דלג לתוכן

המדריך לפענוח בדיקת שתן

מה בדיוק מגלה לנו בדיקת שתן על המתרחש בגופנו ומדוע היא חשובה? כך תפענחו בדיקת שתן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/06/2012 תאריך עדכון: 23/11/2020
4 דקות קריאה
בדיקות מעבדה תקופתיות, כגון בדיקת דם ובדיקת שתן, מהוות נדבך מרכזי בתהליך האבחון הרפואי. חשוב להבין שלערכי בדיקת השתן יש משמעות כחלק מהשאלה הרפואית בגללה הם נשלחו. לעיתים, תוצאה זהה אצל שני אנשים שונים תצביע על דבר אחר. לכן, חשוב לא לפענח את תוצאות בדיקת השתן באופן עצמאי אלא יש לפנות אל הרופא שהזמין את הבדיקות.


קראו עוד: המדריך המלא לפענוח בדיקות דם


בדיקת שתן מהווה כלי עזר קל ונוח המסייע באבחנה של מחלות רבות. בדיקת שתן יכולה להצביע על דלקת בשתן או מחלה במערכת השתן, הכוללת כליות, שופכנים, כיס השתן והשופכה וכן להצביע על בעיה מערכתית הבאה לידי ביטוי גם בחריגה בתוצאות בדיקת שתן.


פענוח בדיקות שתן

ערכי ייחוס של בדיקות שתן יכולים להיות שונים במעבדות או באוכלוסיות שונות


ערכי הנורמה עשויים להשתנות בין מעבדות שונות ולכן בדרך כלל לצד תוצאות בדיקת מעבדה מופיעים הערכים התקינים והיחס בין התוצאה שהתקבלה בבדיקה הנוכחית לבין המצב התקין. לכן בכתבה זו לא נתייחס לערכים מספריים. גם אצל עדות שונות ואנשים שונים הערכים התקינים לעיתים הם שונים.


הפרמטרים המרכזיים בבדיקת שתן כללית:

1. משקל סגולי (specific gravity או SG) - כמות המומסים בשתן. מדד זה בבדיקת שתן מראה את כמות המים שהכליה מפרישה בשתן. ככל ששותים יותר, כך הכליה מפרישה יותר נוזלים וה-SG נמוך יותר. כאשר ממעטים בשתייה הכליה מרכזת את השתן יותר וה- SG עולה.

• משקל סגולי SG גבוה מהתקין: מצביע על ריכוז יתר של שתן. מצב זה יכול להיגרם בעקבות אבדן נוזלים בגלל חוסר בשתייה, הזעה מרובה, שלשול, הקאות מרובות או בגלל אידוי מוגבר בכוויות או פציעות. גם במצב בו יש חומרים נוספים שלא אמורים להיות בשתן כמו סוכר או חלבון בשתן עולה המשקל הסגולי שלו.

• משקל סגולי SG נמוך מהתקין: יכול להופיע במצבים של שתיה מרובה, שימוש בתרופות משתנות או במקרים נדירים בעקבות מחלת כליה או מחלות הורמונליות.



2. רמת חומציות (pH) - לכליות תפקיד חשוב בויסות החומציות בדם. לכן, בדרך כלל, רמת החומציות בשתן תושפע מעודפי חומצה או בסיס בדם.

• חומציות השתן גבוהה מהתקין (pH נמוך מהנורמה) יכולה לנבוע מצריכה מוגברת של פירות חמוצים, במצבים של צום או רעב, שלשולים או כחלק מסיבוך נדיר של סוכרת.

• חומציות השתן נמוכה מהתקין (pH גבוה מהנורמה) יכולה להיגרם בגלל הקאות, תזונה עשירה בציטראט, זיהום בדרכי השתן או מחלת כליה.



3. נוכחות כדוריות דם אדומות (RBC או hematuria) - באופן תקין הכליה לא אמורה להפריש כמעט כדוריות דם אדומות בשתן. אך ישנם גורמים רבים, הכוללים דלקת בשלפוחית השתן או בדרכי השתן, זיהום בכליה, אבנים בכליות, פעילות גופנית מאומצת מדי, חבלה ישירה לכליה, מחלות כליה, גידולים סרטניים בכליה, בדרכי השתן, שלפוחית השתן והערמונית, שעלולים לגרום להופעת כדוריות דם אדומות בבדיקת שתן. 

חשוב לציין שאצל נשים בזמן המחזור בדיקת שתן כמעט תמיד תצביע על נוכחות של כדוריות דם אדומות בשתן, שהמקור שלהם הוא מהדימום הווסתי, כך שבמצב זה נורמלי למצוא כדוריות אדומות בשתן.


4. נוכחות חלבון (protein) בשתן - באופן תקין הכליה אמורה למנוע סינון של חלבון בשתן. חלבון בשתן יכולים להופיע בבדיקות שתן אצל אדם בריא באופן זמני לאחר מחלת חום, פעילות גופנית קשה, עמידה ממושכת, לחץ נפשי או התייבשות. נוכחות קבועה של בשתן עלולה להצביע על פגיעה בתפקוד הכליה בגלל סוכרת, דלקת או זיהומים בדרכי השתן, יתר לחץ דם או מחלות אוטואימוניות. גם רעלת הריון ומחלות נוספות עלולות לגרום להופעת חלבון בשתן.


5. נוכחות סוכר בשתן (glucose) - גלוקוז מהווה מקור אנרגיה חיוני בגופנו ולכן הכליות סופגות חזרה את כל הגלוקוז שמסתנן דרכה לשתן. אך אם רמת הסוכר בדם העובר בכליות גבוהה מדי, הגלוקוז יופיע גם בשתן, כפי שזה עלול לבוא לידי ביטוי בבדיקות שתן אצל חולי סוכרת. גם מחלות אחרות המעלות את רמת הסוכר בדם כמו מחלת קושינג, מחלות כבד או פגיעה בלבלב עלולות לגרום להופעת סוכר בשתן. 

קראו עוד: כיצד ומדוע מבצעים בדיקת שתן?


6. גופי קטון (ketones) - נוכחות גופי קטון בבדיקת שתן מעידה על פירוק מוגבר של שומנים בגוף כמקור אנרגיה. גופי קטון בבדיקת שתן מופיעים במצבי צום או הרעבה, תזונה דלת פחמימות, הקאות לזמן ממושך, מחלות מערכתיות ובפרט מחלות חום, בזמן הריון, כוויות או כחלק מחמצת סוכרתית.

7. ניטריטים (nitrite) - ניטריטים נוצרים לאחר תגובה כימית (חיזור) על ידי פעילות של חיידקים. כאשר בדיקת הניטריטים חיובית, זה יכול להצביע על דלקת או זיהום בדרכי השתן (יחד עם הקליניקה המתאימה). התשובה בסטיק יכולה לתת גם תשובה חיובית שגויה. למשל במצבים בהם הסטיק היה פתוח זמן רב.

8. כדוריות דם לבנות (WBC או leukocyte) - תאי דם אלו המשתייכים למערכת החיסון אינם חודרים אל השתן באופן תקין. נוכחותם בבדיקת שתן מצביעה על פי רוב על זיהום בדרכי השתן. במצבים בהם יש הפרשה מרובה מהנרתיק, בדיקת שתן עשויה להצביע על נוכחות של כדוריות דם לבנות או חלבון בשתן גם ללא דלקת בדרכי השתן.

9. בילירובין (bilirubin) - בילירובין הינו תוצר פירוק של המוגלובין המופרש באמצעות הכבד אל מערכת העיכול ומשם מחוץ לגוף בצואה. הופעת כמות משמעותית של בילירובין בבדיקת שתן מצביעה על פי רוב על מחלות שונות בכבד ובמערכת המרה.

ישנן בדיקות נוספות אותן ניתן לבצע בשתן במקרים בהם חוששים בבעיות ספציפיות, ככמו תרבית שתן כשיש חשש לזיהום או דלקת בשתן, קריאטינין בשתן כשיש חשש להידרדרות בתפקוד הכלייתי וכן בדיקת משקע השתן תחת מיקרוסקופ לאבחנה של מחלות כליה ייחודיות.

מידע נוסף אודות פענוח בדיקות דם: כימיה של הדם ; תפקודי כליה ; תפקודי כבד ; שומנים (כולסטרול וטריגליצרידים) בדם ; קרישת דם ;  ספירת דם

מאת: יוסי דוקס, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו