דלג לתוכן

מדריך מעשי לקבלת החלטות טובות יותר

כדי לשפר את יכולת קבלת ההחלטה שלנו, בכל תחום בחיים, עלינו לשאול את עצמנו ולענות על כמה שאלות חשובות. כתבה זו מדריכה אתכם בשאלות אלו, מסבירה למה חשוב לשכנע אתכם בעמדה ההפוכה לזו שלנו ואת היתרון בקבלת החלטה בעמידה

מאת: הרב אייל אונגר
תאריך פרסום: 30/10/2013
3 דקות קריאה

מה המחיר שאשלם על קבלת ההחלטה?

לדוגמא, אם מדובר בלימוד שפה חדשה, כמה יעלה המורה או השיעור? בכמה זמן מדובר? על חשבון מה זה יבוא? ועוד.


מה ארוויח בעקבות ההחלטה?

לדוגמא, אוכל ללמוד מקצוע, לטייל בעולם, להתפרנס בכבוד, לקרוא ספרות שאינה בעברית, שינוי במעמד החברתי שלי ועוד.


מה המחיר שאשלם על אי קבלת החלטה?

לדוגמא, אם לא אלמד אנגלית, לא אוכל להתקדם, להתפרנס במקצוע שאני אוהב ועוד.

שאלות אלו עוזרות לנו למקד את המחשבה בכל ההשלכות של ההחלטה.


שיקולים רגשיים בקבלת החלטות

נקודה חשובה נוספת שיש לקחת בחשבון היא, שעד כמה שנחשוב שאנחנו אובייקטיביים, מערכת איסוף הנתונים שלנו אינה מדויקת.

לדוגמא, אדם מתוסכל שלא מתקדם בעבודה בזמן האחרון שוקל האם להחליף רכב. יכול להיות שבנוסף לשיקולים אובייקטיביים יותר הנוגעים למידה בה הרכב דורש החלפה לאחר, גם מערכת השיקולים הרגשיים של אותו אדם תשפיע עליו בקבלת ההחלטה שלו, כך שהמשבר הנפשי שהוא עובר יגרום לו לשים דגש רב יותר על היתרונות של הרכב החדש אותו הוא מעוניין לקנות ולשים דגש קטן יותר על הסיבות בגללו אולי כדאי לעכב את הקנייה לעוד כמה חודשים.

ההשפעה של שיקולים רגשיים על קבלת החלטה זו, עלולה לגרום לאותו אדם לשלם מחיר כבד על ניסיונו לתגמל את עצמו בצורה יקרה על המשבר הרגשי שעובר. אמנם, ההחלטה שלו יכולה להתברר כנכונה בטווח הארוך, אך הנקודה החשובה היא שסגנון החלטה זה הוא לא אופטימלי.


שיקולים רחבים יותר בקבלת החלטות

כשאנו מקבלים החלטה, חשוב לוודא שהיא לא משרתת יעד אחד, לדוגמא עבודה, על חשבון תחום אחר, כגון המשפחה. כך, במאזן הרחב יותר, אנו מקבלים החלטה אשר פוגעת בנו ולא רק משרתת ומקדמת אותנו.


שתפו אחרים בהחלטה

לרוב, נכון יהיה לשתף אנשים אחרים בהחלטה. לדוגמא, אדם שמעוניין לעבור למקום עבודה חדש, מומלץ שישאל את הקרובים לו האם נראה להם שיסתדר, שהעבודה מתאימה לאופיו, שתהיה טובה לו. הסיבה היא שפעמים רבות, דעתנו יכולה להיות משוחדת ואנו יכולים לשכנע עצמנו בקלות רבה מדי לקבל את ההחלטה שאנו מעוניינים. לרוב, האנשים הקרובים לנו מכירים אותנו טוב ויוכלו לומר לנו אם מהיכרותם אותנו, העבודה תתאים לנו או לא, ממה עלינו להיזהר, ועצות נוספות שיתכן שלא חשבנו בעצמנו או דברים שלא ראינו באופן עצמאי.


הגדירו במדויק

כאשר מנהל עבודה יודע שחסר לו אדם בתפקיד מסוים, הוא יכול לראיין ולחפש את סוג האיש המתאים לתפקיד. זה נראה הגיוני, אבל לא תמיד מספיק מוגדר, שכן יהיה נכון יותר לקבוע מראש את התפקיד שחסר בצוות, לדוגמא איש מכירות, כאשר השלב הבא והחשוב ביותר הוא להגדיר את סוג אדם המתאים למכירת המוצר. כך, לדוגמא, אם מדובר במכירת מוצר זול ונרצה לשים דגש על כמויות, סביר להניח שיהיה עלינו לחפש איש מכירות בעל סגנון קצר וקולע, נחוש בדעתו. לעומת זאת, אם אנחנו מוכרים מוצרים יקרים, עלינו לחפש איש מכירות עם סבלנות רבה.

כך גם בקבלת החלטות בתחומים אחרים – הגדרה מדויקת יותר של מה אנו רוצים ומחפשים יכולה לסייע לנו עם ההחלטה, שכן הדרך הטובה ביותר לקבלת החלטה היא בהירות וידיעה ברורה וצלולה של מה אנו רוצים.


ספרו על ההחלטה לאחרים

שאלו אנשים הקרובים לכם, שאתם סומכים עליהם, האם הם חושבים שהחלטה זה היא נכונה? שאלה אמיצה יותר וחשובה לא פחות היא, איזה פגם הם מוצאים בהחלטה שלנו?

אתם יכולים גם לשאול עצמכם, אם הייתם צריכים להסביר את ההחלטה לאדם קרוב, מה הוא היה אומר? עד כמה הייתם מרגישים בנוח להסביר את ההחלטה לחבר טוב (לא לדמות סמכותית ומאיימת, מולה אנו עלולים לפחד להביע עצמנו, מה שעלול למנוע מאתנו לממש את היכולות האמיתיות שלנו).


איך תרגיש ההחלטה בשגרת החיים שלכם?

נסו לחשוב, האם במהלך החיים אחרי קבלת ההחלטה, נרגיש טוב או רע? לדוגמא, אם החלטנו ללמוד מקצוע מסוים, האם יהיה לנו קשה לכל אורך הדרך, או שיהיו רגעים חיוביים? אם אתם מדמיינים שלא יהיו רגעים חיוביים, אלא רק קושי לאורך הדרך, אולי עליכם לשקול בכובד ראש את קבלת ההחלטה. חשוב לזהות שהחיים שלנו אחרי קבלת ההחלטה שלנו יהיו חיוביים ונעימים.


שכנעו עצמכם בדעה ההפוכה

פעמים רבות, אנו שבויים בתוך מערכת חשיבה שאולי נראית לנו מתוחכמת ומחושבת ביותר, אבל למעשה, היא לא תמיד כך במציאות. לכן, לפני שאתם מקבלים החלטה חשובה, נסו לנסות ולהסביר לעצמכם זווית הראייה ההפוכה לזו שלכם. לדוגמא, אם אתם מעוניינים לקנות רכב, נסו להסביר לעצמכם למה לא כדאי לקנות רכב? איך אפשר להסתדר ללא רכב? ועוד. נסו לשכנע עצמכם למה לא לקבל את ההחלטה. אם לא הצלחתם לשכנע עצמכם באמת, ישנו סיכוי טוב יותר שההחלטה החיובית היא הנכונה עבורכם.


עמדו בקבלת ההחלטה

מצב של עמידה גורם להאצת קצב פעימות הלב בכעשר פעימות לדקה, מה שמעלה את התפקוד הקוגניטיבי (חשיבתי) שלנו. לכן, חשיבה בעמידה יכולה להיות לעיתים יעילה יותר. נמצא כי בעמידה, אנו יכולים להגדיל את מהירות עיבוד המידע שלנו בכמעט 20 אחוזים.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר
ד"ר ליליאנה מאואס זינגר פסיכיאטריה
לשעבר רופאה בכירה וראש צוות במרפאת שלוותה
ד"ר מיכאל ירמייב
ד"ר מיכאל ירמייב פסיכיאטריה
מנהל יחידה במרכז לבריאות הנפש שער מנשה
ד"ר עמיקם טל
ד"ר עמיקם טל פסיכיאטריה
פסיכיאטר מומחה בעל ניסיון מקצועי רב. מייעץ ומטפל במגוון הפרעות נפשיות.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכותרפיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו