דלג לתוכן

תזונה ים תיכונית עוזרת למניעת אלצהיימר

מחקר חדש קובע כי מבוגרים שתזונתם מבוססת על תפריט זה לוקים פחות במחלות הגורמות לבעיות בחשיבה ובזיכרון, דוגמת אלצהיימר. מה ההסבר לתופעה וכיצד אפשר לנצל קשר זה למניעה או עיכוב סימפטומים של דמנציה ואלצהיימר?

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/05/2013
2 דקות קריאה
מחקר חדש קובע כי מבוגרים שתזונתם מבוססת על תפריט זה לוקים פחות במחלות הגורמות לבעיות בחשיבה ובזיכרון, דוגמת אלצהיימר. מה ההסבר לתופעה וכיצד אפשר לנצל קשר זה למניעה או עיכוב סימפטומים של דמנציה ואלצהיימר?

תפריט ים תיכוני הוא עשיר באומגה 3 ומבוסס על צריכה גבוהה של ירקות, פירות, דגים, עוף, שמן זית ואגוזים שונים, תוך צמצום צריכה של בשר אדום ומוצרי חלב.
מחקר שנערך באוניברסיטת אלבמה, ארה"ב, בשיתוף אוניברסיטת אתונה ביוון ופורסם בכתב העת המדעי Neurology, קובע כי מבוגרים אשר תזונתם מבוססת על תפריט זה לוקים פחות במחלות הגורמות לבעיות בחשיבה ובזיכרון, דוגמת אלצהיימר.

לצורך המחקר, ניתחו החוקרים נתונים של כ- 17,000 גברים ונשים בגיל ממוצע של 64 שנים. המשתתפים עברו אחת לשנה מבדקים פיזיולוגיים וקוגניטיביים אשר בחנו את מיומנויות הזיכרון והחשיבה שלהם וכן מילאו שאלונים אודות הרגלי התזונה שלהם. לאורך 4 השנים בהן נערכו המבדקים התגלה כי בקרב 7% מהמשתתפים חלה הידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי.

לדברי החוקרים, ככל שהמשתתפים הקפידו באדיקות רבה יותר על תפריט ים תיכוני, כך שיעור הליקוי בתפקוד הקוגניטיבי נמצא נמוך יותר. כמו כן, השפעתה המיטיבה של התזונה הים תיכונית נמצאה זהה בקרב כל הרקעים האתניים שנבדקו ובכל המצבים הבריאותיים השונים מהם סבלו המשתתפים. עם זאת, התזונה הים תיכונית לא מנעה הידרדרות קוגניטיבית של חולי סוכרת.

החוקרים מציינים כי מכיוון שעד היום אין תרופה המרפאה דמנציה (שיטיון), הדגש המושם בימינו הוא על דחייה בכל דרך אפשרית של התסמינים הקוגניטיביים ולתזונה מסתמן תפקיד חשוב.

לדברי מומחים בתחום, הדרך היעילה ביותר הידועה כיום לצמצם את נזקי האלצהיימר היא שלושה אימונים שבועיים בני 30 דקות של הליכה מאומצת או לחילופין אימוני כוח בשילוב תרגולים קוגניטיביים ותזונה המבוססת על תפריט ים תיכוני.

מחקר שנערך בשנה שעברה קבע כי מזונות עתירים באומגה 3 עשויים להגן מפני מחלת האלצהיימר על ידי וויסות של חומרים מסויימים במוח. המחקר הנוכחי מהווה תומך נוסף וחשוב להבנה כי לתזונה ים תיכונית השפעה מכרעת על התפקוד הקוגניטיבי בגיל המאוחר.

המחקר הנוכחי מצא כי משתתפים שהקפידו על תזונה ים תיכונית צמצמו את הסיכון שלהם לפתח ליקויים בזיכרון ובחשיבה בשיעור של 19% בהשוואה לאלו שתזונתם אינה מבוססת תפריט ים תיכוני.

לדברי החוקרים, דרוש מחקר נוסף שיקבע מהם המנגנונים הביולוגיים בגינם התפריט הים תיכוני מסייע במניעת אלצהיימר וכיצד תפריט זה מפעיל מערך הגנה עצבי השומר על התפקוד הקוגניטיבי.
מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ראובן אייכנבאום
ד"ר ראובן אייכנבאום נוירולוגיה
רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר גנלין מדהימה, אמפטית, סבלנית, מקצועית, מצאנו אוזן קשבת לאתגרים שלנו עם ילדנו"
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר הר-גיל מקצועי מאוד, רגיש לסיטואציה, אמפתי ויסודי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו