דלג לתוכן

הבדיקות שחשוב לעשות בכל גיל

מתי בפעם האחרונה בדקתם ברזל או לחץ דם? אם אתם רוצים לשמור על הבריאות שלכם, בדיקות כלליות ותקופתיות ישמרו עליכם בריאים ויכולות הלכה למעשה להציל את חייכם.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/03/2014
3 דקות קריאה

מתי בפעם האחרונה בדקתם ברזל או לחץ דם? אם אתם רוצים לשמור על הבריאות שלכם, בדיקות כלליות ותקופתיות ישמרו עליכם בריאים ויכולות הלכה למעשה להציל את חייכם. 


ישנן כמה בדיקות בסיסיות שמומלץ ביותר לבצע בכל גיל למעקב אחר המצב הבריאותי שלכם. מומלץ לפנות לרופא המשפחה כדי שיפנה לבדיקות סקר - רפואה מונעת - בהתאם לגורמי הסיכון וההיסטוריה המשפחתית שלכם, ולבצע אותן כדי לאפשר גילוי מוקדם של בעיות רפואיות שונות, במידה וקיימות.


בדיקת דם פשוטה

בדיקת דם יכולה לזהות הרבה מאוד בעיות בריאותיות, כמו חוסרים תזונתיים, הפרעה בתפקודי כבד וכליות, פרופיל שומנים, רמת סוכר ועוד. מומלץ לבצע בדיקת דם תקופתית בכל גיל, בהתאם להמלצת הרופא. בדיקת דם כוללת בעיקר את הבדיקות הבאות:

- בדיקת ספירת דם, המוגלובין, ברזל ו- B12. אנשים רבים סובלים מאנמיה, שמופיעה על רקע גורמים שונים. ניתן לאבחן אנמיה בקלות על ידי מעקב אחר רמות ההמוגלובין ולטפל בה על ידי השלמת החוסרים, כמו ברזל ו- B12.

- תפקודי בלוטת התריס. בלוטת התריס היא איבר שאחראי על הפעילות המטבולית בגוף. אנשים רבים (נשים, בעיקר) סובלים מתת פעילות של בלוטה זו. אבחון תת פעילות של בלוטת התריס על ידי בדיקת TSH יאפשר לכם לקבל טיפול תרופתי מתאים.

- בדיקת תפקודי כבד וכליות. במקרים רבים, מתגלות מחלות כבד וכליות באופן מקרי, בעקבות בדיקת דם שגרתית. הפרעה בתפקודי כבד או כליות דורשת המשך בירור, וברוב המקרים גילוי מוקדם של מחלות אלו מאפשר טיפול יעיל המפחית סיבוכים עתידיים.

- פרופיל שומנים וסוכר. חלק מבדיקות הדם נעשות כדי לזהות מחלות כמו סוכרת או כולסטרול גבוה בדם. בדיקות אלו מבוצעות בצום ומומלץ לבצע אותן אחת לכמה שנים, בהתאם להיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית. 

בדיקת לחץ דם - נפוצה וחשובה ביותר

אחת הבדיקות הנפוצות היא בדיקת לחץ דם, המספקת מידע על גורמים רפואיים רבים. מומלץ לבצע בדיקת לחץ דם אחת לתקופה, בהתאם להמלצת הרופא. אם קיימת היסטוריה משפחתית של לחץ דם גבוה, יש לבצע את הבדיקה בתדירות גבוהה יותר.

ההמלצה לגבי תדירות הבדיקה משתנה בהתאם לגיל:

- גילאי 0-18 - אחת לכמה שנים, בהתאם להמלצות הרופאים וההיסטוריה המשפחתית

- גילאי 20-29 - אחת ל- 5 שנים

- גילאי 30-39 - אחת ל- 3 שנים

- גיל 40 ומעלה - אחת לשנתיים, במידה ולחץ הדם תקין, או שאין מחלות רקע; אחת לשנה או יותר במידה ולחץ הדם אינו תקין או שקיימות מחלות רקע

חשוב להדגיש שבדיקת לחץ דם מתבצעת על פי המצב הרפואי הנוכחי ומחלות הרקע, ויש לעקוב אחר המלצות הרופא לגבי תדירות הבדיקה.



בדיקת פאפ מונעת סרטן

סרטן צוואר הרחם הוא מחלה קשה ביותר, המועברת על ידי נגיף ה- HPV. הנגיף, שמועבר במהלך קיום יחסי מין, נחשב למדבק מאוד, ויכול לגרום למחלה ממאירה או לקונדילומות (נגעים טורדניים דמויי כרובית). כיום, עם כניסת החיסון כנגד נגיף HPV לשגרת החיסונים בישראל, הצפי הוא ששכיחות המחלה תרד משמעותית, אך בינתיים יש לבצע בדיקת פאפ אחת ל- 3 שנים (או בתדירות גבוהה יותר, בהתאם להמלצת רופא הנשים).

בבדיקת פאפ דוגמים חלקים מרירית צוואר הרחם כדי לזהות שינויים ממאירים. הבדיקה אינה נעימה, אך אינה כואבת ולא יכולה לגרום נזק. לכן, מומלץ לכלל הנשים לבצע אותה (גם לנשים מחוסנות לנגיף הפפילומה) מגיל תחילת קיום יחסי מין ועד לגילאים מבוגרים יותר.

נחשפים הרבה לשמש? 

סרטן העור הוא מחלה הנגרמת כתוצאה מנזקי קרינת השמש שניתן לזהות בשלבים מוקדמים בעזרת בדיקת עור שגרתית. ביקור אצל רופא עור נמשך מספר דקות, במהלכו מבצע הרופא סקירה של כל נקודות החן בגופכם. אם הרופא מזהה נקודה חשודה, הוא ימליץ להסיר אותה בעזרת הליך כירורגי פשוט המספק אבחנה וטיפול.

בהתאם לסוג העור שלכם, להיסטוריה המשפחתית של סרטן העור ולהיסטוריית החשיפה לשמש, מומלץ שתבקרו אצל רופא העור אחת לתקופה כדי לסקור את העור ולגלות מחלות עור - במידה וקיימות - בשלבים מוקדמים.

אל תזניחו את השיניים שלכם

רופאי שיניים ממליצים על בדיקת שיניים תקופתית אחת לחצי שנה. בדיקת שיניים תקופתית חשובה ביותר, מכיוון שבמהלכה יכול הרופא לזהות חורים או הפרעות בבריאות הפה בשלבים מוקדמים, ולטפל בהם בצורה טובה ופשוטה. אם תזניחו את השיניים שלכם, אתם עלולים להזדקק לטיפולים אגרסיביים יותר, כמו טיפול שורש או אפילו שתלים.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 39 חוות דעת )
"טיפול מספק, מקצועי ויסודי עם הקשבה והבנת מצבי.."
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו