דלג לתוכן

כאבי בטן בילדים: מה הסיבות - וכיצד מטפלים

עצירות, מחלות מעי ואפילו אולקוס: כולם עלולים לגרום לכאבי בטן כרוניים בילדים. מתי צריך לפנות לרופא והאם המיתוס שתולעים גורמות לכאבי בטן נכון?

מאת: פרופ' אתי גרנות
תאריך פרסום: 08/06/2015
4 דקות קריאה

אחת התלונות השכיחות ביותר של ילדים הינה כאב בטן. ההערכה היא כי בקרב ילדים בגילאי גן ובית הספר אחוז המתלוננים על כאבי בטן חוזרים מגיע ל-15% ואף יותר.

הורים רבים שואלים את עצמם עד כמה עליהם להיות מוטרדים ואינם יודעים מתי יש צורך בהמשך בירור ומהם הסימנים שצריכים לעורר חשד לקיומה של בעיה רפואית. השאלה חשובה ביותר, היות והניסיון מלמד כי אצל פחות מ-10% מהילדים המתלוננים על כאבי בטן חוזרים יימצא גורם פיזי שיסביר את תלונותיהם, מה שאומר כי אצל כ-90% מהילדים לא ניתן למצוא הסבר אורגני לתלונותיהם.

קראו עוד: כך תדעו: האם ילדיכם סובל מהפרעות קשב וריכוז

חשוב להדגיש כי זה לא אומר שילדים אלה "מתחלים". התלונות שלהם אמתיות וכך גם הסבל, אך לילד אין מחלה שמסבירה את התופעה. הסבר מעמיק על כך, מצד הרופא, ותמיכה והבנה מצד ההורים עוזרים להתמודדות הילד ומשפחתו.

הכנו עבורכם את המדריך לסיבות העיקריות לכאבי בטן חוזרים בילדים. חשוב להדגיש שאנחנו לא עוסקים בכאב בטן חריף, שמצריך תמיד פנייה לרופא, אלא בילדים שמתלוננים פעמים חוזרות ולאורך תקופה על כאבי בטן, מה שמוגדר בשפה הרפואית "כאבי בטן חוזרים של גיל הילדות". 

1. עצירות 

עצירות כרונית בילדים יכולה לגרום לכאבי בטן. אם ילדיכם סובל מעצירות ממושכת יש להתייעץ עם רופא הילדים, שיעזור לפתור את הבעיה על ידי המלצות מתאימות, בין אם דיאטטיות ובין אם בנטילת תרופות מרככות צואה.

2. אי סבילות ללקטוז 

חשוב להבחין בין אלרגיה לחלב לבין אי סבילות ללקטוז. אלרגיה לחלב היא אלרגיה לחלבון חלב הפרה, ואילו אי סבילות ללקטוז היא אי סבילות לסוכר החלב, תופעה ששכיחותה עולה עם הגיל. הבעיה עם אבחון וזיהוי מקרים של אי סבילות ללקטוז נובעת מכך שהתופעה מופיעה בהדרגתיות, כך שילדים שהיו רגילים לשתות חלב ללא כל בעיה בהדרגה מתחילים לסבול מכאבי בטן. 

אז מתי בכל זאת עולה החשד כי מדובר באי סבילות ללקטוז? נתחיל בכך שמדובר בתופעה שמופיעה בדרך כלל אחרי גיל חמש-שש. בנוסף, כאב הבטן יכול להופיע מיד לאחר שתיית חלב, אך גם עשוי להופיע  תוך שעתיים-שלוש. לכן, אם ילד שתה כוס חלב לפני השינה או אכל ארוחה חלבית הוא עלול להתעורר כמה שעות מאוחר יותר עם כאבי בטן עזים.

כאבי בטן בילדים

כאבי בטן בילדים. רק אצל 10% יימצא הסבר

לעתים קרובות כאבי הבטן מלווים גם בתלונות של בטן תפוחה  ו"גזים".  ה"גזים" נגרמים מאחר והלקטוז שאינו נספג במעי  עובר התססה על ידי החיידקים שבמעי. 

כשעולה חשד לאי סבילות ללקטוז ההמלצה היא להפסיק לחלוטין את אכילת מוצרי החלב למשך שבועיים-שלושה, על מנת לוודא כי התופעות חולפות לחלוטין. לאחר מכן מחדשים את מוצרי החלב בהדרגה, כאשר מתחילים עם אלו שכמות הלקטוז בהם פחותה כמו גבינה צהובה (שכלל אינה מכילה לקטוז) וגבינות לבנות (שככל שהן קשות יותר יש בהן פחות לקטוז). חשוב לזכור כי בחלב ניגר/שוקו יש כמויות גבוהות של לקטוז, אך כיום ניתן לרכוש בחנויות חלב דל בלקטוז, שמפחית או שאינו גורם כלל לתופעות הללו.

3. מחלות מעי דלקתיות 

כשלילד יש כאבי בטן חוזרים עולה לעתים החשש כי הוא סובל ממחלות מעי דלקתיות (כמו קרוהן וקוליטיס). חשוב להדגיש כי מחלות מעי דלקתיות יכולות להופיע גם בצורה איטית והדרגתית, מה שלעתים מקשה על אבחונן בשלב מוקדם.

קראו עוד: איזה נזק גורם זיהום אוויר למוחם של ילדים

אז איך בכל זאת עולה חשד כי מדובר במחלות מעי דלקתיות? כאשר מופיעים כאבי בטן יחד עם תופעות אחרות, כמו שלשולים, ירידה בתיאבון, כאב שמופיע מיד אחרי אוכל, תחושת שובע מוקדמת, עייפות, חולשה, אפטות בפה, כאבי פרקים, תופעות עוריות ועוד.

בנוסף, אצל ילדים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות פעמים רבות נעצרת הגדילה לגובה. לכן חלק מכל בדיקה גופנית בילד הינה מדידת המשקל והגובה על מנת לוודא שלא קרתה "נפילה" באחוזוני המשקל והגובה. בהתאם לחשד הקליני יהיה צורך בביצוע בדיקות הכוללות  בדיקת דם, בדיקות אנדוסקופיות (גסטרוסקופיה או קולונוסקופיה) ו/או הדמיה של מערכת העיכול. 

4. כיב פפטי (אולקוס) 

כיב פפטי אינה תופעה שכיחה בקרב ילדים, אך היא קיימת ויכולה לגרום לכאבי בטן כרוניים. מתי נחשוד כי מדובר בכיב פפטי?  כאשר הכאב ממוקם ברום הבטן ומעיר את הילד משינה, בעיקר לקראת הבוקר. בנוסף הכאב יכול להיות מלווה בצרבת, בחילות ואף הקאות.

מחלות הכיב מלוות כמעט תמיד בהימצאות חיידק ההליקובטור פילורי בקיבה, ויש לטפל בו על מנת לפתור את הבעיה לחלוטין. חשוב להדגיש כי לא כל מצב שבו יש הימצאות של החיידק בקיבה (והוא אכן נמצא בקיבה אצל אחוז גבוה מילדים) מצביעה על הימצאותו של כיב.  נדגיש גם שלא נמצא קשר בין הימצאותו של החיידק בקיבה לבין כאבי בטן חוזרים בגיל הילדות. לכן, אין מקום לביצוע בדיקות לאיתור החיידק בכל הילדים הסובלים מכאבי בטן חוזרים. אבחון המצאות החיידק והטיפול בו יהיו חלק מאבחון מחלת הכיב, בגסטרוסקופיה.  

5. צליאק 

בשנים האחרונות עלתה מאוד המודעות למחלת הצליאק. בעבר החשד לצליאק עלה רק כאשר הילד סבל משלשולים והיה בעל מראה אופייני של בטן תפוחה עם רזון וקומה נמוכה. כיום אנו יודעים שיש מספר רב של אנשים באוכולוסייה שסובלים מצליאק, אך אינם סובלים מתופעות כלשהן. 

השכיחות של מחלת הצליאק מוערכת אצל אחד לכל מאה אנשים. מאחר ומחלת הצליאק יכולה לבוא לידי ביטוי בכאבי בטן כרוניים הרי  שמרבית הילדים שסובלים מכאבי בטן חוזרים יישלחו לבדיקות סרולוגיות לשלילת מחלת הצליאק, למרות שהסיכוי לכך שהם אכן סובלים מהמחלה הוא קטן. 

האם תולעים גורמות לכאבי בטן?

ישנו מיתוס בקרב הורים כי "תולעים" גורמות לכאבי בטן. תולעי הסיכה, שהן הנפוצות אצל ילדים, אינן גורמות לכאבי בטן. הן יוצאות בדרך כלל "לטייל" בלילה ולכן התלונה השכיחה היא של גרד, בעיקר בשעות אלו. אצל בנות תיתכן גם צריבה במתן שתן וגרד באיברי המין, כיוון שהתולעים עוברות לאזורים אלו.

הטיפול בתולעים הוא פשוט מאוד וכולל תרופה שנקראת "ורמוקס", שנלקחת מיידית ושוב לאחר שבועיים. ישנה בדרך כלל הדבקה חוזרת בתולעים, ולעתים אף הדבקה עצמית חוזרת, ולכן גם אם הטיפול מסייע אין זה  אומר שהבעיה נפתרה ולעתים קרובות יש לחזור על הטיפול. 

כך תדעו: האם כאב הבטן של הילד אמיתי

השאלות הבאות יעזרו לכם לזהות האם כאב הבטן עליו מתלונן הילד נובע ממחלה. במקרה שבו התשובה על אחת או יותר מהשאלות חיובית, מומלץ לפנות לבדיקת רופא:

1. האם הכאב ממוקםתמיד באותו מקום, אינו ממוקם בטבור אלא דווקא באזור מרוחק  מהטבור? 

2. האם יש שינוי בהרגלי פעולת המעיים? 

3. אם יש שלשולים או עצירות?

4. האם הילד סובל מהקאות?

5. האם הכאב מעיר את הילד משנתו?

6. האם הוא סובל מחוסר תיאבון?

7. האם הילד סובל מירידה באנרגיה (עייפות חריגה, מבקש לישון אחר הצהריים למרות שלא נהג לעשות כך בעבר)?


8. האם ישנה ירידה במשקל? האם הילד יורד באחוזון מבחינת הגובה? 

9. האם הילד סובל מכאבי פרקים או מאפטות חוזרות בפה?

10. האם ישנן עליות  חום בלתי מוסברות?


פרופ' אתי גרנות היא גסטרואנטרולוגית, מנהלת מחלקת הילדים במרכז הרפואי קפלן

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 22 חוות דעת )
"ד''ר ישי סלם מסר ידע ברגישות, נועם, סבלנות ומקצועיות רבה. חזר על דבריו מספר פעמים עד וידוא הבנה. תודה רבה!"
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"שמענו רבות על שיטת הטיפול הייחודית שלו והיינו חייבים לקבל אותה, הפרופ׳ איש נעים וסבלני והסביר באריכות על כל שלב ושלב בתוכנית, ניכרת מדבריו מקצועיות רבה וניסיון עשיר בנושא האסתמה של ילדים"
ד"ר אוריאל כ"ץ
ד"ר אוריאל כ"ץ קרדיולוגיה
5.0
( 14 חוות דעת )
"רופא מקצועי, נעים וקשוב"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו