה כרונית, אין טיפולים המביאים להחלמה אלא רק להקלה על התסמינים: 

1. שמרו על תזונה מאוזנת – לדיאטה יש תפיד משמעותי בטיפול בפסוריאזיס. המנעות מאכילת בשר אדום וחטיפים יכולים לעזור להפחית את עוצמת המחלה. בנוסף, דגים, גרעינים, אגוזים ואומגה 3 ידועים כממשפעים על הנפיחות המלווה לפסוריאיזס וגורמים להקלה. 

2. אמבטיות חמות – אמבטיה עם מים חמים ומלחים, חלב או שמן זית יכולה להקל על הכאב והנפיחות ולהאט את התפרצות המחלה. 

3. פוטותרפיה – הפוטותרפיה יכולה להקל על התסמינים ואף לגרום לעור לחזור לעצמו. עם זאת, שימו לב שטיפול יתר יכול להחמיר את הפסוריאזיס ולגרורר התפרצות חריפה יותר. בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם רופא ל סוג ומשך הטיפול בפותוטרפיה. 

4. הפחיתו את המתח – כל מחלה כרונית לרוב מתפרצת בעקבות מתח. לעיתים זה יכול להפוך למעגל קסמים אכזרי במיוחד כשהמתח גורם לא רק להופעת הפסוריאזיס אלא גם להחמרתו. 

5. הימנעו מאלכוהול – אלכוהול עלול להוות טריגר הגורם להופכת מחלת הפסוריאזיס. מחק שנערך בהרווארד מצא שהסיכוי לחלות בפסוריאזיס היה גבוה יותר אצל נשים שנהגו לשתות בירה לעומת נשים שלא שתו אלכוהול. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
4.5
( 13 חוות דעת )
"הייתי מאוד מרוצה מהיחס והמיקצועיות של ד"ר מרטינז."
 alita clean skin
alita clean skin עור ומין
חברה משפחתית ייחודית המתמחה בטיפול בבעיות עור
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אקנה – פצעי בגרות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו