דלג לתוכן

חובה לדעת: מהן הסכנות של שימוש לא נכון באנטיביוטיקה

נוטלים שתי מנות במקום השלוש שהרופא רשם? לוקחים כדור בצהריים במקום בבוקר? שימוש לא נכון באנטיביוטיקה עלול לגרום לסכנות - גם לטווח הארוך. כך תמנעו אותן

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 19/10/2015
3 דקות קריאה

קשה לדמיין איך היה נראה עולמנו ללא אנטיביוטיקה, שמצילה את חייהם של מאות מיליוני אנשים מדי שנה. אך מאידך, גם שימוש מוגזם או לא נכון בתרופות אלה עלול לסכן חיים של מיליונים. אז מה ניתן לעשות כדי לא לסכן את עצמנו שלא לצורך?

קראו עוד: בדקו: האם התרופה שאתם נוטלים גורמת לכם להשמין?

תרופות אנטיביוטיות, שנכנסו לשימוש בתקופת מלחמת העולם השנייה, מיועדות לטיפול בזיהומים שנגרמים על ידי חיידקים. בזכות האנטיביוטיקה ניתן להפחית את הסיכון להתפתחות סיבוכים קשים ולמנוע את ההתפשטות של המחלות הזיהומיות. אך שנים של שימוש נרחב, ולעתים אף מוגזם, באנטיביוטיקה הובילו להתפתחות של בעיות חמורות אחרות.

מהי עמידות לחיידקים?

החיידק נקרא עמיד לאנטיביוטיקה כשהוא גורם לשינוי התרופה או מנטרל אותה. תכונה זו יכולה לעבור "בירושה" כשהחיידקים ששרדו את הטיפול האנטיביוטי ממשיכים להתרבות. בנוסף לכך, עמידות לאנטיביוטיקה יכולה לעבור גם לחיידקים אחרים. התפתחות העמידות לחומרים שנועדו לחסל את החיידקים אינה חדשה, אך שימוש מוגזם או לא נכון באנטיביוטיקה עלול להאיץ את התהליך ולהרחיב את הפצת העמידות.

חיידקים שעמידים לתרופות אנטיביוטיות עלולים לגרום למחלות ולסיבוכים קשים יותר ואפילו לתמותה. בגלל הקושי למצוא טיפול חליפי שהחיידקים יהיו רגישים אליו, יש צורך באשפוזים וטיפולים רבים יותר וגם זמן ההתאוששות מתארך. ההערכה היא שאלפי אנשים נדבקים בזיהומים הנגרמים על ידי חיידקים עמידים מדי שנה.

מדוע אנו נוטלים אנטיביוטיקה שלא לצורך?

חשוב לזכור שאנטיביוטיקה אינה יעילה לזיהומים שנגרמים על ידי וירוסים. לדוגמה, אם יש לכם כאב גרון מומלץ לעשות משטח גרון כדי לברר אם הכאב נובע מזיהום על ידי חיידק הסטרפטוקוקוס או לא. ברוב המקרים כאב גרון נגרם על ידי וירוס ולכן טיפול אנטיביוטי אינו מתאים. נטילת אנטיביוטיקה ללא צורך עלולה להוביל לחוסר יעילותה בטיפולים הבאים עקב התפתחות של עמידות החיידקים לטיפול.

אנטיביוטיקה. מפחיתה את הסיכון לסיבוכים קשים

זיהומים ויראליים נפוצים שאינם מצריכים מתן אנטיביוטיקה כוללים: הצטננות, שפעת, רוב מקרי השיעול, חלק גדול מכאבי הגרון, מקרים מסוימים של דלקות אוזניים או סינוסיטיס ושפעת של הבטן.

בנוסף, אם נוטלים את האנטיביוטיקה שלא לצורך כשיש זיהום ויראלי היא עדיין תוקפת חיידקים אחרים בגוף, חיידקים טובים או כאלו שלפחות אינם גורמים למחלות. חיידקים אלו עלולים לפתח מנגנונים שמאפשרים להם לנטרל אנטיביוטיקה ולהעביר תכונה זו לחיידקים אחרים.

קראו עוד: כדאי שתכירו: 10 תרופות שפועות בחשק המיני

למרות המודעות לסכנה שבהתפתחות העמידות לאנטיביוטיקה, עדיין יש המאמינים שזו תרופת פלא שיכולה לרפא את רוב המחלות. אנשים שמחפשים הקלה מהירה על הסימפטומים עלולים ללחוץ על הרופא המטפל לרשום אנטיביוטיקה ללא קשר לגורם למחלתם. יש כאלו שאף מרחיקים לכת ורוכשים תרופות אנטיביוטיות דרך האינטרנט או בחו"ל ואפילו נוטלים שאריות אנטיביוטיקה מטיפולים קודמים על דעת עצמם. לפעמים, גם הרופאים נאלצים לרשום אנטיביוטיקה בטרם קבלת תוצאות הבדיקות המעידות על זיהום חיידקי בגלל לחץ המטופלים.

ישנם מטופלים שלא מקפידים על שימוש נכון בתרופות אנטיביוטיות. כך, למשל, הם נוטלים את התרופה רק פעמיים ביום במקום שלוש או מפסיקים ליטול אותה לפני הזמן כי הם מרגישים טוב. במצב כזה הזיהום עלול לחזור או שהחיידקים ששרדו עלולים להעביר את תכונת העמידות שלהם לחיידקים אחרים בגוף. לכן חשוב להשלים את כל הטיפול כדי לחסל בוודאות את החיידקים שגרמו למחלה. 

10 הכללים להפחתת עמידות החיידקים לאנטיביוטיקה

חשוב להקפיד על עקרונות הבאים על מנת שנוכל להפחית התפתחות חיידקים עמידים בסביבתנו:

1. השתמשו באנטיביוטיקה בדיוק לפי ההוראות שנתן הרופא. לדוגמה, אם יש לקחת את התרופה פעמיים ביום עם אוכל - יש ליטול אותה מדי 12 שעות ולא בצהריים ובערב, כי המטופל לא נוהג לאכול ארוחת בוקר.

2. אל תפסיקו את נטילת התרופות לפני סיום הטיפול ואל תשנו את המינון.

3. בררו עם הרופא או הרוקח מה עושים אם שכחתם לקחת את המנה בזמן.

4. הקפידו לקרוא את ההוראות כיצד יש ליטול את האנטיביוטיקה וקחו אותה בהתאם. למשל, בליעה של אנטיביוטיקה מסוימת עם אוכל עלולה לגרום להפרעה בספיגתה ולפגוע ביעילות הטיפול.

5. לעולם אל תשתמשו בשאריות אנטיביוטיקה מטיפולים קודמים. סוג האנטיביוטיקה מותאם למחלה ולחיידק שגרם לה, ולכן אנטיביוטיקה שקיבלתם בעבר עלולה לא להתאים למחלה הנוכחית.

6. אל תיקחו אנטיביוטיקה שניתנה לאדם אחר, מאותן הסיבות.

7. השתדלו לא ללחוץ על הרופא שייתן לכם מרשם לאנטיביוטיקה ללא צורך או לפני שיש תוצאות של המשטח או התרבית.

8. הקפידו לשטוף ידיים עם סבון ומים, במיוחד אחרי ביקור בשירותים ולפני הכנת מזון ואכילה.

9. בדקו אם אתם וילדיכם קיבלתם את החיסונים המומלצים, כי חלקם מגנים מפני זיהומים חיידקיים, כגון שעלת.

10. אם קיים חשש שאתם אלרגיים לפניצילין או לאנטיביוטיקה מסוגים אחרים, כדאי להיוועץ ברופא לגבי בדיקת אלרגיה כדי לוודא אם חשש זה מבוסס. אלרגיה לסוגים מסוימים של תרופות אנטיביוטיות עלולה להגביל את הרופא בבואו לרשום את התרופה המתאימה ביותר לטיפול בזיהום. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' עמוס קורצ'ין
פרופ' עמוס קורצ'ין נוירולוגיה
נוירולוג בכיר
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו