דלג לתוכן

ניתוח לשחזור או השתלת עצם

במקרים בהם לא ניתן להחדיר שתלים בלסת לצורך שיקום קבוע, יש לשקם (לבנות) תחילה תשתית (בסיס) של עצם ולתוכו יוחדרו השתלים. לשם כך מבוצע ניתוח לשחזור או השתלת עצם. מה הוא כולל? כיצד מבוצע? מהם הסיכונים הכרוכים בו? ומהן ההנחיות לאחר הניתוח?

מאת: פרופ' רפאל זלצר, כירורג פה ולסת
תאריך פרסום: 28/05/2013 תאריך עדכון: 11/12/2013
3 דקות קריאה
במקרים בהם לא ניתן להחדיר שתלים בלסת לצורך שיקום קבוע, יש לשקם (לבנות) תחילה תשתית (בסיס) של עצם ולתוכו יוחדרו השתלים. לשם כך מבוצע ניתוח לשחזור או השתלת עצם. מה הוא כולל? כיצד מבוצע? מהם הסיכונים הכרוכים בו? ומהן ההנחיות לאחר הניתוח?

מטרתה של השתלת עצם
במרבית המקרים, אובדן שיניים גורם לאובדן יחסי של עצם התומכת בשיניים (עצם אלבאולרית). עצם זו נספגת בגלל תהליכים זיהומיים כמו מחלות חניכיים, חוסר מולד של שיניים, אובדן השיניים לפני זמן רב, קירבת רכס העצם לסינוס הקיים באופן טבעי מעל לשורשי השיניים בלסת העליונה בחלקה האחורי, לאחר ניתוח להסרת גידולים ולאחר ריפוי של נזקים בעקבות טראומה כמו מתאונות דרכים ועוד, או בגלל תהליכים ביולוגיים הקשורים גם לנטייה משפחתית.
במקרים בהם לא ניתן להחדיר שתלים בלסת לצורך שיקום קבוע, יש לשקם (לבנות) תחילה תשתית (בסיס) של עצם ולתוכו יוחדרו השתלים.

מהו ניתוח להשתלת עצם?
השתלת עצם באה להוסיף עצם בלסתות. במקרים מסוימים יש להקדים ולבצע השתלת עצם טרם החדרת שתלים ובאחרים ניתן לשלב עם החדרת השתלים בו זמנית. קיימות מספר שיטות של השתלת עצם המבוססות על סוג החומר להשתלה ומיקומו בפה. מקור העצם יכול להיות מתוך חלל הפה מהלסתות בחלקן האחורי, מאזורים אחרים בגופו של המטופל או בעצם המופקת ממקור חיצוני מן החי (מבנק עצם). חומר העצם המושתלת מופיע כגרגירים קטנים או כגוש (בלוק). כמעט כל השתלת עצם מחייבת כיסוי בממברנה מיוחדת העשויה מקולגן ומטרתה לשמור על העצם המושתלת.

אובדן העצם יכול להיות אנכי (היעדר גובה) או אופקי (היעדר רוחב). במקרים מסוימים יש חסר עצם בכל הממדים. אבחון נכון של חוסר העצם מחייב צילומי רנטגן מסוגים שונים. במקרים פשוטים מאוד ניתן להסתפק בצילום הנעשה במרפאה בשילוב בדיקה קלינית. לרוב נדרש צילום מורכב יותר באמצעות CT המאפשר אבחון תלת ממדי מדויק של חוסר העצם, באמצעותו ניתן לתכנן את השתלת העצם. בחלק מהמטופלים, השתלת העצם נעשית בהרדמה מקומית. במקרים מורכבים יש לבצע הניתוח בהרדמה כללית או בטשטוש.

מהלך הניתוח
הניתוח מתבצע במרפאה המצוידת בציוד הנדרש ובתנאים של סטריליזציה. השתלת עצם כמוה כהחדרת שתלים - החדרת גוף זר לתוך העצם בפה. כמו כל ניתוח, גם כאן יש לקיים תנאים בהם הציוד, החומרים והסביבה הקרובה לשדה הניתוח סטריליים ונקיים. המטרה היא להקטין ככל האפשר את הסיכון לזיהום בניתוח הרגיש מאוד לזיהום. בחלק מהמקרים, נהוג טרם הניתוח לתת תרופות אנטיביוטיות ונוגדי כאב. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית, כמו כל טיפול אחר בפה.

לאחר מכן, מתבצע התהליך הכירורגי של ההשתלה, הכולל חשיפה של עצם הלסת, השתלת עצם נוספת ותפירת אזור הניתוח. בחלק מהמקרים, במיוחד במטופלים המרכיבים תותבות נשלפות, לא ניתן להחזיר את התותבת באופן מיידי ויש להמתין עד לריפוי מלא וירידה מלאה של הנפיחות והבצקת.

סיכונים, סיבוכים ואחוזי הצלחה
השתלת עצם מבוצעת על ידי מומחה בכירורגיה פה ולסת. ניתוחים להשתלת עצם מחייבים את הרופא המטפל למיומנויות קליניות מיוחדות ורמת ביצוע גבוהה. במקרים אלו, אחוזי ההצלחה גבוהים. מיומנויות אלו נרכשות לאורך שנים. קורסים קצרים וימי עיון אינם ערובה לרכישת מיומנויות וידע מקצועי הנרכשים במהלך 5 שנות התמחות.

במקרים בודדים, העצם המושתלת לא נקלטת והישגי הניתוח לא מושגים במלואם.
בנוסף, מחלות כרוניות לא מאוזנות כמו סוכרת מקטינות את אחוזי ההצלחה.

עצם מושתלת מכל סוג וצורה חייבת להיקלט על ידי העצם הקיימת. זיהומים, לחץ חיצוני על העצם המושתלת, חשיפה של העצם ותזוזה מהווים סיכון גבוה להיקלטות העצם. בחלק מהמקרים לא ניתן להשיג את הכמות הדרושה להחדרת שתלים ולכן יהיה צורך להוסיף שכבת עצם נוספת.

בהשתלת עצם יש להקפיד על פרוטוקול טיפולי מסודר. יש להתאים את סוג העצם המושתלת לצרכים ולנתונים הקליניים.

עשה ואל תעשה לאחר הניתוח
1. פנו לרופא השיניים לסילוק מוקדי זיהום ועששת
2. פנו לשיננית לניקוי אבנית ולהדרכה בנושא שמירה על היגיינת הפה
3. הקפידו על ביצוע הוראות המנתח וליטול התרופות במלואן
4. הימנעו מאוכל חם או קשה ביום לאחר הניתוח
5. הימנעו מספורט במשך השבוע שלאחר הניתוח
6. הימנעו מלהתכופף ביום הראשון לאחר הניתוח
7. רצוי להימנע מטיסה בשבועיים שלאחר הניתוח
8. הפסיקו לעשן, שכן עישון מחבל ומעכב באופן משמעותי בתהליכי הריפוי ומעלה את הסיכוי לסיבוכים. אם לא ניתן להפסיק לעשן, הקפידו על הפסקה כשבוע לפני הניתוח והימנעו מעישון בשבועיים שלאחר הניתוח.
9. הקפידו ושמרו על היגיינת הפה ושלבו שטיפות של הפה במי מלח פושרים וחומרי חיטוי כדי להקטין את הסיכון לזיהומים.
10. הגיעו לביקורת שבוע עד שבועיים לאחר הניתוח.
11. מטופלים המרכיבים תותבות נשלפות זמניות שלמות או חלקיות – הימנעו מלחץ של התותבות.        

                     
        לקיחת עצם מהאגן והשתלתה בפנים                 הוספת עצם לעיבוי הלסת ושלושה שתלים
מאת: פרופ' רפאל זלצר, מנהל המחלקות לכירורגיה פה ולסתות ושיקום פנים ולסתות בבית החולים הדסה עין כרם

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעקב פטש
ד"ר יעקב פטש רפואת שיניים
5.0
( 8 חוות דעת )
"הגעתי לד״ר פטש מאחר וסבלתי ממיגרנות בעקבות נעילת לסתות בלילה. מה שגם יכול לפגוע לי בשיניים וגם גרם לסבל מכאבי ראש רבים. ד״ר פטש המליץ לי על סד לשיניים מסוג NTI שפשוט עזר פלאים!! אחרי שנים של טיפול תרופתי , משככי כאבים והמון בדיקות - הסד הקטנטן הזה פתר את המיגרנות הנוראיות שלי. מדובר על אביזר ממש קטן שמתלבש על 2 שיניים בלבד, לא מפריע ולא מציק, וזה מונע ממני לנעול את הלסתות בלילה בחוזקה, גורם לי לישון טוב יותר עם לסת משוחררת ורגועה, וכמובן לקום בלי כאבי ראש! באמת שבהתחלה הייתי סקפטית, אבל אני יכולה להגיד שכבר מעל שנה שאני משתמשת בזה בלילות, וזה ממש עובד כמו קסם ואני הכי מרוצה בעולם. ממליצה על זה בחום. גם חברות שלי הלכו אליו בעקבותיי ומרוצות גם הן."
ד"ר קובי איסקוב
ד"ר קובי איסקוב רפואה אסתטית
4.9
( 89 חוות דעת )
"שירות אדיב, אכפתי, סובלני ומסביר. קיימת הרגשה טובה שהגעת למקצוען בתחום."
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו