דלג לתוכן

מחקר חדש קבע כי תרופה לסרטן השד גרמה לנסיגה בגרורות במוח

מחקר חדש קבע כי תרופה לסרטן השד גרמה לנסיגה בגרורות במוח

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/07/2007
3 דקות קריאה
מחקר חדש קבע כי התרופה טייקרב (Tykerb), המיועדת טיפול בסרטן השד ואושרה לשימוש במרץ 2007 על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי), גורמת לנסיגה של גרורות במוח.

במחקר השתתפו 241 נשים החולות בסרטן השד עם גרורות במוח, שמחלתן המשיכה והתקדמה גם לאחר שעברו טיפולים בקרינה למוח. אצל כל הנשים היה ביטוי יתר של החלבון HER2 בגידול השד, דבר שהעיד על כך שהן מתאימות לקבל טיפול בטייקרב, שהיא תרופה ביולוגית הפעילה רק אצל חולות עם ביטוי יתר של חלבון זה. במסגרת המחקר ניתנה לנשים אלה התרופה טייקרב (Tykerb) בצורת כדורים לבליעה, תוך ניהול מעקב קפדני אחר מצב מחלתן.

כאשר נבדקו הנשים החולות ונבחנו תוצאות הטיפול הצטיירה מגמה חיובית. בקרב 19 מבין החולות שהשתתפו במחקר (7%) חלה נסיגה של 50% בגרורות במוח ולא התפתחו גרורות בשאר אזורי הגוף. אצל 46 נשים נוספות (19%) חלה נסיגה של 20%.

102 חולות (42%) מבין המשתתפות במחקר דיווחו על יציבות במחלה למשך כ–8 שבועות, ואצל 48 חולות נוספות (20%) נעצרה המחלה למשך כ-6 חודשים מיום תחילת הטיפול.

דר' נועה בן ברוך, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן ויו"ר וועדת העדכון של סרטן השד של האגודה למלחמה בסרטן מסרה בתגובה לתוצאות המחקר כי: "תוצאות מחקר קליני זה מדגימות שוב את הייחודיות של טיפול ביולוגי ממוקד מטרה. טיפול בגרורות במוח לאחר כישלון של טיפול קרינתי הינו בעייתי, היות ומרבית התרופות הכמותרפיות והביולוגיות אינן חודרות למוח. בידינו עוד כלי יעיל לטיפול בבעיה זו. יש לציין כי השילוב של טייקרב עם טיפול כימי הוא בעל יעילות ברורה אצל חולות עם סרטן שד גרורתי בעל ביטוי יתר של HER2, ומהווה תוספת טיפולית חשובה בקבוצת חולות זו".

דר' בן ברוך הוסיפה כי: "בקרוב תינתן תרופה זו, במסגרת ניסוי קליני כאן בישראל, לנשים עם סרטן שד מוקדם כטיפול מניעתי".

המחקר נערך במספר מרכזים רפואיים, וביניהם המרכז לחקר הסרטן בקולורדו ארצות הברית, מכון קון בפריז, מרכז קלאודיוס רגו בטולוז צרפת, הקליניקה האוניברסיטאית של מינכן בגרמניה, מכון ז'ול בורדה בבריסל שבבלגיה, והמרכז הרפואי אריקוס נטינאן, אתונה שביוון.

על התרופה טייקרב
טייקרב (Tykerb) היא תרופה חדשה המיועדת לטיפול בסרטן שד מתקדם או גרורתי. התרופה ניתנת בצורת כדורים לבליעה, והשימוש בה אינו מצריך אשפוז או עירוי. זו תרופה ביולוגית ממוקדת-מטרה שהחומרים הפעילים בה תוקפים ישירות רק את הקולטנים בתוך התא הסרטני ואינם פועלים על תאים אחרים כמו בטיפול כימותרפי רגיל. חברת התרופות גלקסו סמית קליין, המייצרת את התרופה, קיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות של ארצות הברית בתום תהליך מואץ עליו הוחלט בעקבות קבלת תוצאות מעודדות של ניסויים קליניים, שחלקם התקיימו בישראל ופורסמו בגיליון ינואר 2007 של כתב העת המדעי היוקרתי New England Journal of Medicine.

הניסויים הראו שיפור במשך התגובה לטיפול שכלל טייקרב בחולות סרטן השד עם ביטוי יתר של הקולטן. מספר הנשים בישראל, אשר טיפול זה עשוי להתאים להן, מוערך בכ–250 מדי שנה. לאחרונה הוגשה התרופה לרישום בישראל במשרד הבריאות, במטרה להגישה לדיוני סל התרופות הקרובים לקראת הסל של שנת 2008.

על סרטן השד – ישראל 2007
סרטן השד הוא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי בכלל. לפי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, כ-4,000 נשים מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן השד. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדי שנה נפטרות בישראל 954 נשים מסרטן השד, רובן בשל מצב מחלתן המתקדם, התפתחות גרורות באזורים אחרים בגוף, כגון במוח, וכשלון סוגי טיפול אחרים שנוסו. על פי נתוני רישום סרטן לאומי במשרד הבריאות, אחת מכל שמונה נשים בישראל עלולה לחלות בסרטן השד במהלך חייה.

הידיעה באדיבות חברת גלקסו סמית קליין

[11/07/2007]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' תמר ספרא
פרופ' תמר ספרא אונקולוגיה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לסרטן האישה במרכז הרפואי תל-אביב, בי"ח איכילוב
ד"ר סיון שמאי
ד"ר סיון שמאי אונקולוגיה
מומחית באונקולוגיה, רופאה בכירה במערך האונקולוגי באיכילוב
 מור - אבחון מוקדם של סרטן הריאה
מור - אבחון מוקדם של סרטן הריאה אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו