דלג לתוכן

בריאות או חיוך יפה - איזו סתימה עדיפה לכם?

רופאי שיניים רבים מוצאים עצמם בדילמה זו. מצד אחד ישנו האמלגם, חומר שהוכיח את עצמו במשך עשרות שנים ומצד שני הדרישה הגוברת בשנים האחרונות לאסתטיקה בקרב המטופלים, שמעוניינים בחיוך יפה וצחור.

מאת: ד"ר מוטי דווידוב רופא שיניים
תאריך פרסום: 28/10/2013 תאריך עדכון: 16/01/2014
2 דקות קריאה

רופאי שיניים רבים מוצאים עצמם בדילמה זו. מצד אחד ישנו האמלגם, חומר שהוכיח את עצמו במשך עשרות שנים ומצד שני הדרישה הגוברת בשנים האחרונות לאסתטיקה בקרב המטופלים, שמעוניינים בחיוך יפה וצחור.

מהו אמלגם?


אמלגם היא סגסוגת מתכתית המצויה בשימוש נפוץ ברפואת שיניים לאורך 150 השנים האחרונות והוא החומר הדנטאלי העתיק ביותר אחרי הזהב.

שלושת המרכיבים העיקריים באמלגם הם כסף, בדיל ונחושת. כאשר מערבבים אותם עם כספית, נוצר חומר רך הנדחס לחלל שנעשה מראש בשן ואז לאחר מספר שעות הוא מתקשה.

הערבוב נעשה על ידי מכונה הנקראת אמלגמטור, ומצויה בכל מרפאה מודרנית.

יש לציין כי כספית אמנם נחשבת חומר רעיל כאשר היא מבודדת, אך לאחר ערבוב עם מתכות אחרות – היא אינה מסוכנת. כמו כן, היות והערבוב עצמו נעשה ללא מגע יד אדם אין שום סכנה לחשיפה כלשהי לכספית ולכן הסכנה לא קיימת.

סתימת אמלגם נחשבת חזקה מאוד ויציבה לאורך שנים יותר מסתימה לבנה. זאת כיוון שהאמלגם הינו חומר בקטיוסטטי - הוא אינו יכול לשמש כקרקע מזון לחיידקים בניגוד לסתימה הלבנה שהינה בקטריופילית - כלומר יכולה לשמש כקרקע מזון לחיידקים אשר עלולים לגרום לעששת משנית סביב הסתימה, מה שעלול לגרום לצורך להחליפה בשלב מאוחר יותר. בנוסף, סתימת אמלגם היא קלה לעבודה בתנאי רוק וכמו כן עלותה נמוכה.

יחד עם זאת, לסתימות אמלגם ישנם גם חסרונות, ובראשם כאמור חוסר האסתטיקה, שכן סתימת האמלגם אינה לבנה ואינה משתלבת במראה השיניים, כמו כן היא יכולה להעביר קור וחום במקרה שהסתימה עמוקה וכן נושא סכנת הכספית שעדיין שנוי במחלוקת.

ישנם עד היום חילוקי דעות מקצועיים באשר להצדקת השימוש באמלגם בזמננו. משרד הבריאות הישראלי מאשר את השימוש באמלגם כחומר שאינו מסכן את בריאות המטופל, אך מנגד ישנן מדינות כמו שוודיה, פינלנד, דנמרק,יפן ונורווגיה אשר מגבילות ואף אוסרות לחלוטין את השימוש באמלגם.

מהי סתימה לבנה?


הסתימות הלבנות תפסו פופולריות במרפאות השיניים בשנים האחרונות. הן מותאמות באופן כמעט מושלם לצבע השן ולכן נותנות מענה מצוין לצורך אסתטי.

לסתימה לבנה ישנם גם יתרונות בריאותיים וביניהם העובדה שסתימה לבנה נצמדת לדפנות השן ולא דורשת הסרה נרחבת של חומר שן. כמו כן סתימה לבנה, כאמור, אינה מכילה כספית.

יחד עם זאת, החסרונות בביצוע סתימה לבנה הם שסתימה לבנה דורשת סביבה יבשה מאוד ורגישה מאוד לנוזלים בפה בזמן ביצועה, עלותה גבוהה יותר ומצריכה זמן כסא ארוך יותר.

כאשר מדובר באזורים אחורים בפה, שבהם אין צורך באסתטיקה אפשר וכדאי להשתמש בסתימות אמלגם שכן הן חזקות יותר ומחזיקות שנים רבות.


באזורים קדמיים ונראים יותר בפה, בהם עולה צורך אסתטי לשמור על חיוך יפה, ניתן להשתמש בסתימות לבנות ולא בסתימות אמלגם.

לכן לא מומלץ להחליף סתימות שקיימות, באחרות אלא אם כן ישנו צורך רפואי אמיתי כגון עששת או שבר בסתימה.

גם כאשר ישנו צורך רפואי להחליף סתימה יש לשקול את האופציה המתאימה ביותר למקרה ולא לפעול אך ורק על פי שיקול אסתטי.


מאת: ד"ר מוטי דוידוב, רופא שיניים, מתמחה ברפואת שיניים כללית, שיקום הפה והשתלות. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ניצן שלזינגר
ד"ר ניצן שלזינגר רפואת שיניים
מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסתטיקה במרכז יהלום
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 25 חוות דעת )
"דר הילטון קנגיסר מקצועי, סבלני, מסביר ,ועדין ואכן ההרגשה היא לא טראומטית. הטיפול נעשה באווירה נינוחה. ההרגשה היא שהמטופל נמצא בידיים מיומנות…. ממליצה בחום…."
 דנטל סמייל
דנטל סמייל רפואת שיניים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום רופא שיניים מייעץ

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו