דלג לתוכן

בדקו את עצמכם: האם אתם חולים בסוכרת וכלל לא יודעים?

קושי לרדת במשקל, חשק עז למתוק אחרי הארוחה ועייפות בלתי מוסברת: כ-600 אלף איש בישראל סובלים ממצב של טרום סוכרת, שלב מקדים בו עדיין ניתן למנוע את המחלה. כך תדעו אם גם אתם סובלים מכך

מאת: ד"ר אולגה רז
תאריך פרסום: 22/02/2016
3 דקות קריאה

כ-600 אלף חולי סוכרת חיים בישראל. כ-600 אלף נוספים מוגדרים כטרום סוכרתיים. על פי ההערכות מספר הטרום סוכרתיים גבוה עוד יותר, אך הם עדיין לא אובחנו ולכן חיים את חייהם במחשבה שהם בריאים לחלוטין - וכלל אינם מודעים לכך שהם עלולים, בתוך זמן קצר, לחלות בסוכרת. 

קראו עוד: 10 דרכים שיעזרו לכם לרדת במשקל - ללא דיאטה

מהי טרום סוכרת ומדוע קל כל כך לפספס אותה? טרום סוכרת היא שלב מקדים בהתפתחות הסוכרת, שללא טיפול תהפוך, לרוב בתוך מספר שנים, לסוכרת. החדשות הטובות הן שעל ידי שינוי תזונתי נכון ניתן לא רק לדחות את הופעת המחלה, אלא אף למנוע אותה לחלוטין. 

מהם הסימנים המעידים על טרום סוכרת?

-עלייה במשקל וקושי לרדת

-הצטברות שומן סביב המותניים: היקף המותניים עולה מעל 88 ס"מ בנשים ו-102 ס"מ בגברים

-צורך עז למתוק, במיוחד אחרי ארוחות גדולות ודשנות

-רעב בלתי נשלט, במיוחד לאחר שלא אכלתם מספר רב של שעות

-סחרחורת והרגשה של "שחור בעיניים" מדי פעם

-עייפות בלתי מוסברת

טרום סוכרת. חשוב שתבדקו אם אתם סובלים מסימנים מוקדמים

האם ניתן לגלות מצב של טרום סוכרת בבדיקות מעבדה?

לא תמיד. במקרים רבים רמות הסוכר בבדיקות המעבדה יהיו תקינות לגמרי, כך שהרופא יגיד לכם שהכול בסדר. אך אם תפנו לדיאטנית המתמחה בתחום היא תשאל אתכם את השאלות הנכונות ואף תפנה אתכם לבדיקות מעבדה שיעזרו לגלות האם אתם נמצאים במצב של טרום סוכרת. 

קראו עוד: תפריט דיאטה לחורף: לרדת במשקל - ולהישאר שבעים

בין היתר תשלח אתכם הדיאטנית לבדיקה של המוגלובין המסוכרר (HbA1c), כאשר ערכים שבין 5.7% ל-6.4% מעידים על טרום סוכרת. בדיקת המוגלובין מסוכרר בודקת את תנודות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים ולכן נותנת תמונה אובייקטיבית יותר מאשר רמת סוכר בדם ברגע נתון, שאין לה חשיבות רבה במקרה זה.

גם בדיקת העמסת סוכר יחד עם בדיקות אינסולין יכולה לוודא בצורה מדוייקת האם אתם סובלים מטרום סוכרת, אך בדיקה זו אינה מבוצעת, לצערי, בקופות החולים באופן רוטיני. 

כיצד ניתן למנוע את התפתחות הסוכרת?

פשוט מאוד: על ידי שינוי סגנון האכילה. טרום סוכרת אינו גזרה משמיים, אלא מצב שנתון לשליטתנו. אם תקפידו לאכול נכון תמנעו התפתחות מהירה של סוכרת. 

כיצד עושים זאת? לפניכם כמה כללים שיעזרו. חשוב להדגיש כי הם אינם מחליפים את הייעוץ והמעקב התזונתי עם הדיאטנית המתמחה בתחום:

זמני הארוחות

הקפידו לתזמן נכון את הארוחות ולאכול ארוחות קטנות בכל שלוש עד ארבע שעות.

בחרו את הפחמימות בצורה נבונה

כדי לשמור על רמות סוכר ואינסולין מאוזנות חשוב לאכול פחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך: הן מספקות אנרגיה, ויטמינים ומינרלים, מבלי להעלות משמעותית את רמות הסוכר בדם. יש לחלק את הפחמימות למנות קטנות על פני היום.

פחמימות מומלצות: לחם דגנים מלא (שיפון/חיטה /שעורה/ כוסמין/קל), אורז מלא/בסמטי, פסטה מלאה/מקמח דורום, קינואה, כוסמת, בורגול, שיבולת שועל, קטניות (עדשים, שעועית לבנה או חומה, אפונה, גרגרי חומוס, פול וכדומה).

פחמימות שכדאי להימנע מהן: עוגות, עוגיות ושאר דברי מתיקה, סוכר, דבש, סילאן, אגבה, מיצים טבעיים ומשקאות ממותקים, דגנים לבנים (כמו אורז פרסי, אטריות, סולת, לחם לבן, פיתה, דגני בוקר למיניהם), חטיפים וכדומה.

העדיפו מנה בשרית רזה עם ירקות בלבד בארוחה בשרית

השילוב בין כמות גדולה של פחמימות וחלבונים מעלה בצורה ניכרת את רמות האינסולין. לכן, העדיפו לאכול את המנה הבשרית בתוספת ירקות בלבד. לדוגמה: מוקפץ עוף וירקות, דג עם ירק מבושל וסלט גדול וכו'.

אכלו שפע של ירקות במגוון צבעים

אפשר לאכול כמה שרוצים, מתי שרוצים, בכל הצבעים ובכל צורת הכנה (טרי, מוקפץ, מרק, אנטיפסטי וכו'). בקבוצה זו לא נכללים תפוחי אדמה, בטטה, תירס, וקטניות, שהם פחמימות. סלק וגזר בהחלט ניתן לאכול - בכל הצבעים.

שלבו שומנים בריאים

צרכו שמן זית או קנולה בכמות של כפית עד שלוש כפיות מדי יום. אתם יכולים להוסיף אותם לסלט, לבצע איתם טיגון קל או להוסיף לבישול. שלבו גם אבוקדו, טחינה אגוזים ושקדים - בהתאם למצב המשקל שלכם.

הימנעו מאכילת חמאה, בשרים שמנים, נקיקים ונקניקיות, מוצרי חלב שמנים, שמני תירס, חמניות וכדומה.

הקפידו על שתייה מספקת

שתו מדי יום כ-10 כוסות נוזלים שאינם מכילים סוכר, כמו מים, סודה, משקאות דיאט, תה, חליטות וקפה. השתמשו בממתיקים מלאכותיים בהתאם להגבלת היצרן או בסטיביה.

אורח חיים בריא

הוסיפו פעילות גופנית מתונה בצעו בדיקות דם סדירות.

צרכו מזונות שנמצאו כמסייעים בהורדת הסיכון לסוכרת

ישנם מזונות שנמצאו ככאלה שמסייעים להורדת הסיכום לסוכרת. בין אותם מזונות ניתן למצוא את הקפה (ללא סוכר ועוגה ליד, כמובן), ממנו מומלץ לצרוך שלוש-ארבע כוסות ביום; קינמון בכמות של כפית או שתיים ליום, אותו ניתן להוסיף לתבשילים, דייסות ומשקאות חמים; מגנזיום, שלרוב חסר אצל סוכרתיים (חשוב להתייעץ עם דיאטנית בטרם נטילה של מגנזיום). 

לסיום אוסיף כי אני מטפלת באנשים עם סוכרת וטרום סוכרת שנים רבות עם הצלחות רבות. מבחינתי שיפור המצב בכל אחד ואחד מהמטופלים הוא ניצחון על אחת המחלות הפוגעניות ביותר. דיאטה נכונה תדחה את התפתחות הסוכרת לשנים רבות.


לפנייה לד"ר אולגה רז הקליקו. לעמוד הפייסבוק של ד"ר אולגה רז

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סוכרת

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו