דלג לתוכן

מטגנים סופגניות ולביבות? כך תיזהרו מכוויות בבית

חנוכה הוא חג הטיגונים, אך גם החג בו רבים מגיעים לבתי החולים ולמרפאות בשל כוויות. כיצד תפחיתו את הסיכוי להיפגע ומה חשוב לעשות אם בכל זאת נכוותם? המדריך המלא

מאת: יונתן הנדל, פרמדיק
תאריך פרסום: 17/09/2013 תאריך עדכון: 06/12/2015
3 דקות קריאה

מהי כוויה?
כוויה היא למעשה פגיעה ברקמת העור העוטף אותנו. חומרתה של הכוויה מסווגת על פי היקפה, מיקומה בגוף ועל פי עומקה, כלומר כמה משכבות העור נפגעו.


העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף. הוא עוטף אותנו מכף רגל ועד ראש, אלסטי ובין השאר שומר עלינו מזיהומים כלפי חוץ ומאידוי יתר ואובדן של מים כלפי פנים. העור מורכב משלוש שכבות עיקריות, מהחיצונית ביותר לפנימית ביותר: 



אפידרמיס (עילית העור) - שכבה של תאים אשר מתרבים כל הזמן בקצב גבוה ועוזרים לשמור על שלמות עורנו. בשכבה זו אין עצבים וכלי דם. 



דרמיס (עור)- מתחת לשכבת האפידרמיס, נמצאת שכבת הדרמיס. שכבה זו עשויה מרקמת חיבור אשר בה יש סיבים גמישים ובהם כלי דם ועצבים המעבירים גירויים שונים כגון חום, קור, כאב, מגע ולחץ. 



• שכבת השומן (תת-עור, Subcutis) – זוהי השכבה השלישית, שכבה אשר מחברת את העור עם הרקמות שמתחתיו, ומשמשת בין השאר לבידוד ושמירת חום הגוף.




גורמים נפוצים לכוויות

גורמים נפוצים לכוויות נמצאים בכל מקום. כוויות יכולות להיגרם מאש ישירה (למשל בזמן בישול), מנוזלים רותחים (למשל מים רותחים או שמן), מחומרים כימיים שונים (חומרי ניקוי כדוגמת מסירי שומנים) ואף מהשמש. לכוויות, כאמור, יש מספר דרגות חומרה:


כוויות. פגיעה ברקמת העור העוטף אותנו



כווייה מדרגה ראשונה: כווייה מדרגה ראשונה היא כוויה הפוגעת בשכבת האפידרמיס בלבד. דוגמא לכוויה שכזו היא כווית שמש. סימניה כוללים כאב, אודם, רגישות למגע במקום הכוויה ונפיחות קלה. הטיפול בכוויה זו פשוט יחסית. ראשית, יש לקרר מייד את מקום הכוויה על ידי מים קרים. לאחר מכן, ניתן למרוח על המקום תכשירים להקלה מקומית כגון משחות מבוססות אלוורה ומוצרים יעודיים לכוויות. לכוויה זו לוקח לרוב כמה ימים להחלים.



כווייה מדרגה שנייה: כווייה מדרגה שנייה היא כוויה המערבת את שתי שכבות העור העליונות ומגיעה עד הדרמיס. סימני כוויה זו גם כן יהיו כאב, אודם, רגישות למגע במקום הכוויה ותיתכנה הופעת שלפוחיות בגדלים שונים. כוויה שכזו מצריכה בדיקת רופא. מאחר וכוויה זו כבר חודרת את שלמות העור ישנה סכנת זיהום, ועל כן לאחר קירור המקום במים קרים יש לחטא את המקום. לאחר מכן, יש למרוח משחה אנטיביוטית על המקום ולחבוש כך שלא יזדהם. גם כאן ההחלמה היא עצמית, אולם לוקחת מספר שבועות.



כווייה מדרגה שלישית: כווייה מדרגה שלישית היא כוויה חמורה וקשה אשר פוגעת לעומק כל שכבות העור וייתכן וגם ברקמות שתחת העור. במקרים קיצוניים, כוויה זו יכולה להגיע עד לרקמות השריר ואף עד לעצמות. כוויה שכזו גורמת להרס נרחב של רקמות ועל כן מעבר לכאב, ייראה האזור שחור ושרוף, ללא תחושה במרכזו - שהרי קצות העצבים באמצעותם אנו חשים נשרפו. כוויה מדרגה שלישית היא כוויה אשר דורשת טיפול רפואי מיידי ומלבד הכאב הרב שהיא גורמת היא עלולה ליצור סיבוכים קשים כגון זיהומים, איבוד נוזלים משמעותי, פגיעה בלתי הפיכה במפרקים (אם למשל הכוויה נמצאת באיזור מפרק) וצלקת קבועה אשר תישאר איתנו לכל החיים. הטיפול בכוויה זו דורש התערבות כירורגית ופלסטית ומצריך פניה לחדר המיון.


למיקום הכוויה ישנו תפקיד חשוב בהגדרת חומרתה. כוויה בדרכי האוויר הינה פגיעה מסכנת חיים בשל החשש לחסימת נתיב האוויר עקב התנפחות הרקמות (למשל בזמן שאיפת אוויר חם כאשר נחלצים משריפה). כוויות באיזורי מפרקים עלולות לפגוע בתפקוד המפרק בשל התקשות העור. כמו כן, כוויות נרחבות עלולות לגרום לנפגע להתייבש, מאחר והעור אשר אמור לשמור את המים שלנו מלהתאדות אינו מסוגל לבצע את תפקידו עקב ההרס שנגרם לו. גם במקרה זה, קשישים וילדים קטנים פגיעים יותר לכוויות כאשר ילדים קטנים נמצאים בסיכון גדול יותר, הן בשל סקרנותם והן בשל מימדי גופם הקטנים, שכן כמות קטנה של חומר מסוגלת לגרום לפגיעה נרחבת.



כלל האצבע לכוויות, כמו ברוב מצבי החירום הרפואיים, הוא מניעה: הקפידו על סביבת עבודה בטוחה. אם אתם מבשלים, השתמשו במגבות ושאר אמצעים מגני חום. אם הילדים רוצים להשתתף בהליך הכנת האוכל, תנו להם משימות פשוטות שלא מערבות מגע עם נוזלים או כלים חמים. ככלל, השתדלו להוציא את הילדים מהמטבח בעת הכנת האוכל. ניתן לתת להם משימות שאפשר ללבצע בסלון או בחדרם, למשל.


אם נכוותם, ראשית נסו למזער את הכוויה על ידי התרחקות מיידית ממקור החום או מהחומר הכימי. אם הותז עליכם נוזל כימי או רותח (למשל בעת ניקיון או בישול), שטפו אותו במים קרים. לאחר מכן, יש לקרר את מקום הכוויה במים קרים וזורמים ובהתאם לעומק הכוויה ומיקומה יש לפנות לטיפול רפואי מתאים. אין לנסות ולהסיר בגדים, אין לנסות ולפתוח עפעפיים דבוקים, לא לגעת ישירות במקום הכוויה מחשש לזיהום.



אם כן, שימו לב ושימרו על עורכם. עור בריא הוא הרבה יותר מרק מראה...


מאת: יונתן הנדל, פרמדיק

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
רופאה בכירה במחלקה לרפואת עור, מרכז רפואי רבין, בילינסון. מנהלת מרפאת שיער ורופאה לגילוי מוקדם של סרטן העור.
 ALITA אליטה בע"מ
ALITA אליטה בע"מ עור ומין
חברה משפחתית ייחודית המתמחה בטיפול בבעיות עור
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו