דלג לתוכן

חדש: אפליקציה לזיהוי צהבת תינוקות בטלפון הנייד

צהבת היא תופעה שכיחה בקרב תינוקות בימים הראשונים לחייהם. חוקרים מציגים אפליקציה חדשה שיכולה לזהות צהבת תינוקות. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לרופאים ולהורים לנטר את מצב התינוק כדי לטפל בו בזמן

מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/09/2014
2 דקות קריאה

צהבת היא תופעה שכיחה בקרב תינוקות בימים הראשונים לחייהם. קבוצת חוקרים בוושינגטון מציגה אפליקציה חדשה שיכולה לזהות הופעה של צהבת תינוקות. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לרופאים ולהורים לנטר את מצב התינוק כדי לטפל בו בזמן

למה כ"כ הרבה תינוקות בני יומם סובלים מצהבת?

הסיבה לצהבת תינוקות היא הצטברות של חומר רעיל בשם בילירובין בדם. בילירובין הוא תוצר פרוק של כדוריות הדם, שאמור להיות מסולק בעזרת פעולת הכבד. מאחר שהכבד של תינוקות בני יומם לא תמיד מהיר ויעיל כמו כבד של מבוגרים, לרוב לוקח לו כמה ימים כדי להבשיל. לכן, אצל רוב התינוקות, הצהבת נעלמת תוך כמה ימים, עם הבשלת הכבד, אך אצל חלקם התהליך איטי יותר. חשוב לזכור, כי בילירובין הוא חומר רעיל שעלול להצטבר בגופו של התינוק ולגרום לנזקים קשים.


איך מזהים צהבת?

הדרך הקלה לזיהוי מחלת הצהבת היא גוון העור של התינוק שהופך לצהבהב. הבעיה היא שלא אצל כל התינוקות הסובלים מצהבת, גוון העור משתנה, מה שאומר שבחלק מהמקרים, הצוות הרפואי עלול לפספס את המחלה. לכן, אי אפשר לסמוך רק על מראה העור ויש למצוא דרכים אמינות ובטוחות לזיהוי הצהבת.

הדרך האמינה ביותר לזיהוי צהבת היא בדיקה של רמות הבילירובין בדם. בדיקת דם על בסיס יומי היא אמנם דרך בטוחה, אך גם כואבת ולא יעילה, שכן לא כל התינוקות סובלים מצהבת ולכן אין צורך לדקור את כולם. מכאן הצורך במכשיר שיעזור לזהות את התינוקות בעלי הרמות הגבוהות של בילירובין, עבורם יש מקום לבצע מעקב של בדיקות דם. קיימים בשוק מספר מכשירים כאלה, אך המילה האחרונה היא ללא ספק ה- BiliCam.


אפליקציית BiliCam: מזהה את הצהבת בקלות

BiliCam היא אפליקציה חדשה שפותחה על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון, המאפשרת לנטר צהבת ילודים בעזרת הטלפון הנייד. אחד היתרונות המשמעותיים של האפליקציה הוא הפעלה קלה ונוחה. כל שצריך לעשות הוא להתקין את האפליקציה על המכשיר הנייד והיא מוכנה לשימוש. לא נדרש כל ידע רפואי כדי להשתמש בה, מה שהופך אותה מתאימה לשימוש על ידי הורים וצוות רפואי כאחד.

צילום: אתר bilicam.com

איך האפליקציה עובדת?

ראשית, יש לחשוף את החזה של התינוק. לאחר מכן, יש להניח נייר כיול קטן בגודל כרטיס אשראי על החזה. בשלב הבא, יש להפעיל את האפליקציה ולצלם את חזה התינוק יחד עם נייר הכיול. האפליקציה סורקת את התמונה, הכוללת את נייר הכיול יחד עם צבע עורו של התינוק. בסופו של דבר, היא מעבדת את הנתונים ביחס למאגר הנתונים הקיים ומספקת תוך כמה דקות הערכה לגבי רמות הבילירובין של הילוד.

אם האפליקציה מדווחת על עלייה ברמות הבילירובין, כדאי להתחיל מעקב בדיקות דם.


אפשר לסמוך על זה?

החוקרים מספרים, "אנחנו נרגשים מהפוטנציאל הגדול של ההמצאה ואין לנו ספק שתוך שנה, היא תיכנס לשימוש בקרב רופאים והורים ותחליף את המכשירים השונים שקיימים כיום". חשוב לציין כי בשלב הנוכחי, האפליקציה לא אושרה על ידי הרשויות ויש צורך במחקר נוסף על מנת לוודא את בטיחותה.

מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יעל מוזר גלזברג
ד"ר יעל מוזר גלזברג ילדים
5.0
( 9 חוות דעת )
"יעל הייתה קשובה סבלנית, היא נהדרת עם ילדים והקדישה לנו תשומת לב מלאה והסבירה הכל לעומק ולעניין."
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 22 חוות דעת )
"ד''ר ישי סלם מסר ידע ברגישות, נועם, סבלנות ומקצועיות רבה. חזר על דבריו מספר פעמים עד וידוא הבנה. תודה רבה!"
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום המטולוגיה ואונקולוגיה ילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו