דלג לתוכן

כל מה שצריך לדעת על גזים

בואו נדבר על הנושא המביך של גזים או נפיחוֹת: מדוע הם נגרמים? איך ניתן למנוע אותם? והאם הם סימן לכך שמשהו לא בסדר?

מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/03/2014 תאריך עדכון: 23/02/2020
3 דקות קריאה

בואו נדבר על הנושא המביך של גזים או נפיחוֹת: מדוע הם נגרמים? איך ניתן למנוע אותם? והאם הם סימן לכך שמשהו לא בסדר? 


האם נפיחות בעלות ריח עז מעידות על מחלה?

לא תמיד. לרוב נפיחות הן חסרות ריח, אך מדי פעם הן גם מתאפיינות בריח רע. הדבר מעיד לרוב על נוכחות של גופרית במערכת העיכול ולרוב אין סיבה לדאגה. דלקות במערכת העיכול או תזונה לקויה יכולות גם הן לגרום לגזים מלאי ריח. אם התופעה לא עוברת ומלווה בסימפטומים נוספים כמו כאבי בטן, כדאי להתייעץ עם הרופא. 

האם גזים נגרמים רק ממזון שאנחנו אוכלים?

לא רק. הימצאותם של גזים במערכת העיכול תלויה במספר מקורות נוספים: פעפוע גז מזרם הדם אל מערכת העיכול, ייצור על ידי חיידקי המעי ותגובה כימית בין ביקרבונאט (חומר בסיסי) לבין חומצה המיוצרת בקיבה. הגז יכול להפלט ממערכת העיכול לא דרך פי הטבעת, אלא גם באמצעות גיהוק, ספיחה על ידי חיידקי המעי ופעפוע בחזרה לזרם הדם.  

ישנם מזונות הגורמים לנפיחות בבטן בשכיחות גבוהה יותר: קטניות כמיני שעועית, אפונה, חומוס, עדשים וסויה; פירות כשזיפים מיובשים, צימוקים ומישמשים; ירקות ממשפחת המצליבים, בצל, תירס, תפוחי אדמה; מוצרי חלב; אוכל שומני ומטוגן, כל סוגי הדגים למעט אורז ושמרים.

האם לעיסת מסטיק גורמת לגזים?

כן. בליעת אוויר יכולה לגרום לכם לגזים. מה גורם לבליעת אוויר? אכילה מהירה מדי, שתיית משקאות מוגזים, עישון ולעיסת מסטיק. אך בליעת אוויר אינה הסיבה העיקרית לגזים בקיבה. הסיבה העיקרית היא פעולת פירוק המזון בקיבה. עם כל בליעה נכנסים בממוצע 17.7 מ"ל אוויר לקיבה. ביום נכנסים בדרך זו כ-2,600 מ"ל אוויר. 

האם טיסה במטוס גורמת לגזים?

כן. שינויים בלחץ האטמוספרי משפיעים לא רק על האוזניים שלכם. כדי להימנע ממבוכה, שימו לב למה אתם אוכלים לפני הטיסה ובמהלכה. אם אתם יודעים על סוגי מזון מסוימים שגורמים לכם לגזים, אל תאכלו אותם בסמוך לטיסה. 

האם מבוגרים סובלים מגזים יותר מצעירים?

כן. ככל שאנחנו מתבגרים, מערכת העיכול שלנו עובדת לאט יותר, מה שעלול לגרום לעצירות וכתוצאה מכך להיווצרות של גזים. בנוסף, טיפול במשלשלים למיניהם נגד עצירות יכולים גם הם לגרום לגזים, בייחוד אם יש בהם סובין.

כמה פעמים ביום בממוצע אדם פולט גזים?

13-21 פעמים ביום, בין אם בצורת גיהוק (גרעפס) או נפיחה, מה שאומר שמערכת העיכול שלנו די עסוקה במהלך היום. אם אתם מרגישים מלאים בגז מתמיד, סביר להניח שזה בגלל משהו שאכלתם ושזה יעבור.

גזים. אדם פולט בממוצע 13-21 פעמים ביום

האם מאכלים עתירי פחמימות, שומנים או חלבונים גורמים לגזים?

משנה מאדם לאדם. מאכלים שגורמים לאחד לגזים יתכן ולא ישפיעו כלל על אדם אחר, אך באופן כללי אפשר לומר שמאכלים עתירי פחמימות  גורמים לגזים. מאכלים עתירי שומן נשארים בבטן זמן רב יותר. הפחתה בשומן תעזור למזון להתעכל מהר יותר ותפחית נפיחות וחוסר נוחות בבטן. ככל שיש פחות שומן במזון, הבטן תתרוקן מהר יותר וגז יוכל לנוע החוצה מהגוף בצורה טובה יותר. באופן כללי, חלבונים אינם גורמים לגזים, אך אם אתם רגישים ללקטוז (רגישות לסוכר הנמצא בחלב), אכילת מוצרי חלב עלולה לגרום לכם לגזים. 

האם אימון גופני עוזר בהפחתת גזים?

כן! אימון גופני על בסיס קבוע עוזר להיפטר מגזים מיותרים בבטן. נסו את התרגיל הבא: כווצו את שרירי הבטן חזק פנימה, דמיינו שאתם מושכים את הטבור שלכם מבפנים לעבר עמוד השדרה. תרגילים כמו זה יעזרו לכם לחזק את שרירי הבטן וכך תוכלו לעצור נפיחות בלתי רצויות מלצאת בזמן הלא נכון. חשוב לציין שלא כדאי להחזיק גזים בבטן ועדיף לתת להם לצאת, שכן החזקתם עלולה לגרום לכאבי בטן.

מתי גזים מהווים סימן אזהרה?

גזים עלולים להופיע בתדירות גבוהה יותר בתקופות מסויימות, בעקבות תזונה לקויה או סטרס. אולם במידה ומדובר בתופעה הגורמת לכאבים או לחוסר נוחות רצוי לפנות לייעוץ רפואי, על מנת לשלול מחלות מעי, צליאק, קנדידה או מעי רגיז. 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר ריבה פיינמן
ד"ר ריבה פיינמן המטולוגיה
מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
ד"ר יונתן קוגן
ד"ר יונתן קוגן קרדיולוגיה
מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, אסותא אשדוד, קרדיולוג מומחה במחלות לב והתמחות בהפרעות קצב
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"הרופאה הייתה מקצועית, רגישה וסבלנית."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו