דלג לתוכן

חולי לב או סוכרת? אתם בסיכון מוגבר לדמנציה

מחלות לב וכלי דם מזיקות למוח וקשורות לסיכון מוגבר לדמנציה והידרדרות קוגנטיבית, כך על פי מחקר חדש

מאת: רועי שני מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 01/08/2013
2 דקות קריאה
מחלות לב וכלי דם מזיקות למוח וקשורות לסיכון מוגבר לדמנציה והידרדרות קוגנטיבית, כך על פי מחקר חדש.


מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי Wake Forest Baptist שבארצות הברית מגלה כי חולי סוכרת מסוג 2 והסובלים ממחלות לב וכלי דם, נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מהידרדרות קוגניטיבית. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת הרפואי Journal of Diabetes and Its Complications.


ממצאי המחקר מצביעים על כך שלמחלות קרדיווסקולריות תפקיד מרכזי בגרימה להידרדרות קוגניטיבית - זאת עוד לפני שהמצבים הפתולוגיים של הלב וכלי הדם ניכרים באופן קליני בקרב החולים. 


מחקרים רבים ניסו בעבר לבחון את הקשר שבין סוכרת מסוג 2 לבין סיכון מוגבר לדמנציה, אולם במחקר הנוכחי נבחנה בפעם הראשונה ההשפעה של מצבים קרדיווסקולריים טרום-קליניים על התפתחות הדמנציה. לדברי החוקרים ממצאי מחקרם מצביע על כך שמחלות לב וכלי דם בשלבים הראשונים, עוד לפני שניתן טיפול, מזיקים למוח.


מהמחקר עולה כי הסתיידות כלי הדם – המאפיינת סוכרת מסוג 2 – הינה גורם מרכזי המביא בסופו של דבר להידרדרות קוגניטיבית של חולי סוכרת.


במסגרת המחקר, בחנו החוקרים את הקשר בין תפקוד קוגניטיבי להסתיידות כלי דם. לצורך כך עקבו החוקרים בין השנים 1988-2006 אחר מצב כלי הדם והתפקוד הקוגניטיבי של 1,443 משתתפים אשר החזיקו בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2. 





החוקרים ערכו לאורך השנים מספר רב של בדיקות פיזיולוגיות ומבחנים קוגניטיביים למשתתפים, במטרה לבחון מנגנוני חשיבה שונים כמו, זיכרון, מהירות עיבוד המידע, תפקודי ביצוע, וכישורים קוגניטיביים נוספים, וזאת תוך תיעוד מצב בריאות כלי הדם והלב שלהם. 


מעיבוד הנתונים התגלה כי אלו אשר סבלו ממחלות קרדיווסקולריות טרום-קליניות הציגו סיכון מוגבר לפתח בעיות בתפקוד הקוגניטיבי.


לדברי החוקרים, מחלות לב וכלי דם הן במקרים רבים הסיבה להידרדרות הקוגניטיבית של חולי סוכרת מסוג 2. החוקרים מסבירים זאת בכך שלצורך תפקוד קוגניטיבי תקין המוח זקוק לאספקת דם קבועה ויציבה, ובמצבים של שילוב בין סוכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם, אספקת הדם אינה יציבה, מה שמשפיע בטווח הארוך, לדבריהם, על התפקוד הקוגניטיבי של החולה. 


החוקרים מדגישים כי נכון יהיה אם רופאים המטפלים בחולי סוכרת יקחו בחשבון גם את גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם, וזאת מפני שאפילו מצבים ראשוניים של מחלות קרדיווסקולריות בקרב חולים אלו עלולות להשפיע בטווח הרחוק על תפקודם הקוגניטיבי.
מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 39 חוות דעת )
"טיפול מספק, מקצועי ויסודי עם הקשבה והבנת מצבי.."
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול זוגי, טיפול משפחתי

בניהולו של עדית רונן סתר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו