דלג לתוכן

"רוצה בן? תאכלי אבוקדו": כל האמת על קביעת מין הילוד

משינוי תזונתי ועד חישוב ימי הביוץ - זוגות רבים מנסים להשפיע על קביעת מין הילוד כבר במהלך הניסיונות להרות, ופונים לשלל שיטות המבטיחות תוצאות. האם הן באמת עובדות? בדקנו

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/04/2016 תאריך עדכון: 26/03/2017
4 דקות קריאה

שינוי תזונתי, קיום יחסי מין ביום הביוץ או לאחריו ואפילו שטיפות נרתיקיות: זוגות רבים מוכנים לעשות כמעט הכל כדי לנסות להשפיע על קביעת מין הילוד על פי שיטות שונות שפותחו במהלך השנים. זה קורה במשפחות שבהן כבר יש כמה ילדים מאותו המין, ולפעמים גם כשמדובר בילד ראשון מטעמים דתיים או מגזריים.

וכשיש קהל - יש גם מי שמוכר לו אשליות. אנשי מקצוע מתחומים שונים מבטיחים שעורי הצלחה גבוהים בהשגת היעד הנכסף, בדרך כלל בתמורה לכמה אלפי שקלים. גם אתרי האינטרנט לא חפים מעצות סבתא כאלה ואחרות, שמזמינות את הנשים לאכול מאכלים שיניבו תוצאות קסם, ואפילו מעניקות עצות רלוונטיות בענייני עצמות האורגזמה, שכביכול יכולות להשפיע על העניין.

ניסינו לעשות סדר בבלגן ולהבין: האם בכלל קיימת שיטה יעילה להשגת היעד הנכסף?

תכנון מין העובר: אף שיטה לא הוכחה מדעית

ד"ר גיא רופא, מומחה ברפואת נשים ומיילדות, מסביר שלמרות ההבטחות השונות, אף אחת מהשיטות המתבססות על שינוי תזונתי, שינוי בהרגלי המין ועוד - לא הוכחו כיעילות. הוא מונה אותן ומסביר מדוע.

1. דיאטה

הטענה: דיאטה עשירה בסידן ומגנזיום מעלה סיכוי לבת ואילו דיאטה עשירה בנתרן ואשלגן מעלה את הסיכוי לבן.

האמת: השיטה אינה מבוססת ולא הוכחה כלל מדעית.

2. תזמון מועד קיום היחסים

הטענה: קיום יחסי מין סמוך למועד הביוץ מעלה את הסיכוי לבן, ואילו קיום במועד רחוק מהביוץ מעלה את הסיכוי לבת.

האמת: לא הוכח במחקרי אוכלוסייה גדולים שמדובר בשיטה המשפיעה על יחס הלידות של בנים לעומת בנות.

3. פרק הזמן עד השגת הריון

הטענה: פרק הזמן שלוקח להרות משפיע על מין העובר: פרק זמן קצר יותר, למשל, מגדיל את הסיכוי לבן.

האמת: גם בהיבט זה, שנבדק מחקרית, לא נמצא כל ביסוס לטענה שמשך הזמן שלוקח להרות אכן משפיע על מין העובר. 

4. שטיפות נרתיקיות 

הטענה: שינוי הסביבה הנרתיקית מאפשר עדיפות לסוג זרע מסוים, ובכך מגביר את הסיכוי לבן או בת, כתלות בטיפול הנבחר.

האמת: העובדה שסוגי זרע שונים עמידים בצורה שונה לסביבה נרתיקית כזו או אחרת אינה מבוססת ולא הוכחה מדעית כיעילה. אגב, גם קיום יחסים ביום מסוים במחזור בו הסביבה הנרתיקית כזו או אחרת לא הוכחה כמשפיעה על קביעת מין הילוד.

5. חישוב ימי הביוץ

הטענה: כדי להשיג הריון של בת יש לקיים יחסי מין מספר ימים לפני הביוץ, וכדי להשיג בן - ביום הביוץ עצמו.

האמת: ראשית, אין הוכחה לכך שמועד קיום יחסי המין אכן משפיע על העניין. שנית, חשוב לזכור שלזרע קיימת היכולת להישאר במערכת חמישה ימים, ולכן גם אם ההפריה התרחשה כביכול לפני מועד הביוץ, יכול להיות שבפועל אירע התהליך בתאריך הביוץ עצמו או לאחריו - כך שאין לכך כל משמעות.

6. שיטת אריקסון

הטענה: על פי שיטה זו מפרידים את הזירעונים של הגבר באמצעות שדה חשמלי ואוספים רק את אלה הנושאים מטען גנטי של המין המבוקש. לאחר מכן מחדירים אותם לרחמה של האישה בפעולה הנקראת 'הזרעה מלאכותית'.

האמת: שוב מדובר בשיטה שאינה מוכחת כיעילה, כיוון שאף פעם לא ניתן להפריד באופן מלא את סוגי הזירעונים. מאחר שמדובר בכמות אדירה של זרעונים, לא ידוע איזה זרע יפרה את הביצית בסופו של דבר.

אז איך זה בכל זאת עובד?

"מין העובר נקבע באופן טבעי על ידי כרומוזומי המין של הגבר", מסביר ד"ר רופא. "בעוד שלביצית האישה קיימים שני כרומוזומים (XX) באופן קבוע ובלתי משתנה, זרע הגבר יכול להכיל שילוב של כרומוזומים זהים (XX), ובמקרה כזה מין היילוד שייווצר יהיה בת. אם כרומוזומי הגבר יהיו שונים (XY) המפגש המיוחל עם הביצית ייצור את המין הזכרי".

ד"ר רופא מוסיף שעל אף שהשיטות השונות לא הוכחו מדעית כיעילות, סביר להניח שיש כאלה שמאמינים בהן בלב שלם, וזאת כנראה הודות לעובדה שיש להן 50% הצלחה באופן סטטיסטי, מאחר שאלה הסיכויים הקיימים באופן טבעי.

השיטה היחידה לקביעת מין התינוק: הפריה חוץ גופית

לדברי ד"ר רופא, הדרך היחידה שיכולה להתערב בהליך הטבעי של קביעת מין הילוד, ואכן הוכחה מדעית כיעילה, מתרחשת במעבדה, שם ניתן לבחור את הביצית ואת הזרע הרצויים. את הפעולה מבצעים בשלב מוקדם ביותר של התפתחות העובר, המתרחשת בתנאי מעבדה מחוץ לרחם. בשלב זה ניתן לבדוק את כרומוזומי המין של העובר ולדעת באיזה מין מדובר. במקרה שמדובר במין המועדף, ניתן לבצע העברה של העובר לחלל הרחם - וכך מתפתח לו עובר ברחם בהתאם למין שנבחר.

חשבתם לקבוע טיפול לקביעת מין העובר במעבדה? תחשבו שוב

חוזר מנכ"ל הבריאות בנושא קובע כי קביעת מין הילוד מסיבה רפואית אפשרי במחלות עם תאחיזה לכרומוזומי המין, וכי בחירת מין הילוד מסיבה שאינה רפואית אינה מותרת, למעט במקרים חריגים במיוחד ובנסיבות ובמגבלות מחמירות במיוחד.



הוועדה תשקול לאפשר בחירת מין ילוד מסיבה שאינה רפואית על פי הקריטריונים הבאים:

1. קיים סיכון ממשי וניכר לפגיעה מהותית ומשמעותית בבריאות הנפשית של ההורים או אחד מהם, או של הילד העתיד להיוולד, אם לא יבוצע ההליך המבוקש.

2. למבקשים יש כבר לפחות ארבעה ילדים משותפים מאותו מין, ואין להם ילדים בני המין השני, למעט מקרים חריגים ונדירים ביותר, ומנימוקים מיוחדים שירשמו בהחלטת הועדה.

3. ההורים המיועדים קיבלו יעוץ גנטי ובו הובהרו להם כל פרטי התהליך, סיכוייו וסיכוניו, וכן השיקולים האתיים הכרוכים בברירת המין בטרם השרשה שלא למטרה רפואית, לרבות מעמדם וגורלם של עוברים מהמין שלא נבחר להשרשה, וההורים נתנו הסכמתם מדעת בכתב לביצוע ההליך, וכן בכפוף לכך שניתנה הסכמה מדעת נפרדת של ההורים לביצוע IVF.


4. הוסבר להורים המיועדים כי אם העוברים התקינים שנוצרו אינם מהמין המבוקש, לא יינתן אישור למחזור הפריה חוץ גופית נוסף למטרת ברירת המין, טרם שנעשה שימוש למטרות רביה בכל העוברים התקינים שנוצרו.

5. לאחר שקילת ההיבטים המקצועיים והאתיים שוכנעה הועדה כי קיימת הצדקה כבדת משקל לברירת מין היילוד במקרה הנדון.

במסגרת שיקוליה תיתן הועדה דעתה, בין היתר, לשיקולים הבאים:

*האם ההורים המיועדים נזקקים מסיבה רפואית להליך של הפריה חוץ גופית, וזאת במנותק מנושא ברירת מין היילוד.

*מידת הסיכון והנטל לאישה אם הליך ההפריה החוץ גופית נעשה שלא למטרה רפואית, אלא לשם ברירת מין היילוד בלבד.

*האם מיועד להיערך בעוברים הליך של אבחון גנטי טרום השרשתי מסיבה רפואית, וזאת במנותק מנושא ברירת מין היילוד.

*מצבם המשפחתי והחברתי של המבקשים, לרבות גילם.

מסיבות אלה  ד"ר רופא מסביר כי הסיכוי לקבוע טיפול לקביעת מין העובר במעבדה הינו קלוש. "המקרים היחידים בהם ניתן לבצע את הפעולה נעשים כאשר יש לכך סיבה רפואית, שנועדה למנוע מצב של מחלה קשה. כך, למשל, במקרה שקיימת מחלה תורשתית במשפחה הקשורה לכרומוזומי המין, כמו לדוגמה 'איקס שביר', המאופיינת בפיגור שכלי אצל גברים בלבד, מטרת ההליך תהיה לבחור במין נקבי.

"במקרים נדירים מתאפשר התהליך גם במקרים שבהם לא קיימת בעיה רפואית, אך מדובר בעניין מגזרי-תרבותי אקוטי. מקרים אלה מחויבים באישור וועדה אתית רפואית מיוחדת. לאחרונה עודכן החוק בארץ, וההליך מתאפשר באופן אוטומטי גם לזוגות עם ארבעה ילדים מאותו המין, המעוניינים בילד נוסף ממין שונה".

-מהם אחוזי ההצלחה בשיטה זו?

"אחוזי ההצלחה עומדים על 100%, מאחר שיש תיעוד גנטי של מין העובר. עם זאת, באופן כללי נעדיף להימנע מביצוע הפעולה במקרים שבהם אין בכך צורך מהותי, מכיוון שטיפולי הפוריות חושפים את האישה לסכנות ולהשפעות שונות על הבריאות. גם תהליך ההרדמה הנדרש לביצוע ההפריה כרוך בסיכון מסוים, ומעבר לכל זה - יש כאן גם שאלה אתית בעניין ההתערבות המלאכותית בטבע האנושי", מסכם ד"ר רופא.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר בוריס סחנוביץ
ד"ר בוריס סחנוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופא בכיר
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד"ר שגב רופאה מקצועית, נעימה, רגישה ואדיבה, רואה את טובת המטופלת וקשובה לה. היא הרבה מעבר לגניקולוגית, היא אשה מדהימה! אני מטופלת שלה כבר מספר שנים, לאחרונה ליוותה אותי בהריון מאתגר ותמכה בי לאורכו. היא נתנה מענה לכל שאלה שלי תוך כדי טיפול מקצועי, יסודי ומסור ואני ממליצה עליה בחום!"
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 23 חוות דעת )
"מקצועי ונעים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו