דלג לתוכן

כאבי בטן של תינוקות: איך מקלים?

התינוק צורח ומתפתל מכאבים, הבכי שלו נמשך ונמשך, ואתם מרגישים חסרי אונים. למה זה קורה? האם משהו לא בסדר? ומה אפשר לעשות?

מאת: אמילי האודי
תאריך פרסום: 18/08/2014
2 דקות קריאה

התינוק צורח ומתפתל מכאבים, הבכי שלו נמשך ונמשך, ואתם מרגישים חסרי אונים. למה זה קורה? האם משהו לא בסדר? ומה אפשר לעשות?


למה כואבת להם הבטן?

כאבי בטן אצל תינוקות עד לגילאי 4-5 חודשים הם דבר טבעי וחלק מההתפתחות הטבעית של מערכת העיכול. עד ללידה, התינוק ניזון ישירות דרך חבל התבור, וכעת עליו להתחיל לעכל מזון. בחודשים הראשונים לחיי התינוק, מערכת העיכול שלו מתפתחת ומסתגלת למצב החדש, ועל כן היא רגישה (אפשר להבין אותה). 

לא ברור עד הסוף מדוע כאבי הבטן מלווים בגזים, אך מה שברור הוא שלא מדובר במחלה רפואית, אלא בתופעה שנקראת קוליק (כמובן, בתנאי שהתינוק נבדק על ידי רופא ואינו סובל מבעיה רפואית כלשהי).

למרות שכאבי הבטן מבוססים כעיקרון על מצבים גופניים טבעיים והתפתחות נורמלית, ישנם גורמים חיצוניים אשר עשויים להגביר ולהחמיר תופעה זו. לחץ או מתח של התינוק, מוצרי מזון אליהם הוא אלרגי וקיימים במזון שצורכת האם המניקה או בפורמולה, וכן האכלה לא נכונה, עלולים כולם להגביר את כאבי הבטן והגזים.


איך אפשר להקל על התינוק?

ברשימת הדברים שניתן לעשות כדי להקל על התינוק מהסבל של כאבי בטן וגזים ישנם שני גורמי מפתח – הרגעת התינוק והאכלה נכונה.

כדי להרגיע את התינוק, באופן לא מפתיע, אהבה היא מילת המפתח: החזיקו אותו קרוב אליכם, חבקו אותו, געו בו בנעימות ועסו אותו. כל אלו יעזרו לו ולמערכת העיכול שלו להירגע, וגם יתרמו לקשר הרגשי ביניכם. שינויי תנוחה וקפיצות עדינות יכולים גם הם לעזור, כמו גם מוזיקה נעימה ועטיפת התינוק. כל הפחתה במצבי לחץ תעזור.

להרגלי אכילה נכונים תפקיד חשוב ביותר בכל הקשור לגזים ומערכת עיכול. מזון מסוים עלול לעורר אלרגיה או גזים אצל התינוק. אם הגזים מופיעים בסמוך להנקה, שווה לחשוב על החלפת מזונות מסוימים שהאם אוכלת, כמו ירקות צולבים או מוצרי חלב עם לקטוז. אותו דבר נכון לגבי האכלה בפורמולה עם חלב.

חשוב לא להתעלם ממנגנון השובע של התינוק. מנגנון זה מפותח אצל התינוק ממש בסמוך ללידה, ואם התינוק מרחיק את הבקבוק או הפטמה מפיו, חשוב לא ליצור מצב של האכלת יתר.

מנוחות קצרות בעת ההאכלה ועידוד התינוק לעשות גרעפסים בזמן המנוחה יכולות לעזור לשחרור אוויר ממערכת העיכול.

להאכלה נכונה מבקבוק תפקיד מכריע. בזמן היניקה, תינוקות רבים בולעים אוויר עקב בועות אוויר שמשתחררות לתוך המזון, ועקב יניקה של פטמת הבקבוק על ידי התינוק. הפחתה מקסימלית של בליעת אוויר והקלה על היניקה מהבקבוק יכולות להפחית משמעותית את בליעת האוויר ולשמור על התינוק רגוע יותר. ניתן לעשות את זה על ידי בחירה בבקבוק עם מנגנון שחרור ואקום, כמו בקבוקי Bfree, שמאפשר שחרור לחץ בתוך הבקבוק וכן לאוויר להיכנס אל הבקבוק אך לא לתוך המזון עצמו.

לסיכום, חשוב לזכור שעומס ולחץ רגשי של ההורים משפיעים גם הם על התינוק. אם אתם מותשים ועייפים ממצב התינוק ומהבכי, בקשו עזרה. זו לא בושה. בני משפחה וחברים יכולים לעזור. מאחר שרוגע של הורים משפיע ישירות על מצבו הרגשי של התינוק, אל תשכחו לאכול נכון ולעשות פעילות גופנית. שמרו על עצמכם, אם לא בשבילכם, לפחות כדי שלא להקרין מהלחץ שלכם על התינוק ולגרום לעלייה של רמות הלחץ הפנימיות שלו. כן, תקופה זו קשה ומלחיצה, אך חשוב לזכור שעד גיל 4-5 חודשים התופעה תחלוף, ומדובר במצב זמני.

באדיבות Bfree

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 15 חוות דעת )
"רופא מקצועי מהשורה הראשונה ובנוסף רגיש, סבלני ומכיל הכל. ללא ספק הרגשנו שהיינו בידיים טובות!"
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"זמינות מלאה לתורים בטווחי זמן קצרים, ד״ר גיל באר היה נעים ונוח, הסביר לעומק מה הוא בודק ובדק דברים נוספים מעבר לנושא לשמו הגעתי, נתן חוות דעת ברורה ומקצועית ובעיקר השרה תחושה טובה ורגועה"
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
מנהלת המכון לנפרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו