דלג לתוכן

קרוב משפחה חולה בקרוהן או קוליטיס? כל הטיפים שיעזרו

קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי כרוניות התוקפות אנשים רבים, חלקם צעירים ובריאים. כיצד המחלה משפיעה על בני הזוג וההורים של החולה ואיך יוצאים מהתמודדות זו מחוזקים ובריאים יותר? המדריך השלם

מאת: מומחי מרכז דרך הבטן
תאריך פרסום: 04/09/2016
4 דקות קריאה

מחלת מעי דלקתית, כמו כל מחלה כרונית קשה, מייצרת מצב מורכב ולא תמיד "קל לעיכול", במשפחה בכלל ובזוגיות בפרט. זה מעמת את בני הזוג עם דילמות לא פשוטות ומכריח את החולה להתמודד ולקבל את עצמו ממקום אחר. 

קראו עוד: שורה טובה לחולי הקרוהן: כך ניתן למנוע את הישנות המחלה

במצבים של התפרצות של מחלות כרוניות כמו קרוהן וקוליטיס, החולה מוצא את עצמו במקום שונה מזה שהוא רגיל אליו. אם מדובר בגבר, אז המחלה עלולה לפגוע לו במקורות הפרנסה, בדימוי העצמי של ה"זכר אלפא", הדואג לכל. מבעל ואב חזק ואיתן, הוא הופך לחלש ונזקק, לפעמים אינו מסוגל להמשיך בעבודתו וזקוק לחופשה ארוכה או אף להפסקת העבודה.

אם מדובר באישה, המחלה עלולה לפגוע בתפקיד האימהי שלה. פתאום במקום ה"בלבוסטה" המתקתקת עניינים, היא הופכת לזו שצריכה שיבשלו ויגישו לה, היא זקוקה לעזרה בטיפול בילדים, מתקשה לעבוד במקצוע שלה או במשרה מלאה. המצב הזה מייצר רגשות מעורבים – וטבעיים ביותר, הכוללים תסכול, כעס, חוסר אונים, שבהמשך יכולים להפוך לאדישות, תשישות, חוסר תקווה ותלות. 

קרוהן וקוליטיס: מחלות שלא פוגעות רק בחולה

בני הזוג, אשר נקלעים לסיטואציה זו בעל כורחם, מוצאים את עצמם בהתמודדות לא פשוטה כלל: עבור האישה, לראות את בעלה הופך לשבר כלי והנזקק, יכול לפגוע קשות בדימוי של הגבר החזק איתו התחתנה. ואילו עבור הבעל, להפוך למטפל של אשתו, עלול לעמת אותו עם פחדים ותסכולים משלו. שלא לדבר על מיניות, שלרוב נפגעת בתקופות כאלה וגם עלולה לפגוע קשות בזוגיות.

קראו עוד: מחקר מצא: גירושין עשויים להחריף את מחלת הקרוהן

כמו כן, אסור לשכוח את ההורים של החולה, שאף הם מעורבים בטלטלה שהמשפחה חווה. לא פעם, ההורים של הסובל חשים תסכול וחוסר אונים, ועלולים להפנות את כעסם כלפי בן הזוג הבריא בטענות שווא, או להתערב ביחסים בנין בני הזוג בניסיון נואש לעזור.

בני הזוג הופכים לתלותיים וחלשים - ומערך הכוחות בזוגיות מתערער

להתמודדות נכונה עם המחלה, בייחוד בתקופות ההתפרצות שלה, יש משמעות מכרעת מבחינת הבריאות הנפשית של החולה והסובבים אותו. אז מה עושים? איך מתמודדים עם הסיטואציה המאתגרת ביותר, ואיך לצאת ממנה מחוזקים ובריאים יותר?

מומחי המרכז לבריאות מערכת העיכול עם כל הטיפים להתמודדות מועילה יותר עבור בני הזוג וכן עבור המטפלים:

1. תנשמו עמוק

השכילו להבין שמה שאתם חשים כרגע, מלבד לדאגה הטבעית ליקירכם, אלו פחדים אישיים שלכם. הדבר האחרון שבני הזוג שלכם צריכים כרגע הוא שתשליכו את הפחדים הללו עליהם. לכן, קודם כל – חזקו את עצמכם. זו לא בושה לבקש אוזן קשבת מחבר, מטפל רגשי או לעסוק במשהו שעושה לכם טוב. על מנת שתוכלו לתמוך במישהו אחר – ראשית עליכם לחזק את עצמכם.

2. הבהירו את תמיכתם

שדרו לבני הזוג שלכם שאתם מבינים שקשה להם, שאתם סמוכים ובטוחים שזהו מצב זמני שישתפר, שאתם רוצים ומוכנים לעזור להם בכל דרך שתמצאו לנכון, ביחד איתם. אל תכריחו אותם לעשות משהו שלא מתאים להם, שאינם בשלים אליו עדיין, שנראה לכם הכי טוב אבל לא מדבר אליהם. זה נכון הן לגבי הטיפול התרופתי והן לגבי טיפולים "רכים" מתחום התזונה והרפואה המשלימה. זכרו, זה הם שיצטרכו להיות פעילים בטיפול, ורצוי שיעשו זאת בנפש שלמה וחפצה, ולא "כי אשתי אמרה לי".


3. שדרו אימון בהם ובדרך שבחרו

במיוחד הדבר חשוב במצבים שהמראה הפיסי משתנה, לדוגמא המשקל שיורד. הם יודעים שהם רזו, אין צורך להלחיץ עוד יותר. המשקל לרוב מהווה מטרה משנית לטיפול, והוא מתאזן ככל שהמעי משתקם וההתקף חולף. לכן דברו עם בני הזוג על התהליך, חזקו אותם, ספרו להם על אחרים שהשתפרו עם הטיפול שהם בחר בו. הם זקוקים לרוח גבית עכשיו, ויעריכו זאת מאוד.

4. החליטו על העזרה הטכנית שתגישו להם

לדוגמא, ערכו את הקניות שהם נהגו לערוך כשהיו בריאים, הציעו והכינו את המאכלים להם הם יותר זקוקים כעת, סחטו את מיץ הבריאות שלהם על פי הנחיות המטפל. אל תכעסו עליהם אם תגיעו אחר הצהריים ותגלו שלא הספיקו לאכול או לשתות את כל מה שהשארתם להם. זה לא משום שהם עושה לכם דווקא, אין להם תיאבון והם זקוקים לעידוד חוזר. שוב ושוב, יום אחרי יום, עד שהמצב משתפר והתאבון חוזר.

5. בררו אילו טיפולי גוף נעימים ויעילים עבורם, ועזרו בזה

לא כל אחד יודע לעשות עיסוי או רפלקסולוגיה, אבל כל אחד יכול ללמוד את נקודות העיסוי העצמי או השיאצו, שמקלים על הכאב או הנפיחות, וכחלק מבילוי משותף בריא, לעסות אותן. אפשר כעיסוי בטן, או בכפות הרגליים. זה עדיף על לדחוק בו ליטול עוד ועוד תרופות לשיכוך כאב, מעבר למה שהרופא רשם. לדוגמא, לשיכוך כאב הבטן, מומלץ לעסות את הבטן סביב הטבור, בכיוון השעון, עם לחץ קל על העור. נקודת לחיצה יעילה, שעוזרת לחזק את ספיגת החומרים מהמזון ועל ידי כך ליצר יותר אנרגיה בגוף, נמצאת בצד הפנימי של כף הרגל, מיד אחרי המפרק של הבוהן ברגל (עומדים עם האצבע על שיא המפרק ומשם יורדים לכיוון העקב.  כשמפסיקים להרגיש עצם - שם נמצאת הנקודה, עליה ניתן ללחוץ לסירוגין במשך מספר דקות. טיפ נוסף - הכינו לבני הזוג קנקן עם חליטת צמחי קמומיל ושומר, והניחו ליד המיטה. יותר קל לשתות כשזה זמין, ולכם – פחות עבודה להכין כל ספל בנפרד.


6. עזרו להם להוריד את הסטרס באופן פעיל

הורדת סטרס ידוע כיום ככלי בדוק ויעיל להרגעת מערכת העיכול. מחקרים מראים הרגעת תופעות של המעי הרגיז והורדת מדדי דלקת באמצעות 20 דקות מדיטציה יומיומית. עשו סיור משותף ברחבי הרשת לבחירת הנעימות המתאימות לבני הזוג שלכם להרגעה, ורכשו או הקליטו עבורם דיסק עם מדיטציה מונחית. עודדו אותם לשמוע את הדיסק 1-3 פעמים ביום, בשעות הנוחות להם.

קראו עוד: לא סתם תחושת בטן: הקשר המוכח בין רגשות למחלות מעיים

7. להורים המודאגים

טיפ להורים של החולה. אין ספק שקשה ומפחיד לכם. אין ספק שאתם דואגים ובצדק. אלא שהילדים שלכם כבר אנשים בוגרים ובעלי משפחה בעצמם. אין צורך לקחת את המושכות לידיים. יש צורך לשאול את בני הזוג המתמודדים כרגע עם ההחמרה כיצד תוכלו לסייע: אולי יותר שעות בייביסיטר עם הנכדים או לעשות קניות בשוק או בחנות טבע יועילו. שאלו אותם, והקשיבו להם באמת. זו העזרה האולטימטיבית שאתם יכולים לתת להם בתקופה מאתגרת זו.

8. למטפלים

טיפ אחרון פונה למטפלים הקוראים שורות אלה. עלינו לזכור שהמטופל אינו ישות נפרדת מסביבתו, הוא מושפע מהקרובים אליו, ומשפיע עליהם. עלינו לתת על זה את הדעת, לשוחח על התמיכה של הקרובים עם המטופל, במקרים רבים אף לזמן אותם לפגישה /שיחה. כך נעצים את המטופל ונגדיל את סיכויי ההצלחה של הטיפול.

השתתפו בכתיבת המאמר: עדי זוסמן RD, דיאטנית, מאמנת ומנהלת המרכז "דרך הבטן" ועובדי המרכז: אמיר זמורה, פסיכותרפיסט ואלון מאיה, מומחה לרפואה סינית

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ריטה ברון
ד"ר ריטה ברון גסטרואנטרולוגיה
מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם
ד"ר נדב אילני
ד"ר נדב אילני גסטרואנטרולוגיה
רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד. הדסה עין כרם ומכון הגסטרו של קופת חולים כללית בירושלים
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו