דלג לתוכן

על הקשר שלא ידעתם בין סוכרת לצליאק

מחקרי סקירה נרחבים מצאו כי 1 ל- 25 איש הלוקים בסוכרת מסוג 1 לוקים גם בצליאק. ללא ספק, ישנה קרבה גנטית בין שתי המחלות. מה המשמעות עבור חולי סוכרת וחולי צליאק?

מאת: פרופ' משה קרפ, מומחה לסוכרת
תאריך פרסום: 30/01/2013
4 דקות קריאה
צליאק היא מחלה על רקע אוטואימוני, הפוגעת בתאי הרירית בדופן הפנימית של המעי הדק, דרכה נספג המזון לדם. הדבר דומה לסוכרת מסוג 1, בה נפגעים תאי הביתא של הלבלב, על רקע אוטואימוני.
מחלת הצליאק מתאפיינת בשלשולים ממושכים ובטן נפוחה, סימפטומים של דלקת במעי הנגרמת מאכילת גלוטן. תגובה זו מתרחשת אצל אנשים בעלי סיכון גנטי לחלות בצליאק.

מעי בריא כולל שקעים ובליטות, אשר מגדילים את שטח הפנים ויכולת הספיגה של המעי. במחלת צליאק, התגובה הדלקתית משנה מבנה אופייני זה של בליטות ושקעים במעי וגורמת לספיגה נמוכה יותר של אבות מזון, ויטמינים ומינרלים.

התפרצות מחלת הצליאק
כמו שבתחילתה של סוכרת מסוג 1 אפשר להבחין בנוגדנים עצמיים (ANTOANTIBODIES) בדם נגד תאי ביתא, כך גם במחלת הצליאק אפשר להבחין בנוגדנים בדם, הקרויים ANTIENDOMYSIAL IGA ANTIBODIES.
ההתקפה של המערכת החיסונית מתגברת כשאותו אדם, הנושא גנים הקשורים לצליאק, צורך סוגים של קמח שמכילים את החלבון גלוטן, הקיים בכל המזונות הקמחיים הרגילים: לחם ומאפים, עוגות ועוגיות, קרקרים ועוד.
גלוטן הוא אלרגן המפעיל את המערכת החיסונית בגופנו. פעילות זו יוצרת דלקת בתאי רירית המעי, שגורמת לנזק (בדומה לדלקת שנוצרת בתאי הביתא של חולי סוכרת 1). בעקבות זאת, מתחילים להופיע סימפטומים קליניים והפרעות בספיגת המזון.
נמצא, שחשיפה מוקדמת לגלוטן בקרב אנשים בעלי מטען גנטי מתאים, עלולה להביא להתפתחות צליאק וסוכרת מסוג 1.

סימנים מעוררי חשד לצליאק
סימנים קליניים אלו נחלקים לשלוש קבוצות:
• סימפטומים קלאסיים - שלשולים, חיוורון, אנמיה (חוסר דם) וחולשה.
• סימפטומים של צליאק רדום – היעדר סימפטומים ורגישות המתגלה בבדיקת דם במקרה ומצביעה על נוגדנים המעוררים חדש לצליאק.
• סימפטומים של צליאק תת-קליני – מיעוט תלונות בנוגע למערכת העיכול, אך ייתכנו סימפטומים אחרים, דוגמת: אנמיה, ירידה בצפיפות העצם, הפרעות בתפקודי כבד, הפרעה בגדילה, ירידה בפוריות, הפלות חוזרות ודלקת עור הרפטיפורמית.

הקשר בין צליאק לסוכרת - הקשר האוטואימוני
מחקרי סקירה נרחבים מצאו כי 1 ל- 25 איש הלוקים בסוכרת מסוג 1 לוקים גם בצליאק, לעומת האוכלוסייה הכללית, בה 1 ל- 250 איש לוקה בצליאק. כלומר, ארעיות מחלת הצליאק בין ילדים ובוגרים הלוקים בסוכרת מסוג 1 נעה בין 1% ל-11%, לעומת 0.25% באוכלוסייה הכללית.
לא ברור עדיין אם ישנו גורם גנטי משותף למחלת הסוכרת והצליאק, אך ללא ספק, ישנה קרבה גנטית בין שתי המחלות.
נוגדני צליאק, ובמקרים מסוימים גם סימני המחלה עצמה, נמצאו בקרב קרובי משפחה מדרגה ראשונה לחולים בסוכרת מסוג 1 (כ- 2%).
מאחר שצליאק יכולה להופיע גם ללא סימנים ("צליאק רדום"), חשוב לחולים בסוכרת מסוג 1 לבצע בדיקות נוגדנים לצליאק, כדי לאפשר טיפול מונע בזמן.

בדיקות אבחון
1. בדיקה שגרתית לסוכרתיים, לנוכחות נוגדנים בדם האופייניים לצליאק (אנטי אנדומזיאל ואנטי טרנסגלוטמינאז).
2. במקרים של חשד קליני או נוכחות נוגדני צליאק, יש לבצע ביופסיה של המעי הדק. תאי רירית מעי שטוחים ובחלקם מנוונים מצביעים על תשובה חיובית.
3. כאשר לנבדק נוגדנים חיוביים, גם אם הביופסיה מראה רירית תקינה, אין לשלול אפשרות של הופעה מאוחרת יותר של סימני המחלה. על כן, יש לבצע מעקב, בדיקות חוזרות של נוגדנים, ולעיתים גם ביופסיה חוזרת.
4. גם אם לא נמצאו נוגדני צליאק בתחילת מחלת הסוכרת, ישנו סיכון שאלו יופיעו בהמשך. מחלת הצליאק יכולה להופיע חודשים ואף שנים לאחר תחילתה של מחלת הסוכרת, לכן מומלץ לבצע בדיקות תקופתיות לאבחון של מחלת הצליאק בחולי סוכרת מסוג 1. לא פעם, מופיעה מחלת הצליאק לפני התפרצותה של מחלת הסוכרת.

טיפול בצליאק
טיפול ניתן במקרים בהם מתקבלת תשובה חיובית בבדיקת ביופסיה של רירית המעי בלבד.
הטיפול כולל תזונה ללא גלוטן, היינו – צריכת מזון המכיל קמח ודגנים נטולי חלבון זה.
תזונה נכונה מסוג זה אינה אמורה להפריע לאיזון הסוכרת ולמינון האינסולין, ויש הסוברים, כי היא אפילו מסייעת לאיזון הסוכרת. במקרים מסוימים, תזונה זו מביאה להיעלמותם של נוגדני הצליאק, למרות שריפוי מלא מוטל בספק.
בקרב אנשים הסובלים מצליאק קלאסי, תזונה זו לרוב משפיעה לטובה, מאחר שהיא משפרת את איכות החיים (למרות המגבלות התזונתיות) בעקבות היעלמותם של סימני המחלה. במקרים של צליאק סמוי או תת-קליני, לעומת זאת, תוצאות חיוביות לטיפול מתקבלות בשיעורים נמוכים והדעות בנושא חשיבות הטיפול למניעת ממאירות חלוקות.

אז מה אוכלים?!
כאמור, הטיפול היחיד בצליאק הקיים כיום הוא תזונה נטולת גלוטן. ישנם חמישה דגנים המכילים את החלבון גלוטן: חיטה, שיפון, שעורה, שיבולת שועל וכוסמין.
סוכרתיים הסובלים מצליאק, צריכים להקפיד בנוסף למזון נטול גלוטן על תזונה כללית בריאה ומאוזנת מבחינת סוכרים ופחמימות.
הבעיה במזון נטול-גלוטן היא, שהוא מכיל יותר שומן, פחות פחמימות מורכבות ולכן בעל ערך גליקמי גבוה יותר (כלומר, הסוכר נספג במהירות בדם). לכן, מומלץ לסוכרתיים הסובלים מצליאק לא לצרוך מזונות נטולי-גלוטן אופייניים כתחליף לפחמימות, ובמקום - לצרוך סוגי מזונות בסיסיים ופשוטים, המבוססים על דגנים ללא גלוטן, כמו דוחן וכוסמת.

גלוטן סמוי
המומחים מזהירים ממזונות המכילים גלוטן סמוי. ישנם מזונות מעובדים שנראה כי אין להם כל קשר לגלוטן, אך למעשה מכילים חלבון מסוג זה. דוגמא לכך היא רוב רוטבי הסויה מכילים גלוטן. לכן, יש לצרוך רוטב סויה טבעי המכיל סויה בלבד, ללא חומרי טעם, בהם לרוב "מתחבא" הגלוטן.
גלוטן קיים בתרופות, בתוספי מזון ואפילו סוכריות מסוימות. לכן, מומלץ וחשוב לקרוא היטב את תוויות פירוט המזון ולצרוך מוצרים בעלי התווית "ללא גלוטן". במקרה של ספק, התקשרו ליצרן ובררו את תכולת הגלוטן במוצר.
על סוכרתיים הסובלים מצליאק להיוועץ בדיאטנית מקצועית, שתסייע להם בבירור אילו מזונות באפשרותכם לצרוך ובקביעת אחוזי אבות המזון בתזונה שלהם, כדי לאפשר תזונה בריאה וטעימה!

המלצות
1. במקרה של הפרעות חוזרות במערכת העיכול, הפרעות בגדילה, או ירידה במשקל – פנו לרופא לביצוע בדיקה של נוגדני צליאק.
2. על חולים בסוכרת מסוג 1 לבצע בדיקה אימונולוגית לצליאק בתחילת המחלה. כאשר הבדיקה הראשונה שלילית, יש לחזור עליה אחת לשנה.
3. מומלץ לבצע בדיקות לנוגדני צליאק אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה של חולים בסוכרת מסוג 1. ישנם מחקרים המעלים את ההשערה, כי טיפול מוקדם בצליאק יכול למנוע התפתחות סוכרת בעתיד, הנחת עבודה הדורשת אישוש מחקרי.
4. חשוב מאוד להקפיד על תזונה מתאימה ולא להזניח את מחלת הצליאק. לחולי צליאק לא מטופלים סיכון מוגבר בטווח הארוך להופעה של גידולים ממאירים.
מאת: פרופ' משה קרפ, מומחה לסוכרת והיועץ הרפואי של האגודה לסוכרת נעורים (סוג 1)
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית