דלג לתוכן

חישוב ביוץ – כל השיטות הביתיות והרפואיות

ביוץ הינו תהליך המופיע בנשים החל מתחילת ההתבגרות המינית ועד לגיל הבלות. אצל מרבית הנשים הוא מופיע באופן סדיר בכל מחזור חודשי. היות והביוץ מווסת על ידי הורמונים, הוא קשה לחיזוי מדויק, אולם קיימות שיטות בהן ניתן להיעזר בכדי לשער האם מופיע ביוץ וכן מתי, פחות או יותר, הוא מופיע.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/04/2012 תאריך עדכון: 23/01/2013
2 דקות קריאה
ביוץ הינו תהליך המופיע בנשים החל מתחילת ההתבגרות המינית ועד לגיל הבלות. אצל מרבית הנשים הוא מופיע באופן סדיר בכל מחזור חודשי. היות והביוץ מווסת על ידי הורמונים, הוא קשה לחיזוי מדויק, אולם קיימות שיטות בהן ניתן להיעזר בכדי לשער האם מופיע ביוץ וכן מתי, פחות או יותר, הוא מופיע.

בגוף האישה כחצי מיליון ביציות. למרות המספר הרב, רק אחוז קטן מתוכן יעברו הבשלה ויחרגו מן השחלה, כך שלמעשה, במהלך חייה, האישה מבייצת כ- 500-400 פעמים בלבד.

הביוץ מופיע לאחר שרירית הרחם נבנתה ומוכנה לקלוט את הביצית המופרית. תהליך זה מווסת בצורה הורמונלית, והוא מתרחש עם עלייה בהורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח – הורמון ההצהבה (LH surge).

מתי חל הביוץ?

שאלה מהותית וקריטית, כאשר אישה מנסה להרות. באופן כללי, אישה המקבלת מחזור סדיר, המופיע בתדירות קבועה ומלווה בתסמיני מחזור נורמלים, ניתן להניח שיש לה ביוץ תקין.

שיטות ביתיות להערכת מועד הביוץ:

• חישוב: ישנן דרכים בהן ניתן לחשב מתי חל מועד הביוץ, בהתאם לאורך הממוצע של המחזור החודשי ותאריך הדימום האחרון. ניתן להיעזר לצורך החישוב במחשבון ביוץ שלנו. קחו בחשבון כי שיטה זו יעילה בעיקר לנשים להן מחזור סדיר באורך ממוצע של 28-32 יום.

• תסמינים גופניים: אחת לכל חמש נשים מסוגלת לחוש את תהליך הביוץ עצמו. התחושה מתוארת ככאב בטן חד המופיע בפתאומיות וחולף תוך מספר שעות – תופעה הידועה בשם "מיטלשמרץ". חלק מהנשים מדווחות גם על תחושת רגישות בשד ועליה בליבידו.

• מדידת טמפרטורה: טמפרטורת הגוף בבוקר מיד לאחר היקיצה משינה עולה ב-0.8 מעלות בממוצע לאחר הביוץ. את הטמפרטורה יש למדוד בעזרת מד חום רגיש, לאחר לפחות שש שעות שינה מיד עם היקיצה, טרם היציאה מהמיטה. לאחר תיעוד מדויק של טמפרטורת הבוקר מדי יום ניתן להבחין באם מופיעה עליה בטמפרטורה שמצביעה על התרחשות הביוץ. יש להדגיש שעלית החום מופיעה לאחר הביוץ ולכן שיטה זו יעילה על מנת לדעת האם התרחש ביוץ וללמוד מתי הביוץ מופיע במהלך המחזור החודשי.

• שינויים בריר הצווארי: צוואר הרחם הינו החלק התחתון של הרחם בו הוא מתחבר לנרתיק. ההפרשות מצוואר הרחם משתנות במהלך המחזור החודשי מבחינת הכמות והסמיכות של הנוזל. בזמן הביוץ, הריר הצווארי הוא רב והינו סמיך ודביק.

• ערכות ביתיות: קיימות ערכות המכילות מקלונים הבודקות נוכחות של הורמון ההצהבה. את הבדיקה יש לבצע בכל יום בדומה לבדיקת ההיריון הביתית. כאשר רמת הורמון ההצהבה עולה בדם הוא מופרש גם בשתן וגורם לתשובה חיובית במקלון. הביוץ מופיע 24-36 שעות לאחר העלייה בהורמון ההצהבה.

שיטות רפואיות להערכת מועד ביוץ:

• ביופסיית רירית הרחם: בבדיקה זו דוגמים פיסת רקמה מרירית הרחם ובוחנים אותה במעבדה באמצעות מיקרוסקופ. את הבדיקה מבצעים בימים שלפני הופעת הווסת וניתן לזהות האם מופיעים השינויים האופייניים לרירית הרחם לאחר ביוץ.

• מעקב זקיקים: בבדיקה זו נעזרים באולטרסאונד על מנת לראות האם ישנה הבשלה של ביצית בשחלה והאם ביצית זו יוצאת מן השחלה.
מאת: יוסי דוקס, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 23 חוות דעת )
"מקצועי ונעים"
ד"ר משה רויבורט
ד"ר משה רויבורט יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
ד"ר אלברט סמנדרוב
ד"ר אלברט סמנדרוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה ברפואת נשים, מיילדות , מומחה במחלות צוואר הרחם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו