דלג לתוכן

חיסון נגד שפעת בתרסיס אף. בלי דקירה

חיסון נגד שפעת הוא אחד החיסונים החשובים, שרופאים רבים ממליצים לעשות כל חורף. רבים נרתעים ממנו בגלל הדקירה הכואבת ואי הנעימות. אם אתם ביניהם, חשוב שתכירו חיסון לשפעת בצורת תרסיס, ללא כל כאב

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/01/2014
2 דקות קריאה

חיסון נגד שפעת הוא אחד החיסונים החשובים ביותר, אשר רופאים רבים ממליצים לעשות כל חורף. אנשים רבים נרתעים מקבלת החיסון בגלל הדקירה הכואבת ואי הנעימות שכרוכה בכך. אם אתם ביניהם, חשוב שתכירו החיסון בצורת תרסיס, המספק חסינות מנגיף השפעת ללא כל כאב.

מהו תרסיס החיסון לשפעת?

בשנת 2009 אושר לשימוש בישראל תרסיס חיסון למחלת השפעת, המשווק בשם Flumist. מדובר בתרסיס המכיל נגיף חי מוחלש ומוחדר לאף בפעולה קלה, פשוטה וללא כאב. התרסיס מכיל נגיפים חיים מוחלשים מהזנים הרלוונטיים לעונת החיסון ויוצר תגובה חיסונית המספקת לגוף הגנה מנגיף השפעת. 

לתרסיס שני יתרונות משמעותיים:

חיסון ללא צורך בדקירה - אנשים רבים וילדים במיוחד לא ששים ללכת להתחסן בגלל פחד מהדקירה ומחוסר הנעימות והכאבים המלווים את קבלת החיסון. שימוש בתרסיס יכול להעלות את היענות האוכלוסייה לקבלת החיסון לשפעת ולאפשר לאנשים רבים יותר להתחסן.

יעיל ביותר - יש הטוענים שחיסון השפעת בתרסיס יעיל מאוד, בעיקר מכיוון שהוא מגרה את מערכת החיסון של דרכי הנשימה, בדומה לנגיף השפעת ה"אמיתי" וגורם ליצירת נוגדנים (מסוג IgA) על רירית האף. נוגדנים אלה מספקים הגנה נוספת מפני מחלת השפעת ולכן משפרים את יעילות החיסון.

על פי דיווחים שונים, חיסון השפעת בתרסיס יכול להיות יעיל ביותר מ-50% לעומת הזריקה, וככל הנראה שיפור חסינות דרכי הנשימה מאפשר לגוף להתמודד טוב יותר עם השפעת. בסופו של דבר, סיכויי ההצלחה של התרסיס לא יורדים מסיכויי ההצלחה של הזריקה ויכולים להגיע עד 85-90%.

מבחינת תופעות לוואי, תרסיס החיסון לשפעת יכול לגרום לתופעות לוואי קלות כמו נזלת, גודש, כאבי שרירים, כאבי ראש וחום אשר לרוב חולפות תוך מספר ימים.

למי מתאים החיסון בתרסיס?

חיסון שפעת בתרסיס הוא נוח יותר ופשוט יותר ולכן כמעט כל אדם יעדיף להתחסן לשפעת באמצעות התרסיס לעומת הזריקה. מכיוון שמדובר בחיסון המכיל נגיף חי מוחלש, הוא אינו מתאים לכלל האוכלוסייה וכיום נוטים להשתמש בו רק באוכלוסיות בריאות בגילאי 2-49. 

חיסון זה מתאים בעיקר לילדים הסובלים מחרדת מחטים ובעזרת התרסיס אפשר לחסן אותם ללא כל בעיה. אצל ילדים בגילאי 2-8, במידה ומדובר בחיסון שפעת ראשון, יינתן החיסון בשתי מנות בהפרש של 4 שבועות. החל מגיל 9 ועד גיל 49, ניתן לחסן במנה אחת בלבד.

למי לא מתאים החיסון בתרסיס?


מכיוון שמדובר בחיסון חי מוחלש, קיימות התוויות נגד רבות למתן שלו, מחשש שהגוף לא יצליח להתגבר עליו ותתפתח מחלה.

לכן, חיסון בתרסיס אינו מתאים לאנשים עם כשל חיסוני, נשים בהריון, ילדים או מבוגרים חולי אסתמה, במקרים של הופעת צפצופים ב-12 החודשים האחרונים, ילדים בגילאי 2-17 המטופלים בסליצילטים (כמו אספירין) מחשש לתסמונת Reye והפרעות נוספות. בנוסף, במקרים בהם היו תגובות אלרגיות לחיסון לשפעת בעבר, קיימת אלרגיה לביצים, או שלאחר מתן החיסון הופיעה תסמונת גיליאן ברה אין לתת את החיסון בכל דרך (דרך האף או בזריקה).

למי פונים כדי לקבל חיסון שפעת בתרסיס?

כדי לקבל את חיסון השפעת בתרסיס מומלץ לפנות לרופא המשפחה. לעומת החיסון בזריקה, החיסון בתרסיס אינו ממומן על ידי משרד הבריאות או קופות החולים ויש לשלם עליו. רוב הביטוחים המשלימים מכסים את עלות החיסון ובהתאם לגיל המחוסן קיימת השתתפות עצמית מופחתת של בין 10 ל-49 ש"ח בהתאם לסוג הביטוח ולקופת החולים. בדרך כלל, ההשתתפות העצמית בילדים היא מינימלית, ואילו במבוגרים ההשתתפות העצמית גבוהה יותר. 

בכל מקרה, מומלץ לפנות אל רופא המשפחה לקבלת פרטים נוספים בנוגע לחיסון השפעת ולקבוע מועד לחיסון כל בני המשפחה בהקדם.


מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"שמענו רבות על שיטת הטיפול הייחודית שלו והיינו חייבים לקבל אותה, הפרופ׳ איש נעים וסבלני והסביר באריכות על כל שלב ושלב בתוכנית, ניכרת מדבריו מקצועיות רבה וניסיון עשיר בנושא האסתמה של ילדים"
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"זמינות מלאה לתורים בטווחי זמן קצרים, ד״ר גיל באר היה נעים ונוח, הסביר לעומק מה הוא בודק ובדק דברים נוספים מעבר לנושא לשמו הגעתי, נתן חוות דעת ברורה ומקצועית ובעיקר השרה תחושה טובה ורגועה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום שפעת והצטננות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו