דלג לתוכן

סובלים מאסתמה? בדקו האם אתם מקבלים טיפול מתאים

חולי אסתמה רבים סובלים מתסמיני המחלה - אך כלל לא יודעים זאת. 4 שאלות פשוטות יעזרו לכם לבדוק מה מצב המחלה אצלכם - והאם אתם מקבלים טיפול מתאים

מאת: ד"ר לאונרדו פוקס
תאריך פרסום: 29/12/2015
3 דקות קריאה

מחלת האסתמה היא מחלה שבה יש עליות וירידות: לעתים היא מתנהגת כהר געש שקט - ולעתים כהתפרצות סוערת. גורמים שונים עשויים להביא לביטויה של המחלה ולהחמרתה, ביניהם גם תנאי הסביבה המשתנים לא אחת, המהווים גורם משפיע וחשוב. לחולים חשוב להבין שהם אכן מקבלים את הטיפול המיטבי והנכון. למי שסובלים מסימפטומים נשימתיים וטרם אובחנו חשוב לבצע את הבדיקה הנכונה ולשאול את השאלות הרלוונטיות.

קראו עוד: המדריך המלא: כל מה שחשוב לדעת על אסתמה

השאלון: האם אתם מטופלים נכון?

לאלו מכם שמאובחנים במחלה, או באם אתם חושדים שיש לכם אותה, "היד על הדופק" חיונית. מחקרים בינלאומיים וכן מחקרים שנעשו בישראל מראים באופן חד משמעי שהרוב המכריע של חולי האסתמה סבור  שהוא אינו סובל מתסמיני המחלה, אך בפועל ההיפך הוא הנכון. מרבית מחולי האסתמה סובלים באופנים שונים ממחלתם, הפוגעת באופן חד משמעתי באיכות חייהם: איכות השינה, העבודה, נטייה למחלות וכו'.

בנוסף, חשוב לוודא כי חולי אסתמה לא יסבלו לאורך זמן מהחמרה במצב ובתסמינים, משום שאסתמה לא מטופלת או מוזנחת עשויה להיות בעלת השלכות ארוכות טווח על הבריאות. כך, למשל, עשוי להיגרם נזק בלתי הפיך לרקמת דרכי הנשימה והריאות וכן זיהומים חוזרים, שישפיעו על מערכות אחרות בגוף, כגון לב וכלי דם. 

כדי לדעת האם קיימת אסתמה והאם קיימים תסמינים הקשורים אליה יש לשים לב לסימנים שונים. במיוחד יש לשים לב לשיעול טורדני, קוצר נשימה וסבל נשימתי בעת מאמץ. ללא תשומת לב נכונה אתם עלולים למצוא את עצמכם סובלים מאסתמה מבלי שידעתם על כך. ולכן יש לפנות לרופא המשפחה או רופא הריאות שלכם. 

אסתמה. פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים

כאמור, גם הסביבה עלולה להיות גורם סיכון להחמרה בסימפטומים. כך, למשל, סביבת עבודה חדשה שאינה מאווררת מספיק או אזור מגורים עם זיהום אוויר גבוה ואפילו שינוי בתפריט, שעלול להעלות את רמת החומציות בקיבה – כולם עשויים להוביל להחמרה במצב האסתמה. בנוסף, חולי אסתמה שחזרו לעשן לאחר הפסקה או כאלו שממשיכים בהרגל המגונה עלולים למצוא את עצמם לא מאוזנים. גם אלרגיה, במיוחד בעונות המעבר, תורמת ליציאה מאיזון.  

כדי לדעת מה מצב האסתמה שלכם פותח שאלון פשוט בן ארבע שאלות. לשאלות הללו יש להתייחס על בסיס החודש האחרון: 

1. האם סבלת מתסמיני אסתמה (שיעול, צפצופים, קוצר נשימה) בשעות היום יותר מפעמיים?

2. האם את/ה מתעורר/ת במהלך הלילה עקב תסמיני אסתמה?

3. האם נאלצת ליטול את תרופת ההצלה שלך יותר מפעמיים?

4. האם את/ה מוגבל/ת בפעילות גופנית עקב אסתמה? 

במידה ועניתם בחיוב על השאלות הללו סימן שאתם, כחולי אסתמה, לא חיים בצורה מאוזנת דיה ועליכם לקחת זאת לתשומת ליבכם.  

מהן האפשרויות הקיימות? 

כדי לוודא איזון נשימתי תקין יש לאבחן את אופי הטיפול של חולה האסתמה מחדש ולבדוק האם הוא אכן מקבל את הטיפול הנכון. בנוסף, חשוב לבדוק האם המטופלים משתמשים נכון במשאף שניתן להם ולשקול האם לא נכון להחליפו במשאף נוח יותר לשימוש. ישנם סוגים רבים של משאפים, כאלו שפועלים על בסיס תרסיס וכאלו שפועלים על בסיס אבקה יבשה. חשוב לוודא, בכל סוגי המשאפים, כי נעשה שימוש נכון על מנת לוודא הגעה מיטבית של התרופות שבמשאף לדרכי הנשימה. חשוב לציין שעם הגיל כוח השאיפה לעתים פוחת ולכן יש להתאים משאף שאינו דורש כוח שאיפה גבוה. 

שימוש נכון במשאף, לכל אורך השלבים הטיפוליים, הינו הכרחי. ההמלצות הן שכאשר ישנן החמרות קלות בלבד של אסתמה שאינן תדירות - השלב הטיפולי הראשון הינו מרחיב סמפונות קצר טווח. לאחר מכן קובעות ההנחיות שיש להמשיך עם טיפול אנטי-דלקתי במשאף, ובמידה והאסתמה עדיין איננה מאוזנת – יש להפנות את החולה לשימוש במשאף משולב המכיל סטרואידים יחד עם מרחיב סימפונות. השילוב מאפשר הקלה בקוצר הנשימה מחד ושליטה מאידך. נוחות השימוש והפיזור של החומרים בריאות רלוונטיים ביותר, במיוחד לאלו הסובלים מקוצר נשימה בלילה וחפצים בשינה ללא הפרעות. חשוב להדגיש שמינון הסטרואידים הנמצאים במשאף אינו זהה לזה שמקבלים בזריקה או בכדור,  ולכן לא צפויות לרוב תופעות הלוואי המוכרות כגון לחץ דם גבוה, היפראקטיביות או עליה במשקל. 

הפתרון לחוסר האיזון הוא בין היתר מעקב קבוע אצל רופא ריאות ובדיקה של תפקודי הריאות שלכם, על פי צורך. הרפואה המערבית מציעה מגוון פתרונות ואין סיבה "לסחוב" על גבכם חוסר תפקוד. הקפידו לשאול את עצמכם את ארבעת שאלות הבסיס, בצעו מעקב שגרתי אחת למספר חודשים ו-וודאו שאתם משתמשים במשאף הנכון ביותר עבורכם. שמירה על הכללים הפשוטים הללו תשמור עליכם מהחמרה מיותרת, ותאפשר לכם לחיות חיים מאוזנים יותר.  


הכותב הוא רופא ריאות בכיר במרכז רפואי רבין ובמכון הריאות הירושלמי בבית החולים משגב לדך

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
מומחה ברפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה קלינית בילדים
ד"ר נעמה אפשטיין ריגבי
ד"ר נעמה אפשטיין ריגבי אלרגיה ואימונולוגיה
רופאה בכירה במכון אלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא)
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אסטמה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו