דלג לתוכן

טיפול הוליסטי לגיל הזהב

כל מי שחיכה אי פעם בתור בקופת חולים בבוקר מכיר את הריטואל – אתם יושבים מוקפים באנשים קשישים, חושבים לעצמכם שמדובר במשועממים או טרחניים, ומאחלים לעצמכם שאתם לא תהיו כך כשאתם תגיעו לגיל. התדמית הזו לא בהכרח נכונה וגם מונעת מקשישים לקבל את הטיפול המתאים לבעיותיהם, מה שמוביל לתסכול גם למבוגר וגם לבני המשפחה הצעירים יותר...

מאת: ד"ר רון בן יצחק
תאריך פרסום: 13/12/2011 תאריך עדכון: 24/04/2019
2 דקות קריאה
חסות
ד"ר רון בן יצחק בשיתוף עם ד"ר רון בן יצחק i מומחה בגריאטריה, פסיכוגריאטר ומנהל רפואי ״בשיבה בריאה״
כל מי שחיכה אי פעם בתור בקופת חולים בבוקר מכיר את הריטואל – אתם יושבים מוקפים באנשים קשישים, חושבים לעצמכם שמדובר במשועממים או טרחניים, ומאחלים לעצמכם שאתם לא תהיו כך כשאתם תגיעו לגיל. התדמית הזו לא בהכרח נכונה וגם מונעת מקשישים לקבל את הטיפול המתאים לבעיותיהם, מה שמוביל לתסכול גם למבוגר וגם לבני המשפחה הצעירים יותר...

הבעיה אינה בהכרח אצל הקשישים, אלא במערכת הרפואית, אשר אינה תמיד מסוגלת לתת מענה לפציינטים קשישים המתמודדים עם מספר בעיות רפואיות וריבוי תרופות – המשפיעות זו על זו. המענה הרפואי לקשישים ניתן באופן בו כל מומחה מטפל בבעיה אחת בלבד (לב, אורטופדיה או נוירולוגיה) מבלי להתייחס לתמונה הכללית.

בכדי לתת מענה כולל מנקודות מבט שונות, יש לפנות לטיפול על ידי רופא גריאטור, המתמחה ברפואה לגיל הזהב. לשם כך, ניתן לפנות לקליניקה מיוחדת לגיל הזהב המרכזת תחת קורת-גג אחת רופאים העוסקים בתחום, אחות מתאמת, מרפאה בעיסוק, פיזיותראפיסטית, עובדת סוציאלית ודיאטנית.

טיפול הוליסטי לגיל הזהב יאפשר לבחון מספר בעיות רפואיות, לשקול את הקשר ביניהם, ולהציע פתרונות מגוונים (שינוי תרופתי, תזונה, תעסוקה, פעילות גופנית, אימון קוגניטיבי ועוד) שיכולים לתת מענה לכל הבעיות בגיל הזהב או לפחות לחלקן הגדול.

צריך לזכור שבחלק מהמקרים, התסכול מחוסר היכולת של רופא המשפחה או מומחה אחר לפתור בעיות או מקוצר הרוח של רופאים ובני משפחה לבעיות אשר נשמעות מומצאות, מוסיף לא רק להרגשה הפיזית הלא טובה אלא גם לדיכאון, אשר תוקף אנשים רבים בגיל הזהב.

בנוסף, פנייה למרפאה גריאטרית לטיפול כולל בגיל הזהב יכולה להקל גם על בני המשפחה אשר מטפלים בבן המשפחה המבוגר. פתרון כולל, אשר יעניק למבוגר את התחושה כי מתייחסים אליו ברצינות ומקשיבים לו, ייתן מענה גם למבוגר וגם לבני המשפחה וירכז את הטיפול במקום אחד מבלי לרוץ בין רופאים.

מתי כדאי לשקול פנייה למרפאה גריאטרית:

• כשהתלונה אינה ספציפית כמו: 'קפצה עליי הזיקנה', 'אני לא מה שהייתי פעם', אין לי מצב רוח', 'אין לי כוחות' ועוד.

• כאשר מופיעים תסמינים שאינם אופייניים למחלה ספציפית (בעיה בשיווי משקל, שינוי במצב הרוח, כאב מציק ולא מוגדר) ייתכן ומדובר בתסמונת ולא במחלה.

• כשסובלים ממספר מחלות (יתר לחץ דם, מחלת לב, סוכרת, וסרטן) – וישנו חוסר סיפוק מהטיפול של הרופאים המומחים. במקרים כאלו יש להביט על התמונה הכוללת.

• כשנוטלים הרבה תרופות, ורוצים שהרופא יבחן את נחיצותם.

• כשחווים ירידה כללית במצב התפקודי או המנטאלי (חרדה לא מוסברת, דיכאון, בעיית זיכרון, קושי להתארגן
וכדומה).

• כשמחפשים עזרה בניהול הטיפול הרפואי. לדוגמה, גורם רפואי שידבר עם הקרדיולוג על שינוי התרופה, ימצא לכם מומחה לאוסטיאופרוזיס ויגיד לכם איפה לעשות בדיקות כמו קולונוסקפיה.

• כשמעוניינים שהרופא שלכם ישקול גם שינוי תזונתי, טיפול גופני והתייחסות למצבכם הנפשי כדרך לשפר את איכות החיים בהתמודדות עם הבעיות הבריאותיות שלכם.

יש לכם שאלות נוספות בנושא טיפול בבעיות גיל הזהב? כנסו לפורום גריאטריה שלנו.

הכתבה בחסות ד"ר רון בן יצחק, מומחה בגריאטריה, פסיכוגריאטר ומנהל רפואי ״בשיבה בריאה״. 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר עדי שוורץ
ד"ר עדי שוורץ גריאטריה
רופא מומחה בגריאטריה, אחראי על מחלקה סיעודית וסיעודית מורכבת
ד"ר מאהר חג'אזי
ד"ר מאהר חג'אזי גריאטריה
מומחה ברפואה פנימית וגריאטריה, פסיכוגריאטריה, מומחה לקביעת נכות רפואית וסיעודית, מנהל רפואי "נוף העמק" - מוסד גריאטרי בנצרת עילית
ד"ר איתמר פלדמן
ד"ר איתמר פלדמן גריאטריה
מנהל מחלקה תת חריפה במרכז רפואי ושיקומי בית בלב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר רון בן יצחק

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו