דלג לתוכן

אצבעות כף היד

בכל יד יש 14 מפרקי אצבעות וכל אחד מהם הוא כמו ציר קטן.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/06/2010 תאריך עדכון: 24/11/2020
3 דקות קריאה

בכל יד יש 14 מפרקי אצבעות וכל אחד מהם הוא כמו ציר קטן. מפרקים אלו מופעלים על-ידי שרירים באמה, השולטים במפרקי האצבעות בעזרת מערכת מורכבת של גידים. בשל הסידור המורכב של מפרקים וגידים אלו וגודלם הקטן, כל דלקת או פגיעה במפרק יובילו למידה מסוימת של נוקשות ואובדן תנועה. אפילו צלקת קטנה עשויה להגביל את התנועה. 

אל תצפו שבעיה עם מפרק קטן של אצבע תיפתר באופן מלא. אפילו לאחר ההחלמה נותרת מידה מסוימת של נוקשות, ויש סבירות גם לדקירות כאב ואי נוחות מדי פעם. ציפיות גבוהות בצורה בלתי סבירה מובילות להרגשה כאילו עשיתם משהו לא נכון או שהרופא היה לא טוב. למעשה, כמעט לכולנו יש כמה אצבעות שנפגעו ונותרו מעט עקומות או נוקשות. 

מחלת מפרקים ניוונית (osteoarthritis) גורמת פעמים רבות להתעבות של המפרקים המרוחקים ביותר של האצבעות ולהתעבות המפרקים האמצעיים. המחלה יכולה לגרום גם לבעיות בבסיס האגודל. אם אנחנו חיים מספיק זמן, כולנו מפתחים את ההתעבויות הללו סביב המפרקים. ההתעבויות גורמות לשינוי במראה כף היד שאנחנו מקשרים למראה יד "מזדקנת". ככלל, הנפיחויות גורמות למעט כאב או נוקשות ואינן דורשות טיפול מעבר לאימון האצבעות. 

היעדר תחושה או תחושת עקצוץ עשויים להצביע על בעיה בעצבים או בזרימת הדם. שיחה עם הרופא/ה עשויה לעזור לכם להחליט מה ניתן לעשות.

טיפול ביתי
הקשיבו למסרים של הכאב והימנעו מפעילות שלאחריה הכאב מחמיר. אפשרו למפרקי האצבעות לנוח כדי שיוכלו להחלים, אבל השתמשו בתרגילי מתיחה עדינים לצורך שמירת גמישות המפרקים וטווח התנועה. המפתח לטיפול בבעיות באצבעות הוא להשתמש בהיגיון בריא. אימונים מכל סוג חיוניים כל עוד הם נטולי כאב באופן יחסי.

עם מעט מקוריות תוכלו לבצע כל פעולה שמפעילה לחץ על המפרקים, אך עם הפחתת הלחץ. כיוון שלכל אחד יש פעילויות שונות, תצטרכו להמציא לעצמכם שיטות פעולה חדשות. הנה כמה עצות כדי לעזור לכם להתחיל: 
אחיזה בידית גדולה דורשת פחות מאמץ מאחיזה בידית קטנה. עטפו בסרט דביק ידיות של מחבתות, סכינים וחפצים. 

הרימו פחות משקל גם אם המחיר הוא יותר סבבים של סחיבה. תכננו מראש את הפעילות. 
מצאו בגדים עם ולקרו (סקוץ') או עם כפתורים גדולים במקום כפתורים קטנים ולחצניות לסגירה. 
השתמשו בפותחן כדי לפתוח מכסים של צנצנות הסגורים בצורה הדוקה וקשה לפתיחה, או שתפסיקו בכלל לקנות מוצרים שקשה לפתוח אותם. כשאתם פותחים מכסה תקוע, הפעילו לחץ לסירוגין על החלק העליון של המכסה בעזרת כף היד שלכם וסובבו אותו עם כל היד - לא רק בעזרת האצבעות. 

אל תשימו חפצים כבדים במקום גבוה או נמוך מדי. ארגנו את המטבח, חדר העבודה וחדר השינה בהתאם.
אל תשתמשו בתרופות חזקות שממסכות את הכאב, כיוון שאלו עשויות לגרום לכם להפעיל את המפרק יותר מדי. משככי כאבים עשויים לעזור במידת מה. אם הבעיה נמשכת לאחר שישה שבועות של טיפול ביתי, פנו לייעוץ רפואי.


בעת ביקור אצל הרופא/ה
תיערך בדיקה של כפות הידיים וטווח התנועה של האצבעות. לעיתים יידרש צילום רנטגן.
במקרים נדירים של כאב חמור במפרק האצבע יוזרקו סטרואידים לתוך המפרק. הליך זה פחות יעיל במפרקים קטנים, כמו מפרקי האצבעות, בהשוואה למפרקים גדולים. גם ניתוחים יעילים פחות במפרקים קטנים, ולרוב אינם מתאימים. ניתוחים כגון החלפת המפרק במפרק פלסטיק או הסרת רקמה מודלקת משפרים בדרך כלל את מראה כף היד ועשויים להפחית את הכאב, אך על-פי רוב אינם משפרים את תפקוד כף היד.

תרגילי אצבעות
מתחו את המפרקים בעדינות פעמיים ביום כדי לשמור על טווח התנועה. השריית כפות הידיים במים פושרים לפני המתיחות עשויה להגדיל את טווח התנועה. 

1. הניחו את כף היד על השולחן כשהיא ישרה ופרסו את האצבעות. 

2. אגרפו את כף היד והרימו את מפרק כף היד כדי להגביר את המתיחה. 

3. השתמשו ביד אחת כדי להזיז כל אצבע ביד השנייה בכל טווח התנועה שלה. אל תעשו זאת בכוח, אבל מתחו את האצבע עד לגבול אי הנוחות. אם טווח התנועה במפרק תקין, מספיק לחזור על התרגיל פעם אחת. אם טווח התנועה מוגבל, חזרו על התרגיל שוב ולכל היותר עשר פעמים.
 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אמיר שרעבי
ד"ר אמיר שרעבי ראומטולוגיה
4.8
( 6 חוות דעת )
"כעת מוקדם מדי לדון כיצד הטיפול עדיין בעוד שבוע"
ד"ר עודד שינברג
ד"ר עודד שינברג ראומטולוגיה
מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
פרופ' אורה שובמן
פרופ' אורה שובמן ראומטולוגיה
ראש תחום מחלות השריר והשלד במכון לסקר רפואי בבי"ח שיבא תל השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו