דלג לתוכן
ד"ר בועז רפפורט ד"ר בועז רפפורט

הפרעות קשב וריכוז - כל מה שצריך לדעת עליהן

הפרעות קשב וריכוז הן ההפרעות המאובחנות ביותר בקרב ילדים. הפרעה זו מגיעה פעמים רבות בשילוב עם היפראקטיביות ועל כן השם הנפוץ לה הוא ADHD.

מאת: יורם ראובני
תאריך פרסום: 01/07/2009 תאריך עדכון: 09/05/2021
2 דקות קריאה
פרסומת
ד"ר בועז רפפורט בשיתוף עם ד"ר בועז רפפורט i מרפאת קשר- טיפול בהפרעת קשב וריכוז

שאל את המומחה שלנו בפורום הפרעות קשב וריכוז >>>

הפרעות קשב וריכוז הן ההפרעות המאובחנות ביותר בקרב ילדים. הפרעה זו מגיעה פעמים רבות בשילוב עם היפראקטיביות ועל כן השם הנפוץ לה הוא ADHD. ילדים שלוקים בהפרעת קשב וריכוז יכולים להראות רק אספקט אחד של ההפרעה, אך במרבית המקרים ניתן לראות את השילוב בין הפרעת קשב להיפראקטיביות.

התדירות הגבוהה בה מאובחנת הפרעת קשב וריכוז הביאה למחלוקת בקרב מטפלים, כיוון שחלק טוענים לאבחון יתר שלה שנועדה על מנת להסיר מעל ההורים את האחריות לחינוך ילדיהם אך מקרים כלל עולמיים מצאו עדויות לקיומה של הפרעת קשב וריכוז גם בתרבויות שבהן החינוך משחק תפקיד מרכזי, כמו החברה הסינית. מחלוקת נוספת קיימת בדבר הטיפול בהפרעות קשב וריכוז בין המצדדים בטיפול תרופתי למצדדים בשיטת טיפול פסיכולוגי.

הפרעת קשב וריכוז מתבטאת באמצעות היפראקטיביות מוטורית, חלוקת קשב לא נכונה ובעייתית, חוסר יכולת לדבוק במשימה לאורך זמן ולהשלימה, וקושי בארגון. ילדים אלו מתקשים לשבת בשקט והבעיה שלהם אינה בעיה בתפיסה ובעיבוד אלא בעיה בויסות העצמי. 

בנים מאובחנים יותר כלוקים ב-ADHD, אך קיימת שכיחות של 1:4 להפרעות קשב וריכוז גם בקרב בנות. כתוצאה מההפרעה ילדים אלו נוטים להדחות על ידי חבריהם, לפתח הערכה עצמית נמוכה בשל ההישגים האקדמיים הנמוכים ואף לחוש כי הם מאכזבים את ההורים.

כאשר הורים ומורים טוענים שלילד יש קשיי ריכוז ופעלתנות יתר, הם בוחנים אותו פעמים רבות בהשוואה למבוגרים ולא לבני גילו. בכדי לוודא האם רמת הפעלתנות של הילד היא באמת בנורמה המתאימה לבני גילו ניתן להעביר את הילד אבחון ממוחשב העונה לשם מבחן טובה ( T.O.V.A). במבחן זה נבדקים תפקודי הילד במדדים של אימפולסיביות, הפניית קשב, זמן תגובה ועקביות בביצוע מטלות ביחס לבני גילו. בדיקה זו היא חלק מהאבחון לקביעת הפרעת קשב וריכוז.

ההתנהגות של ילדים משתנה עם השנים והופכת לבוגרת יותר. גם בקרב ילדים עם ADHD מתרחש תהליך התבגרות המחליש את הסימפטומים אך לא מעלים אותם כליל כתוצאה מכך יש צורך בטיפול ב-ADHD. 

הטיפול הנפוץ עבור הפרעת קשב וריכוז הוא הרטלין, ועליו נכתב כבר רבות ועל כן נתמקד באפיק טיפול פסיכולוגי – התנהגותי. השיטה הבסיסית ביותר לטיפול היא באמצעות התניה אופרנטית – מתן חיזוקים בעבור התנהגות רצויה. 

במסגרת טיפול פסיכולוגי נעשה שימוש בהתניה אופרנטית ובכלים נוספים המסייעים לילד לרכוש דרכי פעולה חדשות וחיוביות ולחזק באופן זה את המיומנויות שלו ואת הביטחון העצמי. טיפול פסיכולוגי מסייע להפחתת התסמינים באמצעות שימוש בטיפול רגשי לילד, הדרכת ההורים והצוות החינוכי שבמסגרתו הילד לומד, וכן שימוש בהוראה מתקנת ובריפוי ועיסוק לשם שיפור הכישורים והמיומנויות.

ההשערות לגבי מקור הפרעת הקשב והריכוז מגוונות. יש הטוענים לבסיס גנטי הקשור לדופאמין, אך גם לסביבה יש השפעה – ילדים שעברו סיבוכים לפני הלידה נוטים יותר לADHD, חשיפה למזהמים כגון עופרת נמצאה קשורה גם היא להגדלת הסיכון ל-ADHD. 

מבחינת מבנה המוח, החוקרים טוענים כי ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז לוקים בעוררות חסר הגורמת להפרעות הקשב עקב בעיה במערכת הלימבית או באונות הפרונטאליות. ילדים שחוו גירושין או בעיות במשפחה נמצאים אף הם בסיכון ל-ADHD וכך גם ילדים שנולדו לאבות בעלי התנהגות אנטיסוציאלית.

* כותב המאמר הוא יורם ראובני, מנכ"ל מרכז אתרוג המתמחה בטיפול פסיכולוגי, אבחון והערכה, ייעוץ והדרכה לאנשי חינוך ולהורים, תגבור מיומנויות וסל שירותים להורים, למשפחות ולזוגות.


שאל את המומחה שלנו בפורום הפרעות קשב וריכוז >>>

הכתבה בשיתוף עם ד"ר בועז רפפורט, מרפאת קשר- טיפול בהפרעת קשב וריכוז. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיכאל ינקו
ד"ר מיכאל ינקו פסיכיאטריה
4.8
( 78 חוות דעת )
"דר" מיכאל ינקו רופא מקצועי , קשוב , אכפתי , בעל אוזן קשבת ממליצה מאוד"
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר פסיכיאטריה
לשעבר רופאה בכירה וראש צוות במרפאת שלוותה
ד"ר יעל קולסקי
ד"ר יעל קולסקי פסיכיאטריה
רופאה פסיכיארטית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר בועז רפפורט

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו