דלג לתוכן

חלב עיזים: 5 מיתוסים - והאמת

שלל מיתוסים נקשרו בשנים האחרונות סביב חלב העיזים. האם הוא באמת קל יותר לעיכול? ומה לגבי תכולת הסידן? דיאטנית קלינית עם כל התשובות

מאת: יעל דרור, דיאטנית קלינית
תאריך פרסום: 12/05/2015
3 דקות קריאה

חלב הוא חלק בסיסי בתזונה היומיומית שלנו. הוא משתלב במגוון גדול של מאכלים ואף מקבל מקום של כבוד בסדר היום. בצורתו המקורית כחלב ניגר ובמוצרי החלב (גבינות, יוגורטים ועוד). כאשר מדברים על חלב, חשוב להבין שיש מקורות שונים לחלב בתזונה המערבית, כאשר שני הסוגים העיקריים הם חלב שמקורו בפרות וחלב עיזים. 

קראו עוד: סופר-פוד: 5 מזונות על שאתם חייבים להכיר

סביב צריכת חלב העיזים נשזרו לאורך השנים מיתוסים, השערות ואמירות רבות. האם כל המיתוסים נכונים? האם יש לחלב עיזים תכונות פלא של שיפור הבריאות והקלה על העיכול? לפניכם המיתוסים המרכזיים - והאמת.

1. חלב עיזים חשוב לבריאות העצמות

נכון. העצם בגופינו זקוקה לאספקה קבועה של המינרלים המרכיבים אותה, כדי להתחדש ולשמור על צפיפות וחוזק. בשנות הילדות, כאשר מתרחשת צמיחה מהירה של העצמות, חשיבות אספקת סידן גבוהה במיוחד, אך גם לאחר סיום שנות הילדות חשוב מאוד להמשיך ולספק תזונה עשירה בסידן על מנת לשמור על חוזק וצפיפות העצמות. 

חלב עיזים עשיר באופן טבעי בסידן, זרחן אי-אורגני ואבץ, החשובים לבניית העצמות. כוס חלב עיזים תכיל 10%-15% יותר סידן בהשוואה לחלב פרה. צריכה קבועה של חלב עיזים ומוצריו (יוגורט, גבינות ועוד) תורמת  לאספקת סידן יומית ומינרלים חיוניים נוספים לבריאות העצם.

2. חלב עיזים אינו מכיל לקטוז 

לא נכון. ישנם אנשים הסובלים מתופעות לוואי במערכת העיכול כאשר צורכים חלב פרה. הם כנראה בעלי רגישות לסוכר החלב, המוכר בשם "לקטוז" (דו-סוכר המורכב מגלוקוז וגלקטוז). עיכול (פירוק) הלקטוז מתרחש במעי הדק, על ידי אנזים ה"לקטאז" המופרש מהלבלב. 

חלק מהאנשים אינם מייצרים אנזים זה כלל או שמייצרים כמות מועטה בלבד. אנשים אלו יהיה בעלי קושי לעכל את הלקטוז שבחלב, מה שעלול להוביל להיווצרות תופעות לוואי במערכת העיכול כגון כאבי בטן, שלשולים, גזים ובטן נפוחה. 

כאשר משווים בין חלב פרה לחלב עיזים, כמות הלקטוז בהם זהה. לכן חלב עיזים איננו פתרון עבור מי שלא מייצר בכלל את אנזים הלקטאז (רגישות מוחלטת). עם זאת, חלב העיזים יכול  להוות פתרון טוב ולהקל על העיכול עבור מי שיש לו יצור מועט של האנזים בגופו (רגישות חלקית). כדאי להתחיל בכמות קטנה, לבדוק את ההתקבלות ובהתאם להמשיך בצריכה קבועה בתפריט.

חלב עיזים. עשיר באופן טבעי בסידן, זרחן אי-אורגני ואבץ

3. חלב עיזים קל יותר לעיכול בהשוואה לחלב פרה

נכון. הרכב החלבון בחלב עיזים שונה. הוא אינו מכיל  חלבון מסוג  alpha-s-1-casein, שנחשב חלבון מרכזי בחלב הפרות. העדר חלבון זה מקל על תהליכי העיכול של החלב, כיוון שהוא משפיע על יצירת חלקיקים עדינים יותר בקיבה במהלך תהליך הפירוק בקיבה. כמו כן השומן בחלב העיזים מסודר בטיפות קטנות, דבר המקל גם הוא על פירוקם במערכת העיכול.

קראו עוד: 6 ויטמינים שחסרים לכם - ואתם בכלל לא יודעים

הבדלים אלה בין שני סוגי החלב מהווים את הבסיס לטענה כי חלב עיזים קל יותר לעיכול לעומת חלב פרה. לכן חלב עיזים מומלץ לסובלים מבעיות עיכול, ובמיוחד לאוכלוסיה של ילדים שמתקשים בעיכול מוצרי חלב, וכן במבוגרים עם קשיים בעיכול בשל הגיל או בעיות בריאות נלוות.

4. חלב עיזים מתאים כתחליף לאלרגיות לחלב פרה

לא נכון. אלרגיה לחלב עלולה לנבוע מרגישות יתר לחלבון אחד או יותר מחלבוני החלב. כאמור, החלבונים בחלב עיזים דומים לחלבוני חלב הפרה. מכאן שהחלפת סוג אחד של חלב בסוג אחר אינה גורמת להבדל מהותי בתכולת ובסוג החלבונים מבחינת היווצרות הנוגדנים בגוף, בהקשר לתגובה אלרגנית. כיום ידוע כי הנוגדנים לחלבוני חלב פרה מזהים כגורם זר גם את חלבוני חלב העיזים. מסיבה זו חלב העיזים אינו יכול להוות תחליף לחלב פרה, עבור הסובלים מאלרגיה לחלבון החלב .

5. חלב עיזים עשוי לסייע במצבי דלקת ואלרגיות

נכון. לחלב עיזים מייחסים סגולות בריאותיות בהקשר לתרומתו המיטיבה לטיפול בפצעים, דלקות, זיהומים ואלרגיות. למרות שלא הוכחו עדיין בצורה מדעית מובהקת כל ההשפעות המטיבות של חלב העיזים, מחקר שהתפרסם במגזין הרפואי Endocr Metab Immune Disord Drug Targets במאי 2014 בחן את הרכבו, בהקשר לפוטנציאל הטיפול בדלקות ואלרגיות. מסקנות החוקרים היו שחלב העיזים הינו בעל פוטנציאל לעורר/לעודד תגובה חיסונית הסתגלותית במערכת העיכול באדם, ואף לעכב פעולת רעלנים (inhibiting the endotoxin-induced activation of monocytes). המלצת החוקרים הייתה כי מומלץ לשקול שילוב חלב עיזים בעת טיפול בדלקות ואלרגיות, אפילו בגיל המבוגר.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניקוי רעלים ותזונה טבעית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו