דלג לתוכן

לא רק גלולות: איזה אמצעי מניעה הכי מתאים לצעירות?

הוא צריך להיות יעיל ובטוח, זול ובעיקר כזה שלא יבחינו שנעשה בו שימוש: נערות ונשים צעירות זקוקות לאמצעי מניעה שונה מאלו של נשים בגילאים בוגרים יותר. מומחה מסביר מהו הסוג המתאים ביותר

מאת: ד"ר אריה ישעיה
תאריך פרסום: 27/12/2015 תאריך עדכון: 02/02/2017
3 דקות קריאה

באחרונה צוין בעולם "יום אמצעי המניעה הבינלאומי", במהלכו פעלו ארגונים לא-ממשלתיים רבים בתחום החינוך ובתחום הבריאות להעלות מודעות בקרב צעירים לשימוש באמצעי מניעה. בין שאר היוזמות בתחום ערך הארגון סקר עולמי גדול בו השתתפו 13,986 צעירים בגילאי 10-30 מ-35 מדינות, ביניהן ישראל. הנתונים הבאים מתוך הסקר מסבירים מדוע רשויות הבריאות בעולם מודאגות:

קראו עוד: גלולות או התקן? מהו אמצעי המניעה היעיל ביותר

-אחוז גבוה של צעירים (43.8%) קיימו יחסי מין עם פרטנר חדש ללא אמצעי מניעה

-המקור המועדף עליהם להשגת מידע הוא גוגל (אצל 70.2% מהמשיבים הוא מקור המידע הראשון. רק אצל 52% מהמשיבים אמא או אבא הם מקור ראשון)

-והאם הם חושבים שצריך להיות מאוהבים בשביל סקס?  51% מהמשתתפים במדגם אמרו שלא

לא מפתיע, אם כן, שכמחצית מכלל ההריונות בעולם הם לא מתוכננים (לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי). על אף קיומם של אמצעי מניעה רבים ומגוונים - התקן הורמונלי, מדבקה, שתל תת עורי, זריקה תלת-חודשית, טבעת וגינלית, קונדומים, קוטלי זרע, ספוגית וכמובן גלולות - עדיין יש תת שימוש של צעירים באמצעי מניעה. יותר נכון לומר צעירות, משום שלמעט הקונדום, כל אמצעי המניעה מיועדים לשימוש הנשים.

מהם אמצעי המניעה השכיחים ביותר?

1. גלולה 

אמצעי מניעה פופולרי ושכיח. מתאים בעיקר לנשים בריאות ולא מומלץ לנשים מעשנות, לבעלות עודף משקל, לנשים שסובלות מלחץ דם גבוה או חוסר איזון הורמונלי ולנשים הסובלות מקרישיות יתר ומיגרנות. הצלחת הגלולה תלויה באישה - אם היא זוכרת ליטול אותה בכל יום, ולהתחיל חפיסה חדשה במועד.

2. זריקה תלת חודשית 

זריקת הורמון (פרוגסטרון) הניתנת אחת לשלושה חודשים, יעילה מאוד במניעת הריון. מתאימה לנשים שאינן יכולות ליטול אסטרוגן, נשים מיניקות ונשים מעשנות מעל גיל 35. לא מתאימה לנשים הסובלות מאקנה, ולנשים עם נטייה לאוסטיאופורוזיס.

אמצעי מניעה. תת שימוש אצל צעירים

3. מדבקה 

מדביקים אותה על הגוף והיא פועלת במשך שבוע, כך שצריך להחליף שלוש מדבקות בחודש. יש הפסקה  של שבוע בין התקופות. היא מכילה הורמונים בדומה לגלולות למניעת הריון. לא מתאימה לנשים עם לחץ דם גבוה ונשים מעשנות מעל גיל 35. 

4. טבעת וגינלית 

מדובר בטבעת גמישה המוכנסת על ידי האישה לנרתיק לשלושה שבועות בחודש. הטבעת מכילה אסטרוגן ופרוגסטרון, הנספגים ישירות בגוף, ויש להחליפה פעם בחודש. לא מומלצת לנשים מניקות, נשים עם לחץ דם גבוה ונשים מעשנות מעל גיל 35.

5. ספוגית 

עשויה קצף ספוגי רך, ספוגה בקוטלי זרע ומגיעה בגודל אחד שמתאים עצמו לכל אישה. מיועדת לשימוש חד פעמי, כמו הקונדום.

מהו אמצעי המניעה המתאים ביותר לצעירות?

בשנים האחרונות חל שינוי דרמטי ומהיר אצל המוסדות והארגונים הרפואיים בעולם, לטובת התקן תוך רחמי כאמצעי המניעה היעיל והבטוח ביותר, ובמיוחד לנערות ולצעירות. התקן תוך רחמי הוא אמצעי מניעה לטווח ארוך, עשוי נחושת או פלסטיק, הפועל מקומית בתוך הרחם. ההתקן הוא אמצעי מניעה הפיך - ניתן להוציאו בכל זמן, והפוריות אינה נפגעת בעקבות השימוש בו. ההתקן בטוח מאוד, כמעט ללא תופעות לוואי, נותן שקט נפשי לשנים. 

קראו עוד: המדריך המלא: הדרכים היעילות ביותר למנוע כאבי מחזור

ב-2010 חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד ביצעו מחקר שהתפרסם ולפיו התקן תוך רחמי הוא אמצעי מניעה ארוך טווח שמתאים במיוחד לצעירות. ב-2012 האיגוד האמריקאי לגינקולוגיה ומיילדות פרסם נייר עמדה רשמי ובו המליץ להרחיב את הנגישות של נערות להתקן תוך רחמי. ב-2014 האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים פרסם נייר עמדה רשמי ובו המליץ שהתקנים יהיו הבחירה הראשונה של רופאים עבור נערות וצעירות. זוהי למעשה הצעה למהפכה בפרוטוקול הטיפול. ב-2015 המרכז הלאומי לבקרת מחלות ולמניעתן בארצות הברית (CDC) פרסם המלצות להרחבת השימוש באמצעי מניעה לטווח רחוק בנערות החל מגיל 15. באוקטובר אותה שנה האיגוד האמריקאי לגינקולוגיה ומיילדות בארצות הברית פרסם נייר עמדה ובו הוא מחזק את המלצותיו לשימוש בהתקנים לטווח ארוך, לכל אישה בכל גיל.

הסיבות לכך שרשויות הבריאות פועלות להרחבת השימוש בהתקן בקרב הצעירות הן פשוטות: 

יעיל, בטוח ונוח: התקן הוא אמצעי המניעה שנמצא הכי יעיל, בטוח ונוח-לשימוש לנערות וצעירות, כך לפי האיגוד הגינקולוגי האמריקאי.

שקט נפשי: השימוש בהתקן מאפשר לא-להתעסק במניעת הריון למשך שלוש עד חמש שנים.

פרטיות: בניגוד לאמצעי מניעה אחרים כמו קונדום, מדבקה, גלולה, טבעת - את ההתקן אף אחד לא יגלה בטעות. 

בלי מרשמים ובלי בתי מרקחת: לאחר ההתקנה, אין צורך לזכור להגיע לבית מרקחת ולקנות אותו, ולא צריך לזכור להשתמש בו, וזאת בניגוד לרוב אמצעי המניעה האחרים.

זול: לטווח ארוך הוא זול יותר מאמצעי מניעה אחרים.

חשוב לציין כי כבר לפני שנתיים הושק בארצות הברית התקן תוך רחמי חדש, שתכונותיו עושות אותו מתאים ונוח לצעירות, וכעת משווק התקן כזה גם בישראל. ההתקן מכיל רבע מהמינון ההורמונלי שיש בהתקנים אחרים, רוחב ההתקן קטן יותר מזה של התקנים אחרים וקוטר המוליך צר יותר מזה של התקנים אחרים. משך פעילותו שלוש שנים, וההתקן לא מעכב את הביוץ, שממשיך כסדרו.

קראו עוד: פוסטינור - גלולת היום שאחרי למניעת הריון

הכותב הוא מומחה בגינקולוגיה, מיילדות ופריון, מזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אוהד ברוכין
ד"ר אוהד ברוכין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 150 חוות דעת )
"דר ברוכין מקצועי , סבלני ואנושי ."
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית ברפואת נשים, ילוד ופוריות
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 74 חוות דעת )
"דר ארז יזהר יסודי, סבלני ומסביר כמו שצריך. ממליצים בחום"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גניקולוגיה

בניהולו של ד"ר מירב שגב
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו