דלג לתוכן

הליקובקטר פילורי

הליקובקטר פילורי הנו חיידק פולשני החודר אל הקיבה ומתמקם ברירית הקיבה, בתאי האפיתל. שם הוא יוצר תגובה דלקתית ומחסל את התאים המצויים ברירית. חיידק זה שכיח מאוד ונראה כי מצוי ב- 80% מהאוכלוסיה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/01/2011
2 דקות קריאה
הליקובקטר פילורי הנו חיידק פולשני החודר אל הקיבה ומתמקם ברירית הקיבה, בתאי האפיתל. שם הוא יוצר תגובה דלקתית ומחסל את התאים המצויים ברירית. כיום אפשר לומר בביטחון כי החיידק הליקובקטר פילורי עצמו אינו האחראי הישיר לכיב קיבה (אולקוס) פפטי אלא משמש כר פורה ונוח להתפתחותו. הרס התאים גורם לחומציות יתר של אנזימים בקיבה ולרגישות יתר. בנוסף, החיידק הליקובקטר פילורי גוזל אבץ, ברזל, וויטמין B12.

בבדיקות אשר נערכו בשנים האחרונות עולה כי חיידק זה אחראי לכ- 90% עד לכ- 95% מהאולקוסים שנוצרים בתריסריון ובקיבה.

סימפטומים
גזילת הוויטמין B12 וברזל גורם לתסמינים כגון: נשירת שיער, ציפורניים שבירות, אנמיה, אסטמה, וחולשה. תסמינים רווחים נוספים הם: ליחה, נפיחויות באזור העליון של הבטן, צרבות, גזים, אלרגיות ובמקרים קיצוניים אף לגלאוקומה ולסרטן הקיבה.

סיבות וגורמי סיכון
הספרות הקלינית מצביעה על כמה גורמים להתהוות חיידק הליקובקטר פילורי, ביניהם אפשר למנות: היגיינה ירודה, שימוש של מספר אנשים באותם הכלים וקיימת הסכמה כי החיידק מועבר דרך הרוק. כך למשל, אם אחד מבני המשפחה סובל מהחיידק, סביר מאוד להניח כי חברי משפחה נוספים ידבקו.
חיידק זה שכיח מאוד, ונראה כי -80% מן האוכלוסייה נושאת את החיידק. כאשר הפילוג הוא כדלקמן: כ-80% מאוכלוסיה בגיל 65 ומעלה חשופה לחיידק הליקובקטר פילורי, נשים וגברים כאחד, ובקרב בני ה-20-30 הוא מצוי בכ-40%.

אבחון ובדיקות
יש בנמצא מספר בדיקות לאיתור חיידק הליקובקטר פילורי:
בדיקת נשיפה – בדיקה זו למעשה מודדת את כמות דו תחמוצת הפחמן בגוף הנבדק. זוהי בדיקה שאינה פולשנית ונחשבת למהימנה למדי. בשיטה זו למעשה משתמשים באיזוטופ שהוא רדיואקטיבי. אך בדיקה זו לא מהימנה ב- 100%.
בדיקת דם – בדיקת דם יכולה לגלות באם נוגדני הליקובקטר פילורי נמצאים בדם. אולם, מאחר והנוגדנים יכולים להישאר בתוך הדם, גם לאחר שהחיידק נכחד – בדיקה זו לא נחשבת לאמינה ביותר, ואי אפשר להסתפק בה על מנת להוכיח את הימצאותו של החיידק.
בדיקת צואה – זוהי בדיקה מדויקת למדי, המגלה באם קיימים אנטיגנים של החיידק בגופו של המטופל.
בדיקת גסטרוסקופיה – בדיקה זו הינה פולשנית ובמהלכה מוחדר סיב אופטי המחובר לצינור קטן וגמיש. לוקחים דגימה מרירית הקיבה ובודקים באם היא מזוהמת.

מניעה
כדאי מאוד להימנע מצריכת מזונות חומציים כגון: פירות הדר, מוצרי חלב, מזון מעובד, מזונות מסוכרים, מזונות הכוללים קמח לבן, קפה או משקאות מוגזים.

טיפול
הטיפול הטבעי בחיידק הליקובקטר פילורי טומן בחובו שילוב של צמחי מרפא לצד תפריט תזונתי מאוזן הכולל: דגנים מלאים, סיבים תזונתיים, מזון העשיר באומגה 3, זרעי פשתן, סלט, דגים, שום, ירקות ופירות.
מומלץ מאוד ליטול תוספי תזונה על בסיס טבעי, דוגמת טינקטורות ייעודיות, כגון: HBP, פרוביוטיקה יחודית עשירה ב ל-גלוטמין (האחראי לשיקום המעיים) ושמן אורגנו ואובליפיחה, הנחשב לאנטיביוטיקה טבעית ומשקם את המעיים.  על פי הרפואה הסינית דיקור סיני בנקודות הדיקור של אזור זה יכול להיות אפקטיבי.
גם צום מיצים למשך תקופה של יומיים-שלושה עשויה להרגיע את האולקוס ולהביא לשיקומה של הרירית.

לקבלת ייעוץ וטיפול טבעי בחיידק הליקובקטר פילורי פנה אל המרכז לרפואה טבעית.
 
מרכז לרפואה טבעית בהנהלת ד"ר ראול רודריגז.

ניתן להפנות שאלות לד"ר רודריגז גם בפורום מערכת העיכול (רפואה טבעית) >>

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר נדב אילני
ד"ר נדב אילני גסטרואנטרולוגיה
רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד. הדסה עין כרם ומכון הגסטרו של קופת חולים כללית בירושלים
ד"ר משה נדלר
ד"ר משה נדלר גסטרואנטרולוגיה
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו