דלג לתוכן

שתייה מתונה של בירה מחזקת את המערכת החיסונית

שתייה מתונה של בירה מחזקת את המערכת החיסונית

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/11/2007 תאריך עדכון: 25/11/2020
3 דקות קריאה
החורף המתקרב מביא עימו מדי שנה מחלות שונות, כגון התקררות, דלקת גרון, שפעת, שיעול ועוד. מחלות החורף מעידות על כך שמערך ההגנה של הגוף נפרץ ונחלש כתוצאה מרגישות יתר לשינויי מזג האוויר או מחדירה של נגיפים וחיידקים. לפיכך נחוצים חיזוק המערכת החיסונית ואיזון שלה.

במחקר חדש שנערך במחלקה למטבוליזם ותזונה במכון הגבוה לחקר המדעים באוניברסיטת מדריד שבספרד, נמצא כי שתייה מתונה וקבועה של בירה מחזקת את המערכת החיסונית ומפחיתה את הסיכונים לחלות.

זהו מחקר קליני התערבותי ראשון מסוגו, שבחן את ההשפעה של צריכה מתונה של בירה רגילה על מערכת החיסון בקרב אוכלוסייה בוגרת ובריאה של גברים ונשים. למערכת החיסון חשיבות רבה בהיותה אחראית למלחמה בחיידקים, בנגיפים, בפטריות, בטפילים שונים ולהגנה מפני רעלנים והתפתחות סרטן.

במחקר השתתפו 57 גברים ונשים שבריאותם תקינה, ואשר לצורך המחקר נמנעו משתיית בירה במהלך 30 יום. לאחר מכן, במשך 30 יום נוספים, שתו המשתתפים בירה באופן מתון על בסיס יומי. הנשים שתו כמות יומית של 330 מ"ל בירה (נפח המשקה בפחית בירה רגילה) והגברים שתו 660 מ"ל בירה ליום (נפח המשקה בשתי פחיות בירה רגילות).

בתחילת המחקר ובסופו נבדקו מדדים שונים במערכת החיסון בקרב המשתתפים, כגון ספירת תאי דם לבנים, המשתתפים באופן פעיל או סביל בהגנת גופנו מפני פולשים ומזיקים; ריכוזי המוגלובין שונים המהווים נוגדנים חלבוניים; ורמות של ציטוקינים - חלבונים המופרשים על ידי תאי מערכת החיסון ומתווכים בתהליך החיסוני בין תאי מערכת החיסון לבין תאים השייכים לרקמות הגוף. מדדים אלה הוערכו אצל המשתתפים לאחר 30 הימים הראשונים למחקר שבמהלכם נמנעו משתיית בירה, והוערכו שוב בתום 30 הימים הנוספים, שבמהלכם שתו בירה בכמות מתונה מדי יום.

מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, הצטיירה תמונת מצב אופטימית, לפי לאחר שתייה מתונה של בירה על בסיס יומי במשך 30 יום, נמצאה בקרב המשתתפים עלייה במדדים שונים אשר הצביעו על חיזוק המערכת והשפעתה החיסונית, במיוחד בקרב הנשים. מסקנת החוקרים היא ששתייה מתונה וקבועה של בירה מסייעת לחיזוק המערכת החיסונית במיוחד בקרב נשים, ויכולה להסביר את השפעת הבירה במלחמתו של הגוף במחלות שונות ובמניעתן. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי לתזונה ומטבוליזם (Annals of Nutrition and Metabolism).

מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה, המצביעים על כך ששתייה מתונה וקבועה של בירה מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת ולסוגים מסוימים של סרטן, ואף משפרת את התפקוד הקוגניטיבי, מסייעת לזיכרון ותורמת למצב הרוח.

כך, לדוגמה, מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבריטי לסרטן (British Journal of Cancer), קבע כי שתייה מתונה וקבועה של בירה מפחיתה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן הכליה. החוקרים מצאו כי השפעה זו של הבירה על הסיכון לחלות בסרטן הכליה קשורה בהשפעת רכיבים פנוליים המצויים בה. כמו כן נמצא שהאלכוהול המצוי בבירה משפיע על שיפור ברגישות לאינסולין הידוע כגורם סיכון המגביר חלוקת תאים סרטניים. מחקר רחב היקף זה כלל כ-2,000 משתתפים ונערך במכון לרפואה סביבתית בסטוקהולם שבדיה בשיתוף עם בית הספר לרפואה של הרווארד בבוסטון בארצות הברית ומכון קרולינסקה בסטוקהולם שבדיה.

מחקר נוסף שפורסם בכתב העת המדעי Diabetologia ואשר עקב אחר 106,690 נשים צעירות לאורך 10 שנים, קבע כי צריכה מתונה של בירה מגנה מפני סוכרת, בהיותה מפחיתה את הרגישות לאינסולין. החוקרים קבעו כי בצריכת יומית של 30 גרם אלכוהול ההשפעה מפני סוכרת היא המרבית.

מחקר רחב היקף בכתב העת המדעי של איגוד הלב האמריקאי (Circulation), שבדק את ההשפעה הכוללת של שתיית בירה, ביחס לסיכון למחלות לב וכלי דם, סקר 15 מחקרים בהם נבדקו למעלה מ-200,000 משתתפים.

מסיכום מחקרים אלה נמצא שהסיכון למחלת לב וכלי דם ירד ב-78% בקרב שותי הבירה לעומת אלה שאינם שותים. סיכום תוצאות מחקרים אלה מצביע חד-משמעית על קשר בין שתייה מתונה של בירה לבין ירידת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

Ann Nutr Metab, 2007;51(4):359-66. Epub 2007 Aug 28.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&...
[17/11/2007]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר פרדי אביב
ד"ר פרדי אביב המטולוגיה
המטולוג בכיר במרפאה המטו-אונקולוגית בבית החולים איכילוב
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו