דלג לתוכן

אפידורל: כל מה שאת חייבת לדעת לפני הלידה

מי לא יכולה לקחת אפידורל, ומדוע? מהן תופעות הלוואי הצפויות? והאם זה נכון שאפידורל מאריך את זמן הלידה? כל מה שאת חייבת לדעת לפני ההגעה לחדר הלידה

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 26/07/2015
4 דקות קריאה

מאז שהמציאו את זריקת האפידורל, נשים כבר לא חייבות לסבול מכאבים בזמן הלידה. ובכל זאת, חלק מהן מוותרות על ההליך הרפואי הזה - מסיבות בריאותיות או מתוך בחירה - ויולדות גם בלי האלחוש האפידורלי. גם אם כבר החלטת מה את מתכוונת לעשות בלידה הקרובה, כדאי שתדעי כמה דברים על ההמצאה ששינתה את פני חדרי היולדות בכל העולם.

מהו אפידורל וכיצד מתבצע ההליך הרפואי?

ד"ר תמר אלרם, מומחית ברפואת נשים וסגנית רופא מחוזי בקופת חולים "מאוחדת" במחוז ירושלים, מסבירה כי אפידורל הוא הרדמה אזורית מהמותן ומטה הניתנת בזמן לידה. "האפידורל מכונה כך מכיוון שחומר האלחוש מוזרק אל תוך החלל האפידורלי - מעל שכבת הדורה העוטפת את עמוד השדרה. כ-50% מהיולדות בישראל נעזרות באפידורל כדי להתמודד עם צירי הלידה. בלידה הראשונה, המספרים גבוהים אף יותר".

קראו עוד: 12 דרכים טבעיות להעלמת סימני מתיחה

ד"ר שי פיין, רופא בכיר במחלקת הרדמה בבית חולים בילינסון, מסביר כי בהליך הרפואי הזה, המתבצע על ידי הרופא המרדים, מוחדרת צינורית פלסטית עדינה סמוך לקרומי תעלת השדרה. פעולה זו מתבצעת בתנאים סטריליים, והיא מצריכה שיתוף פעולה מצד היולדת כדי להקפיד על הדיוק הנדרש במהלכה. 

"השימוש באלחוש האפידורלי", מבהיר ד"ר פיין, "מונע מהגירוי המכאיב לעבור דרך העצבים אל חוט השדרה ואל המוח. יחד עם עצבי התחושה, גורם האלחוש האפידורלי גם להרדמת העצבים האחראים על הפעלת השרירים, ועל העצבים האחראים על תפקוד אוטונומי, כמו זה הדרוש לשמירה על לחץ הדם". לדבריו, השפעות אלה צפויות לחלוטין והן חולפות לאחר סיום השימוש בהרדמה האפידורלית.

אפידורל. 50% מהיולדות בישראל נעזרות בו

היתרון המשמעותי בהליך זה, לדברי ד"ר פיין, הוא שלמעשה התרופות המוזרקות לחלל האפידורלי לא נספגות לדם של היולדת, וכך היא אינה רדומה במהלך הלידה. בנוסף, אין שום מעבר של חומר אל היילוד בהשוואה לאמצעי אלחוש אחרים.

מי לא יכולה להשתמש באפידורל?

ד"ר אלרם מסבירה כי רובן המכריע של הנשים יכולות להשתמש באפידורל, אך ייתכן שחלק קטן מהן יצטרכו לוותר על ההליך. האיסור עלול לחול במקרים הבאים:

1. אם האישה סובלת מבעיה מבנית בעמוד השדרה המותני: בקבוצה זו כלולות בעיות אורתופדיות או נוירולוגיות מולדות או נרכשות (לאחר תאונת דרכים למשל), שעלולות לעוות את האנטומיה באזור. 

קראו עוד: 3 סיבות לבעיות פוריות אצל גברים - והפתרון

2. כאשר קיימת נטייה לדימום: התפתחות של דימום סמוך לחוט השדרה יכולה להוביל לפגיעה עצבית, ולכן במצבי נטייה לדימום לא מסכנים את המטופלת שלא לצורך. למשל, במהלך ההריון תיתכן ירידה בספירת טסיות הדם, האחראיות על תהליך הקרישה. במצבים אלה, הסיכון לדימום גובר והרופאים יימנעו משימוש באפידורל. גם נשים הסובלות מנטייה לקרישיות יתר ומטופלות בתרופות לתיקון המצב (כגון קלקסן או אספירין) - ייתכן שיהיו מנועות מלעבור אלחוש אפידורלי בשל הדימום. "במקרים כאלה מספיק להקפיד על מרווחי זמן מספיקים בין המינון האחרון לבין ביצוע הפעולה, והדבר יתואם בין היולדת, הרופא המרדים ורופא הנשים", אומר ד"ר פיין.

3. במקרה של פצע מקומי בגב תחתון באזור ההזרקה: במצב זה, יתכן שלא ניתן יהיה להזריק לאזור. 

4. כאשר היולדת מצויה תחת תהליך של זיהום מערכתי: פיתוח של תהליך זיהומי בגוף, כגון זיהום מי שפיר, יכול להוות סיכון להחדרת הגורם המזהם אל תעלת השדרה, ולכן כל עוד לא ניתן טיפול אנטיביוטי מתאים, יש לדחות  את ההליך הרפואי.

מהן תופעות הלוואי הכרוכות במתן אפידורל?

ד"ר פיין מסביר שהתופעה השכיחה ביותר של האלחוש האפידורלי היא ירידה בלחץ הדם של היולדת, וזאת עקב השפעת ההרדמה על המערכות האוטונומיות בגוף. "זו הסיבה שבעטיה כל יולדת שעוברת אלחוש אפידורלי צריכה להיות מנוטרת ומחוברת לעירוי נוזלים רציף".

סיבוכים שכיחים נוספים עלולים לכלול כאבי גב תחתון - על אף שהם שכיחים לא פחות גם במקרי לידה שלא כללה שימוש באפידורל; וכאבי ראש - המתפתחים לאחר האלחוש האפידורלי ונובעים מפגיעה בשלמות קרומי המעטפת של תעלת השדרה ומדליפה קלה של נוזל שדרה. כאבי ראש אלה עשויים להתפתח בשיעור נמוך בימים שלאחר הלידה. ברובם המכריע הם חולפים מאליהם לאחר כמה ימים של טיפול נגד כאבים, צריכת נוזלים וצריכת קפאין.

לידה. התופעה השכיחה ביותר של האלחוש האפידורלי היא ירידה בלחץ הדם

לדברי ד"ר אלרם, הסכנות הכרוכות בביצוע האפידורל קיימות, אך הן נדירות ביותר. "הליך האפידורל שכיח מאוד ואחוזי הסיכון שבו מזעריים ביותר. עם זאת, צריך לקחת בחשבון שכל פעולה חודרנית לגוף טומנת בחובה סיכונים". זו גם הסיבה לכך שכל אישה שמחליטה לעבור את ההליך נדרשת לחתום על מסמך המפרט את הסיכונים הללו, לאחר שקיבלה הסבר מפורט על ידי הרופא המרדים.

לדברי ד"ר פיין, סיבוכים כאלה עלולים לכלול דימומים באזור תעלת השדרה, זיהום של קרומי המוח או פגיעה עצבית בעצבים המובילים אל הגפיים התחתונות. כאמור, גורמי סיכון למצבים אלה מהווים התווית נגד לביצוע האלחוש האפידורלי. 

האם זה נכון שהאפידורל מאריך את הלידה?

"מחקרים מסוימים הצביעו על כך שהאפידורל עלול להאריך את השלב השני של הלידה", מציין ד"ר פיין, "מפתיחה מלאה של צוואר הרחם ועד ללידה. הסיבה האפשרית לכך יכולה להיות חולשה יחסית של שרירי הבטן והאגן של היולדת, כתוצאה מהאלחוש האפידורלי, שתמנע ממנה ללחוץ כפי שנדרש. 

בהתאם לכך, יש המפסיקים את העירוי של המאלחש האפידורלי כשמגיעים לפתיחה מלאה, כדי שהיולדת תוכל לשתף פעולה עם תהליך הלידה. למרות זאת, יש מספר מחקרים שמראים עלייה בשכיחות של לידות מכשירניות (וואקום). אין הוכחה לעלייה בשכיחות ניתוחים קיסריים כתוצאה מהסתייעות באלחוש אפידורלי".

באילו מקרים לא תהיה לאפידורל השפעה על היולדת?

"לאפידורל דרושה כחצי שעה כדי שיוכל להשפיע באופן מלא", מציינת ד"ר אלרם. "לכן, אם הוא מוחדר בשלב מתקדם וקרוב ללידה הוא עשוי לא להשפיע. בנוסף, בהרדמה אפידורלית, ייתכן אלחוש של הכאב ללא הפחתה בתחושת ה'לחץ', כך שהיולדת עלולה לחשוב שהאפידורל 'לא משפיע'. לעיתים החומר המאלחש מתפזר בחלל האפידורלי באופן שאינו אחיד וכך נוצר מצב שצד אחד רדום יותר מהשני ולכן ההשפעה היא חלקית".

המסקנה: האם מומלץ להשתמש באפידורל או לא?

"מחקרים רבים הוכיחו שאלחוש יעיל במהלך הלידה משפר את תוצאותיה, החל מבחינת חווית הלידה, וכלה בתוצאות רפואיות מקצועיות כמו ירידה במידת הדימומים ושיפור בזרימת דם שלייתית", קובע ד"ר פיין. "הרדמה אפידורלית היא שיטה יעילה ובטוחה, כשהיא מבוצעת תוך הקפדה על כללי הזהירות המתאימים, שמקנה יתרונות רבים מבחינת ניהול האלחוש בתהליך הלידה".

"אין כאן נכון או לא נכון", מסכמת ד"ר אלרם. "בכל החלטה יש עלות מול תועלת, ורק היולדת יכולה לבחור ולהחליט מה מתאים עבורה. גם אם הסבתא המנוסה מסבירה שהיא ילדה שישה ילדים בלי אפידורל, זו עדיין זכותה של היולדת לפעול כראות עיניה. ההתמודדות עם הכאב היא לא הכרחית כדי ללדת בלידה נפלאה. אם מישהי החליטה לקחת על עצמה את אתגר הכאב זו זכותה, אבל מנגד, אין סיבה מעשית לעשות זאת מכיוון שאפידורל הוא אופציה הגיונית ולגיטימית בהחלט". 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יעקב בר
פרופ' יעקב בר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"טיפול מסור מקצועי סבלני"
ד"ר אביטל גלאובך
ד"ר אביטל גלאובך יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופאה מומחית ברפואה אסתטית , מומחית ברפואת נשים, פתולוגיה צוואר הרחם, פוריות
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית ברפואת נשים, ילוד ופוריות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו