דלג לתוכן

לא תאמינו: זהו הסוד לחיים מאושרים ובריאים

לא כסף, לא הצלחה ואפילו לא זוגיות: תוצאות מחקר גדול חושפות כי המפתח לאושר טמון דווקא בחיי חברה עשירים. אז מה חשוב יותר - כמות החברים או איכות הקשרים וכיצד חברות טובה משפיעה לכם על המוח?

מאת: מוניק חסון אלעזר BA, ND
תאריך פרסום: 28/07/2016
2 דקות קריאה

אם תשאלו אנשים צעירים מה הסוד לחיים מאושרים ובריאים רובם יענו: כסף או תהילה. ד"ר רוברט ולדינגר (Dr Robert Waldinger), פסיכיאטר אמריקאי ומורה בבית הספר לרפואה בהרווארד, מוכיח שאמונה זו אינה נכונה, וכי הסוד לחיים מאושרים, בריאים וארוכים יותר לא נמצא לא בארנק ולא בפרסום או בעבודה קשה, אלא באיכות הקשרים שיש לנו.

בשנת 2015, פרסם ד"ר ולדינגר את תוצאות המחקר הגדול ביותר שנעשה אי פעם על התפתחות האדם, שהחל בשנת 1938 עם 724 גברים. שנה אחרי שנה החוקרים עקבו אחרי עבודה, חיי משפחה, בריאות ורמת האושר של המשתתפים, ומחקר זה ממשיך היום עם 2000 הילדים שלהם. במחקר היו שתי קבוצות: קבוצה אחת של גברים שלמדו בשנה השנייה בהרווארד, וסיימו את הלימודים בזמן מלחמת העולם השנייה (רובם התגייסו). הקבוצה השנייה הייתה מורכבת מבחורים של השכונה הענייה ביותר בבוסטון. 

ד"ר ולדינגר הוא מנהל המחקר הרביעי ולדעתו יש להפיק שלושה שיעורים עיקריים מתוצאות המחקר:

1. קשר חברתי חיוני לאדם 

אנשים שהיו מקושרים יותר עם המשפחה, החברים והקהילה הרגישו מאושרים יותר, חיו יותר שנים ונמצאו במצב בריאותי טוב יותר מאלו שחיי החברה שלהם היו פחות עשירים. 

מחקר זה הלך רחוק יותר והראה אפילו קשר הפוך: הבדידות היא רעילה והורגת! אנשים שחיים בבדידות יותר ממה שהיו רוצים, מרגישים פחות מאושרים ובריאותם מתדרדרת מוקדם יותר, כבר באמצע החיים. יתרה מכך, היכולות הקוגניטיביות שלהם מתדרדרות מהר וחייהם קצרים יותר.

חיי חברה עשירים גורמים לאנשים להיות מאושרים יותר

2. לא רק מספר החברים אלא איכות הקשרים

איכות היחסים עם אנשים קרובים עוזרת לנו להיות מאושרים ובריאים לאורך כל החיים. החוקרים שמו לב שבני חמישים, שמרוצים ממערכות היחסים שלהם עם אנשים הקרובים להם, הופכים לקשישים מאושרים ובריאים, זאת ללא קשר לרמת הכולסטרול שלהם. 

בני זוג מאושרים ושותפים לחיים סיפרו שהם נשארים מאושרים למרות כאבים פיזיים. לעומת זאת, אנשים שמרגישים חוסר סיפוק ביחסים שלהם עם קרוביהם, מדווחים על הכאב הפיזי שמוגבר עם הכאב הרגשי. 

קראו עוד: איך הם עושים את זה? 15 סודות של זוגות מאושרים

3. קשרים טובים: לא מגנים רק על הבריאות הפיזית 

ד"ר רוברט ולדינגר מדגיש שקשרים איכותיים עם האנשים בקרבתכם מגנים גם על תפקוד המוח. אנשים עם קשרים יציבים ומתמשכים, שיודעים שהם יכולים לסמוך זה על זה, מגיעים לגיל 80 עם זיכרון טוב וחד יותר - וההיפך, הזיכרון יורד יותר אצל אלו שהקשרים החברתיים בחייהם לא מעניקים להם את התמיכה שהם זקוקים לה. ד"ר ולדינגר מדגיש שקשר מתמשך אינו דווקא חיים שקטים וללא ויכוחים, אלא הידע שבמקרה של קושי או צרה הם יקבלו תמיכה.

כיצד יוצרים חיי חברה בריאים?

אין ניסים. הקשרים עם המשפחה, החברים, הקולגות או השכנים אינם מובנים מאליהם, אלא דורשים עבודה והשקעה. אמנם לא חובה לעשות קורס כדי ללמוד כיצד לטפח קשרים חברתיים, ובטח שאין צורך להשקיע כסף - צריך רק לזכור לחייך, לחבק, להגיד מילה טובה ולתקשר, כל יום, כל השנה ולכל אורך החיים – זה מפתח האושר, כאן נמצאת הבריאות!


קראו עוד: הגורם המפתיע שיעזור לכם להיות מאושרים

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 4 חוות דעת )
"מקצועית, אכפתית ומסורה"
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 23 חוות דעת )
"מקצועי ונעים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול זוגי, טיפול משפחתי

בניהולו של עדית רונן סתר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו