דלג לתוכן

טיפול גלאוקומה - להציל את העיניים מעיוורון

טיפול גלאוקומה - להציל את העיניים מעיוורון

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/06/2009 תאריך עדכון: 09/05/2021
2 דקות קריאה

אחד החששות הגדולים ביותר של האדם, הוא לגלות יום אחד שהוא אינו יכול לראות יותר. בדיוק כמו בספרו של ז'וזה סאראמאגו, על העיוורון, חשש זה מתגלה כאמיתי כאשר נחשפים למחלת גלאוקומה.

מחלת גלאוקומה היא מחלת עיניים שכיחה שיכולה להוביל אל עבר עיוורון מוחלט. מחלה זו גורמת לפגיעה בעצב הראיה. ההפרעה השכיחה שגורמת למחלה זו, הינה הפרעה בחסימת דרכי הניקוז של הנוזל התוך עיני, דרכים הנמצאות בזווית של העין. הפרעה זו גורמת ללחץ תוך עיני שמוביל לפגיעה בעצב הראייה. הלחץ גבר כתוצאה מניקוז נוזלים בעייתי מהעין כלפי חוץ. 

ההפחתה בכמות הנוזלים שיוצאים מהעין, גורמת ללחץ לגבור. הלחץ גורם לפגיעה בעצב הראייה שמתבטאת בנזק שנגרם לסיבי העצב. אלו הם הסיבים שמובילים את האינפורמציה מהעין אל המוח. מטופל שסובל מגלאוקומה, מאבד חלקים גדולים משדה הראייה שלו מבלי שיבחין בכך, תחילה נפגע שדה הראייה ההיקפי ולאחר מכן שדה הראייה המרכזי, עד לכדי עיוורון מוחלט.

מחלת גלאוקומה איננה מלווה בסימנים בולטים ומכאן שרק אבחון מוקדם שלה, יכול למנוע ממנה להתפתח ולהוביל לעיוורון. אבחון זה יחד עם טיפול תרופתי הניתן בעקבותיו, יכול להאט ואף לעצור את התפתחות המחלה ובכך להקטין את הסיכון לראייה ולעינים. 

עם זאת, יש לציין, שנזק אשר נגרם מן המחלה, אינו בר תיקון. זאת בגלל שמדובר באובדן של תאי עצב נוירונים ופגיעה בסיבים שלהם. תאים אלו אינם יכולם להתרבות או להתחלק.

ישנם מספר סוגים של מחלת גלאוקומה, הנפוץ ביותר הינה גלאוקומה רחבת זווית. זוהי מחלה כרונית אשר מתקדמת באיטיות, על כן החולה אינו מזהה אותה ובשל כך אינו מטופל. בעת הבדיקה הזווית נראית פתוחה, מה שמקשה על האבחנה. סוג גלאוקומה זה מכיל בתוכו שני תתי סוגים, גלאוקומה רחבת זווית עם לחץ תוך עיני מוגבר וגלאוקומה רחבת זווית עם לחץ תוך עיני נורמלי.

סוג נוסף של גלאוקומה, הינה גלאוקומה צרת זווית. סוג זה נגרם כתוצאה מחוסר שיווי משקל, בין ייצור הנוזל לניקוזו. סוג גלאוקומה זה מתבטא בכאבים, בחילות, ירידה חדה בראייה ורגישות לאור. בסוג זה של גלאוקומה יש לטפל במהירות אחרת עיוורון יתפתח במהרה. מלבד סוגים אלו, ישנם סוגים נוספים של גלאוקומה, כולל מולדת וכזו הנגרמת כתוצא לוואי של נטילת תרופות מסויימות או מחלות כמו סוכרת.

מלבד הלחץ התוך עיני, ישנם גורמים נוספים שגורמים למחלה. היסטוריה משפחתית, קוצר ראיה, בקבוצות סיכון למחלה נמצאים בני ארבעים ומעלה. ההנחה היא, שגם מי שסובל מלחץ דם גובה נמצא בקבוצת סיכון גבוהה למחלה.

הטיפול במחלת גלאוקומה, מתחיל באבחון באמצעות טיפול עינים, לאחר מכן יכול הרופא להחליט על טיפול תרופתי (שמונים אחוז מהחולים מטופלים כך) לשם הורדת הלחץ התוך עיני. 

כמו כן מוצע כיום טיפול לייזר שמטרתו יצירת נתיב ניקוז חדש (לא כל סוג של גלאוקומה אפשרי לטפל באמצעות לייזר), או ניתוח קצר שמתבצע בהרדמה מקומית ונועד ליצור פתח דרכו יעבור הנוזל אל מחוץ לעין. אחוזי ההצלחה של ניתוח זה עולים על שבעים אחוז ואם הוא נכשל, ניתן לבצע ניתוח זה שנית.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גבי שמש
ד"ר גבי שמש עיניים
רופא עיניים מנתח
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 24 חוות דעת )
"לדר וינברג הגעתי במצב בעייתי של מספר 12 מינוס וקטרקט מתקדם לגילי. פגשתי רופא מקצועי מאוד, שירותי ורואה אותי ברמה האישית ברמת המתח והחרדה בה הייתי שרויה. לאחר בדיקות, חישובים והסבר מקצועי, עשה ניתוח מדהים. היום אני רואה בזכותו 6:6. מעריכה מאוד וממליצה בחום🌺"
פרופ' בנימין מילר
פרופ' בנימין מילר עיניים
רופא עיניים בכיר בביה"ח איכילוב. מומחה במחלות רשתית וגלאוקומה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו