דלג לתוכן

חשוב שתכירו: 5 פעולות שימנעו אלצהיימר

חוששים מאלצהיימר? מחקר חדש מצא כי אם תקפידו לבצע חמש פעולות פשוטות – תפחיתו בעשרות אחוזים את הסיכון לחלות במחלה

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/03/2015
3 דקות קריאה

חוששים מאלצהיימר? מחקר חדש מצא כי אם תקפידו לבצע חמש פעילויות פשוטות – תפחיתו בעשרות אחוזים את הסיכון לחלות במחלה  

תרופות שמעכבות את התפתחות מחלת האלצהיימר כבר יש - אבל עדיין אין את התרופה שיכולה למנוע את המחלה הקשה. כעת מצאו חוקרים מפינלנד דרך פשוטה ויעילה לעכב את התפתחות המחלה, ואף לצמצם את שיעור התחלואה באוכלוסייה עם הזמן. לדברי החוקרים, אנשים מבוגרים שמאמצים תזונה בריאה, פעילות גופנית, שומרים על מוח פעיל ומפחיתים סיכונים למחלות כרוניות אחרות, יכולים לעכב את ההידרדרות בתפקוד המוח ובמיוחד ביכולת לארגן ולשלוט בתהליכי החשיבה.

אלצהיימר היא מחלה קשה של מערכת העצבים המרכזית, הנפוצה בעיקר, אם כי לא רק, בקרב קשישים. היא מתבטאת בניוון איטי ומתמשך עד למוות של תאי העצב במוח. מהלך המחלה איטי, ויכול להימשך שלוש עד 20 שנים.

המחקר, המתפרסם החודש בכתב העת הרפואי היוקרתי "דה לנצ'ט", עקב במשך שנתיים אחרי 1,260 אנשים בגילאי 60-77 מאזורים שונים בפינלנד. קבוצה אחת של משתתפי המחקר קיבלה באופן שוטף ייעוץ תזונתי, הנחיות לפעילות גופנית, המלצות לאימוני-מוח ומעקב רפואי. לעומתם, הקבוצה השנייה של משתתפים קיבלה יעוץ בריאותי שגרתי בלבד.

בתום תקופת המחקר חל שיפור של 25% בתוצאות המבחנים הקוגניטיביים, לעומת קבוצת הביקורת. פרופ' קיוויפלטו, אחת מחוקרי האלצהיימר הבכירים שעמדה בראש המחקר, הדגישה את השיפור המשמעותי - 150% - מבחינת יכולת העיבוד (המהירות בה אדם יכול לבצע משימות המצריכות חשיבה ופעילות תנועתית בו-זמנית) והיכולת לארגן את המחשבות, שהשתפרה ב-83%. אמנם לא היה שיפור במבחני זיכרון, אך היכולת לבצע משימות זיכרון מורכבות הייתה טובה יותר בסוף המחקר בקבוצה הפעילה.

החוקרים ציינו שכל הפעילויות היו קלות ליישום ובטוחות, ולכן לא הייתה כמעט נשירה של משתתפים במהלך המחקר.

אז מהן חמשת השינויים שתוכלו לעשות כדי להגן על עצמכם מאלצהיימר? אלו ההמלצות העיקריות של המחקר. מומלץ לנסות בבית:

1.  יעוץ רפואי

חשוב לעבור אבחון רפואי, הן של מצב המוח והן של הבריאות הכללית, כדי לדעת אם הכול כשורה או שיש איזושהי סטייה מרמת התקן האופיינית לפי גיל.

אלצהיימר. אפשר להפחית את הסיכון לחלות

תזונה. חשובה ללב - ולמוח

2.  פעילות גופנית

משתתפי המחקר קיבלו הנחיות לפעילות גופנית בהתאמה אישית על ידי פיזיותרפיסט, שכללו אימונים לחיזוק השרירים פעם עד שלוש פעמים בשבוע ופעילות אירובית פעמיים עד חמש פעמים בשבוע.

3.  תזונה

במהלך המחקר נערכו שלושה מפגשים אישיים ושבע עד תשע פגישות קבוצתיות של יעוץ תזונתי, בהתאם להמלצות התזונה הנורדית. תזונה זו מבוססת על המטבח הסקנדינבי המסורתי ומדגישה צריכה של ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, שפע של דגים ואצות, אגוזים ושמן קנולה, עוף ובשר מגידול טבעי ושימוש נרחב בצמחי תבלין הגדלים באזור.

מחקרים נוספים מצביעים על כך שתזונה ים תיכונית או תזונה הדלה בבשר ומוצרי חלב ועשירה בדגים, פירות וירקות וכן רמות גבוהות של חומצה פולית בדם מפחיתה גם היא את הסיכון להידרדרות בתפקוד המוח כתוצאה מהזדקנות והתפתחות אלצהיימר.

4.  אימוני מוח

אימוני המוח במחקר כללו 10 מפגשים קבוצתיים עם פסיכולוג ואימוני מוח ממוחשבים (10-15 דקות שלוש פעמים בשבוע). אמנם החוקרים השתמשו בתוכנת מחשב לאימוני המוח, אך הדבר נעשה לצרכי מחקר. פרופ' קיוויפלטו הדגישה כי "כל דבר שיאתגר את המוח יכול להתאים כאימון: משחקי זיכרון, פאזלים, פתרון של בעיות וחידות, מבחנים מוגבלים בזמן או לימוד כישורים חדשים". 

5.  בדיקות רפואיות תקופתיות

במסגרת המחקר הופנו המשתתפים למעקב תקופתי שכלל בדיקות של לחץ הדם, משקל, BMI (מדד מסת בגוף), היקף המותניים והירכיים ובדיקה גופנית על מנת לאתר סיכונים ולטפל מבעוד מועד במחלות לב והפרעות בחילוף החומרים. אמנם הרופאים שבמחקר לא טיפלו בנחקרים בתרופות, אך הם המליצו לפנות לרופאים המטפלים במידת הצורך.

רוב הפעילויות שנעשו במהלך המחקר, כמו שמירה על תזונה בריאה ואורח חיים פעיל, תואמות גם את ההמלצות הבינלאומיות למניעת מחלות לב וסוכרת, והמעקב רק תורם לכל עוד יותר.

החוקרים סבורים שהצלחת המחקר נובעת משילוב של כמה התערבויות טיפוליות, מאחר שגם למחלה יש סיבות רבות. עם זאת, מאחר שלכל אחד יש גורמי סיכון שונים, מומלץ להתחיל עם גורם הסיכון המשמעותי ביותר.

בנוסף לכך, החוקרים סבורים שגם למפגשים החברתיים במסגרת המחקר הייתה תרומה לתוצאות, ולכן הם ממליצים ללמוד שפה חדשה במסגרת קבוצתית, להצטרף לחוגים של פעילות גופנית או ריקוד או לקבוצות הליכה שכונתיות. והעיקר, להתמיד בכך לאורך זמן כדי לצמצם את הסיכון לבעיות קוגניטיביות בעתיד. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 39 חוות דעת )
"חוויה טובה מאוד"
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
ד"ר ראובן אייכנבאום
ד"ר ראובן אייכנבאום נוירולוגיה
רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו