דלג לתוכן

סרטן צוואר הרחם, האם יש גיל מאוחר לקבל חיסון ומדוע?

חיסון נגד סרטן צוואר הרחם הוא נושא מדובר, והוכח כי ביכולתו למנוע כ-2/3 ממקרי המוות מסרטן צוואר הרחם. לאחרונה אף הוגדל טווח הגילאים המומלץ לקבלת החיסון עד ל-45, אבל האם הוא אפקטיבי גם בגיל מאוחר?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/11/2012 תאריך עדכון: 11/12/2012
3 דקות קריאה
חיסון נגד סרטן צוואר הרחם הוא נושא מדובר, והוכח כי ביכולתו למנוע כ-2/3 ממקרי המוות מסרטן צוואר הרחם. לאחרונה אף הוגדל טווח הגילאים המומלץ לקבלת החיסון עד ל-45, אבל האם הוא אפקטיבי גם בגיל מאוחר?

סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן השני הכי שכיח בקרב נשים ברחבי העולם, וגורם לתמותה בקרב הנשים שחולות בו. עישון, התחלת קיום יחסי מין בגיל צעיר, ריבוי פרטנרים והריונות מהווים רק חלק מגורמי הסיכון.

סרטן צוואר הרחם נגרם לרוב על ידי וירוס הפפילומה ( HPV), המועבר ביחסי מין- נרתיקיים, אוראליים ואנליים. אמנם ישנם כ-100 סוגים של וירוס הפפילומה, אך רק כ-15 מהם בעלי פוטנציטל סרטני, ולא כנגד כולם קיים חיסון.

חשוב לזכור שרוב הנשים הפעילות מינית ידבקו בוירוס הפפילומה (HPV) בשלב כזה או אחר בחייהם, וב-90% מהמקרים הווירוס יעבור מעצמו, אך הוא יכול לגרום לסרטן צוואר הרחם וליבלות וגינליות.

וירוס הפפילומה (HPV) לא גורם להתפתחות סימפטומים כלשהם, ולכן אין אפשרות לדעת אם נדבקת בוירוס מלבד–בדיקת משטח צוואר הרחם שמצביעה על שינויים סרטניים עוד טרם נוכחות הסימפטומים ומאפשרת טיפול בהתאם.

בדרך כלל לוקח 20 שנים לסרטן צוואר הרחם להתפתח, כאשר הגיל השכיח הוא 35-40, אם כי הוא יכול להופיע גם בגיל יותר מאוחר.

לכמה זמן יעיל החיסון נגד סרטן צוואר הרחם?

כיום שני החיסונים השכיחים הם גרדסיל וסרוואריקס, המכילים את מעטפת הוירוס בלבד, כך שגורמים לגוף ליצור את התגובה החיסונית כנגד הוירוס מבלי שהמטען הגנטי של הוירוס יוכנס לגוף. עם זאת גם הם לא מגנים באופן מלא מפני כל הזנים, אלא רק חלקם.

נכון להיום, עוד לא הוכחה יעילות הזריקה מעבר ל-5 שנים לגרדסיל ו-6 שנים לסרוואריקס.
גם לאחר מתן החיסון, יש לקיים בדיקות תקופתיות של משטח צוואר הרחם ללא תלות בגיל בו ניתן החיסון. כלומר החיסון אינו מהווה מניעה מלאה של סרטן צוואר הרחם.

מאיזה גיל כדאי להתחיל בחיסון נגד סרטן צוואר הרחם?

בקנדה, כמו במקומות נוספים בעולם, החלו לחסן את אוכלוסיית הבנות הצעירות לפני הגיל בו הן יחלו לקיים יחסי מין. באופן כללי, הגיל המומלץ לחסן כנגד סרטן צוואר הרחם הוא 9-25 בנשים שלא נחשפו לוירוס הפפילומה (HPV).

האם החיסון יעיל לאחר התחלת קיום יחסי מין?

כן, מחקרים אחרונים הראו, כי הגרדסיל וסרוויקס הוכחו כאפקטיביים גם בבנות 9-26 שכבר קיימו יחסי מין, ולאחרונה שונה באופן רשמי טווח הגילאים לקבלת החיסון ל-9-45. עם זאת ככל שכמות הפרטנרים גדולה יותר, הסיכוי להדבק בוירוס הפפילומה גדול יותר.

אז מה לגביי מבוגרות?

כיום משרד הבריאות ממליץ לחסן נשים עד גיל 45. במחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה הוכח כי חיסונים כנגד וירוס הפפילומה יעילים רק עד גיל 45. מאחר ורוב הסיכויים הם שהייתה חשיפה לוירוס הפפילומה, ותגובת הגוף לחיסון כבר לא תועיל בהתמודדות מול הוירוס.

במידה ואת יודעת בוודאות כי נחשפת לוירוס הפפילומה, אין טעם לקבל את החיסון, אלא לעקוב אחר מצב הרחם באמצעות בדיקות פאפ, על מנת לאבחן שינויים טרום סרטניים בהקדם.

מתי אסור בכלל לקבל חיסון?

- אנשים בעלי רגישות למרכיבי החיסון - לדוגמה אלרגיים לשמרים לא יוכלו לקבל את החיסון.

- אנשים שכרגע חולים - אם כי ניתן לחסנם לאחר שיבריאו.

- נשים בהריון - מאחר וההשפעות ארוכות הטווח של החיסון אינן ידועות עדיין. במידה ואישה בהריון כבר החלה בנטילת החיסון, יש להפסיק את הזריקות ולחכות לסיום ההריון.

מה אפשר לעשות כדי למנוע סרטן צוואר הרחם אם עברת את גיל החיסון?

- שימוש בקונדום בעת קיום יחסי מין מגן מפני וירוס הפפילומה

- הגבלת מספר הפרטנרים כדי להוריד סיכוי חשיפה לוירוס.

- הימנעות מעישון, המגביר את הסיכוי לסרטן צוואר הרחם.

- מעקב אחר מצב הרחם באמצעות בדיקות פאפ תקופתיות.

- תשומת לב לסימנים חריגים כמו דימום וגינלי לאחר קיום יחסי מין, דימום שלא בזמן ווסת, כאב בזמן יחסי מין וכאב באגן הירכיים. פנייה לרופא וטיפול בהקדם.
מאת: קרינה סירקוביץ', מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יעקב בר
פרופ' יעקב בר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"טיפול מסור מקצועי סבלני"
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 43 חוות דעת )
"ד"ר נסיה לנג היא רופאה מדהימה, מקצועית ומלאת רגישות. אני נוסעת אליה מרחוק כי אין כמוהה- שילוב של מקצועיות שיא ואנושיות מדהימה. תודה על האפשרות להיות מטופלת שלה."
ד"ר דוד מילאטינר
ד"ר דוד מילאטינר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה לרפואת נשים וכירורגיה גינקולוגית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו