דלג לתוכן

מזון "מועשר בוויטמינים": סתם גימיק או באמת בריא?

דגני בוקר, מוצרי חלב, שמן ואפילו חטיפים ומיצים ממותקים - את כולם ניתן למצוא היום בגרסה "מועשרת בוויטמינים". מתי זה באמת נחוץ, למה דגני בוקר מועשרים בברזל עושים דווקא נזק ואיך תדעו שלא מדובר בסתם עוד גימיק שיווקי? בדקנו

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/04/2016
3 דקות קריאה

המילים "מועשר בוויטמינים", "מועשר בברזל" ו"מועשר בסידן" מופיעות על גבי מוצרי מזון רבים. כיום ניתן "להעשיר" כמעט הכול - ובקלות, החל מגרנולה ועד לשמן לטיגון. אך השאלה הגדולה שנשאלת היא האם זה אכן זה אכן בריא או שמדובר בגימיק שיווקי של חברות מסחריות, המנסות למכור לנו אשליית בריאות?

"במקרים רבים אכן מדובר בגימיק, אך ישנם גם מקרים בהם הדבר בהחלט מתבטא בשדרוג בריאותי של המוצר", מסבירה סיגל פרישמן, תזונאית קלינית ומנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים "בלינסון". אז מתי באמת שווה לכם לרכוש מוצר מועשר? סיגל מסבירה: 

מוצרי חלב ושמן: מהמוצדקים שבמעושרים

מוצרי חלב המועשרים בוויטמין D: מסייעים בספיגת הסידן

מוצרי חלב דלים בשומן מכילים פחות ויטמיןD . לדברי פרישמן, מדובר בוויטמין חשוב המסייע לספיגת הסידן לעצמות. מאחר שרוב האוכלוסייה סובלת ממחסור בוויטמין, לרוב מדובר בתוספת מבורכת ורצויה. בנוסף היא מציינת שמוצרי החלב המועשרים מאפשרים לנו להגיע לכמות הסידן היומית המומלצת לאדם, מאחר שהם מעלים את ערכו ביותר מ-50% למוצר.

שמן המועשר בוויטמין E ואומגה 3: פחות מתחמצן

שמן הוא מוצר שמתחמצן בקלות בעת חימומו, מה שגורם לפגיעה בערכו התזונתי והבריאותי. ויטמין E הוא אנטי אוקסידנט חשוב, וכאשר מוסיפים אותו לשמן - מפחיתים את הליך החמצון שבו באופן משמעותי. בנוסף, לעתים מקובל להעשיר את השמן גם באומגה 3, החיונית למניעת דלקות ולתפקוד המוח. לדברי פרישמן, אנשים שלא אוכלים מנת דג פעמיים עד שלוש בשבוע עלולים לסבול ממחסור בחומצת שומן זו, ולהם בעיקר מומלץ לצרוך את השמן המועשר.

ממתקים, חטיפים ודגני בוקר: מיותר לחלוטין

כשמדובר במיצים ממותקים, דגני בוקר וחטיפים מלוחים, לרוב ההעשרה מיותרת. "כל המוצרים שאינם נחוצים לבריאות או לתפריט שלנו באופן כללי, לרוב לא יעלו את ערכם התזונתי ולא יחשבו לבריאים יותר רק בגלל העובדה שהוסיפו להם וויטמינים באופן מלאכותי", מסבירה פרישמן.

מיצים ממותקים: ההעשרה לא מונעת את הנזקים הבריאותיים

כשהילד לא שותה מים ואתם קונים לו מיץ ממותק רק כי כתוב על האריזה שהוא מכיל ויטמינים, אל תשלו את עצמכם: גם אחרי שהועשר, עדיין מדובר במוצר שעלול לגרום להשמנה, לנזק לשיניים ואפילו לסוכרת, בשל כמות הסוכר הגדולה שהוא לרוב מכיל. במקום זאת, למדו אותו לשתות מים. הכול עניין של הרגל.



חטיפים מלוחים: כדאי פשוט לוותר  

אם אתם קונים צ'יפס בשקית כיוון שכתוב עליו שיש בו ויטמינים, וכך למעשה חושבים שסימנתם וי על תחליף הסלט היומי שלכם, כדאי שתפסיקו - ומהר. החטיפים המלוחים מלאים במלח, שעלול להעלות את לחץ הדם ולגרום לבעיות בריאות שונות, וכמובן שאינם יכולים להוות תחליף לוויטמינים, אותם מומלץ לצרוך באמצעות מזון בלתי מעובד מדי יום.

דגני בוקר: המועשרים בברזל מפחיתים את ספיגת הסידן

אז נכון, לכאורה מדובר במוצר בריא המכיל סיבים תזונתיים. בנוסף לכך, הוויטמינים שממצוינים על גבי האריזה מושכים את העין ומשדרים לנו בריאות. "ראשית חשוב לציין שלא כל מה שכתוב על האריזה אכן נמצא בתוכה, וקשה לדעת אילו וויטמינים אכן נוספו", מסבירה פרישמן. "בנוסף, אם אתם אוכלים קורנפלקס מועשר בברזל יחד עם חלב, אתם כבר מפסידים משהו, מאחר והסידן והברזל לא יכולים להיספג בצורה אופטימלית כאשר שניהם קיימים באותו מוצר - ולרוב האחד ייספג על חשבון השני. מעבר לכך, אם אכן מדובר בדגן מלא, הוא אינו 'זקוק' להעשרה מיותרת, כיוון שבאופן טבעי הוא מכיל ויטמינים כמו חומצה פולית וכן ברזל בכמויות נאות".

עשיר ומועשר: מה ההבדל?

מסתבר שגם למינוח המדויק יש חשיבות רבה כשמדובר בבריאות שלנו. "כאשר מצוין על גבי מוצר שהוא עשיר בוויטמינים ועוד, הכוונה היא לכך שהוא מכיל את הערכים הללו באופן טבעי - וזה מצוין, וגם לרוב בריא", מסבירה פרישמן. "להבדיל, כשמצוינת המילה מועשר, הכוונה היא להעשרה מלאכותית, שכאמור לא תמיד חיונית או הופכת את המוצר לבריא יותר".

-מה לגבי תחליפי בשר המיועדים לצמחוניים וטבעוניים?

"באופן כללי, לא מומלץ להפריז בצריכת תחליפים מעובדים, מאחר שלרוב נהוג להוסיף להם כמות גדולה של מלח ושומן. עם זאת, בהחלט הייתי ממליצה למי שניזון מתזונה שאינה כוללת מוצרי חלב ובשר לצרוך יותר מוצרים המועשרים בסידן, כמו חלב סויה מועשר בסידן או תחליפי בשר המועשרים בוויטמין 12B ובברזל. ועדיין, עדיף לקבל את הערכים הללו ישירות ממזון שאינו מעובד, כגון עדשים, קטניות מלאות ועוד.

"חשוב לאכול בהתאם לפירמידת המזון המקובלת ולהימנע ככל הניתן ממזונות עתירי מלח, סוכן ושמן. לרוב, מי שמקפיד על תזונה מאוזנת ובריאה אינו נזקק לתוספת מיותרת של וויטמינים ורכיבים נוספים, מעבר למה שצוין", מסכמת פרישמן.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו