דלג לתוכן

נפיחות בבטן: 12 מזונות שגורמים לגזים - ואיך ניתן למנוע

כרבע מהאנשים מדווחים על תחושת נפיחות בבטן ועל גזים לאחר הארוחה באופן יומיומי, והמספרים גבוהים הרבה יותר אחרי ארוחות גדולות. אספנו עבורכם 12 המזונות שינפחו אתכם - ומה ניתן לעשות כדי למנוע

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/09/2015 תאריך עדכון: 31/05/2020
4 דקות קריאה

נפיחות בבטן וגזים לאחר ארוחות נובעת, בדרך כלל, מהצטברות גזים או מבעיות אחרות במערכת העיכול. זוהי תופעה נפוצה מאוד, עד כדי כך שכרבע מהאנשים מדווחים על תחושת נפיחות באופן יומיומי. למרות שנפיחות עלולה להופיע עקב בעיה רפואית רצינית, היא נגרמת לרוב על ידי המזונות שאנחנו אוכלים.

קראו עוד: אחת ולתמיד: כך תכינו את מרק העוף הבריא ביותר

לפניכם רשימת המזונות והמשקאות שעלולים לגרעלולים לגרום לנפיחות בבטן ולגזים, ומה אפשר לאכול או לשתות במקום:

1. שעועית


שעועית, שהיא חלק ממשפחת הקטניות, מכילה כמות גדולה של חלבון ופחמימות בריאות. היא גם עשירה מאוד בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים מסויימים. אך מרבית הקטניות מכילות גם סוכרים שנקראים אלפא-גלקטוזידים - פחמימות קצרות שרשרת שמערכת העיכול שלנו אינה מפרקת. סוכרים אלו מותססים על ידי החיידקים שחיים באופן טבעי במעיים ויוצרים לא מעט גז. 

אם אתם בריאים, קצת גזים לא אמורים להוות בעיה. אך אם מערכת העיכול שלכם רגישה או שאתם סובלים ממעי רגיז (ואוכלוסיית חיידקי המעיים שלכם שונה מזו של אדם בריא), סוג הגזים שייווצרו גם יהיה שונה. במקרה כזה אתם עלולים להרגיש חוסר נוחות במערכת העיכול ולסבול מנפיחות, נפיחנות, עוויתות ושלשולים.

פתרון

השרו את הקטניות, תוך החלפת מי ההשרייה מספר פעמים, או הנביטו אותן לפני הבישול, כדי להפחית את הפחמימות הבעייתיות. בנוסף, עדיף להשתמש בשעועית פינטו או שעועית שחורה, כי הן קלות יותר לעיכול, במיוחד אחרי השרייה. כמו כן, במקרים מסוימים אפשר להחליף את הקטניות בדגנים אחרים או בקינואה.

2. עדשים


גם עדשים שייכות למשפחת הקטניות והן עשירות מאוד בחלבון, בסיבים, בפחמימות בריאות ומכילות ברזל, נחושת ומנגן. בשל תכולת הסיבים הגבוהה שלהן, העדשים עלולות לגרום לנפיחות אצל אנשים רגישים, במיוחד כאלו שאינם רגילים לאכול הרבה סיבים.

בדומה לקטניות, גם העדשים מכילות את הפחמימות הבעייתיות, שתורמות לייצור מוגבר של גזים ולנפיחנות.

פתרון

השרו או הנביטו את העדשים לפני הבישול, כיוון שזה מקל על תהליכי העיכול. בנוסף, העדיפו את העדשים הבהירות יותר, כיוון שלרוב הן מכילות פחות סיבים ולכן גם עשויות לגרום פחות לנפיחות.


3. משקאות תוססים


המשקאות התוססים, שמכילים דו-תחמוצת הפחמן, נמצאים כמעט בכל מקרר והם אחד האשמים הנפוצים ביותר לנפיחות. כשאתם שותים אותם אתם בולעים כמויות גדולות של גזים, שחלקם נלכד במערכת העיכול וגורם לתחושת חוסר נוחות, התרחבות הבטן ולפעמים גם עוויתות.

פתרון

שתו מים, זה תמיד עדיף. אפשרויות בריאות אחרות כוללות תה, חליטות צמחים, מיצי פרי מדוללים במים או מים בטעמים.

4. חיטה ושיפון


למרות חילוקי הדעות בשל הגלוטן, החיטה והשיפון עדיין נחשבים לאחד ממקורות המזון הנפוצים ביותר. רוב הלחמים, מוצרי הפסטה, הלחמניות, העוגות והעוגיות שאנחנו אוכלים עשויים מקמח חיטה ושיפון. כשמשתמשים בחיטה ושיפון מלאים, הם מהווים מקור טוב לסיבים, מנגן, זרחן נחושת וויטמיני B.

קראו עוד: המדריך המלא: כמה יין אדום באמת בריא לנו?

עם זאת, חלק מהפחמימות בחיטה ובשיפון עלולות לגרום לבעיות במערכת העיכול אצל אנשים רגישים. חולים בצליאק או אלרגיים לגלוטן יפתחו בעיות חמורות יותר כמו כאבי בטן, נפיחות ושלשולים.

פתרון

קיימים תחליפים רבים ונטולי הגלוטן לחיטה, כגון שיבולת שועל, קינואה, אורז מלא, כוסמת, קמח שקדים או קוקוס.

5. ברוקולי וירקות אחרים ממשפחת המצליבים


משפחת המצליבים כוללת ירקות כמו ברוקולי, כרובית, כרוב, ניצני כרוב, לפת ומספר ירקות נוספים. הם נחשבים לבריאים מאוד, כיוון שהם מכילים חומרים ייחודיים שמגנים מפני תהליכים סרטניים ורכיבים תזונתיים חיוניים כמו סיבים, ויטמיני C ו-K, ברזל ואשלגן. אך גם הירקות הכי בריאים מכילים פחמימות מסוימות שעלולות לגרום לנפיחות אצל חלק מהאנשים.

פתרון

אידוי, הקפצה או בישול קצרים עשויים להפוך אותם לקלים יותר לעיכול. מאידך, אפשר להחליף אותם בעלי תרד, מלפפונים, חסות שונות, בטטות, זוקיני או קישואים.

6. שום בצל

למרות שלרוב לא אוכלים כמויות גדולות מהשום או הבצל, הם שימושיים ביותר גם בצורתם הטריה וגם כתוספת לתבשילים שונים. אך מתברר שבצל ושום מכילים פרוקטאנים - סיבים מסיסים שעלולים לגרום לנפיחות. בנוסף, ישנם אנשים שרגישים לתרכובות אחרות שנמצאות בבצל ובשום, במיוחד הטריים, שעלולים לסבול מאי נוחות במערכת העיכול ומגיהוקים.

פתרון

בישול או טיגון הבצל עשוי להפחית את התופעות הבלתי רצויות במעיים. כמו כן, במקרים מסוימים אפשר לנסות להוסיף תבלינים או צמחי תבלין טריים כמו קורנית, פטרוזיליה, עירית או בזיליקום למאכלים כתחליף לבצל ולשום.

7. שעורה


שעורה (גריסים) היא דגן נפוץ נוסף, שעשיר מאוד מבחינה תזונתית. הוא מכיל סיבים, ויטמינים ומינרלים כמו מוליבדן, מנגן וסלניום. בגלל כמות הסיבים הגדולה, שעורה עלולה לגרום לנפיחות אצל אנשים שאינם מורגלים לאכול כמויות סיבים גדולות. בנוסף, שעורה מכילה גלוטן ולכן עלולה להיות בעייתית עבור אנשים שרגישים לחלבון זה.

פתרון

החליפו את הגריסים המלאים בתבשילים בגריסי פנינה, העדינים יותר, או החליפו עם סוג אחר של דגנים כמו שיבולת שועל, אורז מלא (חום או אדום), קינואה או כוסמת.

9. מוצרי חלב

מוצרי חלב נחשבים למקור עשיר של חלבון וסידן. אך רובם מכילים גם לקטוז - סוכר החלב. כשלושת רבעי מאוכלוסיית העולם לא יכולים לעכל לקטוז, ואם אתם שייכים לקבוצה זו אתם עלולים לסבול מנפיחות, גזים, עוויתות ושלשולים.

פתרון

חלק מהרגישים ללקטוז יכולים לאכול חמאה או מוצרי חלב מותססים כמו יוגורטים. כמו כן, אפשר להשתמש במוצרי חלב נטולי לקטוז שקיימים כיום או בתחליפי חלב צמחיים, כגון חלב קוקוס, שקדים, סויה או אורז. 

10. תפוחים

תפוחים הם בין הפירות האהובים בעולם ומסמלי ראש השנה הקרב ובא. הם מכילים סיבים תזונתיים, ויטמין C ושפע של נוגדי חמצון, החשובים לבריאותנו. אך בשל הפרוקטוז (סוכר פירות) והסיבים שיש בתפוחים, שעוברים התססה על ידי החיידקים במעיים, הם עלולים לגרום לנפיחות ולבעיות נוספות במערכת העיכול אצל אנשים רגישים.

פתרון

 אכלו תפוחים אפויים, כי הם קלים יותר לעיכול, או החליפו אותם בפירות אחרים כמו בננות, תפוזים, אשכוליות, תותים או אוכמניות.

11. תחליפי סוכר ומשקאות דיאטטיים 

מסטיקים, שוקולדים וסוכריות ללא סוכר מכילים ממתיקים שנקראים רב-כהלים, כמו סורביטול, מניטול וקסיליטול. הם לא נספגים ולכן החיידקים שחיים אצלנו במעי הגס יכולים לפרק אותם, תוך כדי ייצור של גזים. אכילת כמות גדולה מתחליפי הסוכר מקבוצה זו עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול, כמו נפיחות, גזים ואפילו שלשולים.

פתרון

העדיפו אריתריטול, רב-כהל סוכרי שקל יותר לעיכול, או עברו להשתמש בסטיביה, שהיא חלופה בריאה יותר לסוכרים בכלל.

12. בירה

מכירים את "כרס הבירה"? המדענים עדיין חלוקים בדעותיהם אם הבירה משמינה או לא, אך דבר אחד ברור: שתיית בירה גורמת לנפיחות בבטן. בירה מכילה גם דו-תחמוצת הפחמן וגם פחמימות מותססות משעורה, חיטה, לתת יחד עם שמרים, ששניהם עלולים לגרום לנפיחות בבטן.

פתרון

כפי שכבר ציינו, תמיד עדיף לשתות מים, אך אם אתם מחפשים תחליף למשקה אלכוהולי, נסו יין אדום או לבן.

כיצד ניתן להקל על נפיחות בבטן?

אם לא הצלחתם להימנע מאכילת מזונות שעלולים לגרום לכם לנפיחות או שפשוט אכלתם הרבה יותר מדי, עדיין ישנם כמה דברים שיוכלו להקל עליכם:

1. קחו אנזימי עיכול: ישנם סוגים שונים של תוספים של אנזימי עיכול שיכולים לעזור לעכל מזונות מסוימים, כמו תוספי לקטאז שמפרקים את סוכר החלב, תוספים שמפרקים את הסיבים הבעייתיים בקטניות או תוספים שמכילים תערובת אנזימים שעוזרים לפרק את כל הסוגים של אבות המזון.

2. שתו חליטת צמחים: ישנן חליטות שמקלות על בעיות עיכול כגון בבונג (קמומיל), שומר ומנטה.

3. כמוסות שמן מנטה: מומלץ ליטול כמוסות אלו, שעשויות להקל על כאבים ועוויתות בבטן.

4. שימו לב אילו מזונות גורמים לכם לרגישות או נפיחות: והשתדלו להימנע מאכילתם בפעם הבאה.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום נטורופתיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו