דלג לתוכן

OMS: האם זו התקווה החדשה לחולי טרשת נפוצה?

כ-2.5 מליון אנשים בעולם חולים בטרשת נפוצה, מחלה אוטואימונית חשוכת מרפא שפוגעת במערכת העצבים. שיטה חדשנית, אשר משלבת שינויים באורח החיים הוכחה כממתנת את תסמיני המחלה. כל הפרטים

מאת: נדב בנדל, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 16/02/2017
4 דקות קריאה



כ-5000 אנשים בישראל ויותר מ-2.5 מיליון בכל העולם חולים בטרשת נפוצה, מחלה המתאפיינת בסימפטומים, כמו כאבים, אובדן תחושה, עייפות כרונית, חולשה בגפיים, הפרעות בראייה, סחרחורת ופגיעה בשיווי המשקל ובקורדינציה. למעשה, מדובר במחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון של הגוף תוקפת תאים של הגוף עצמו וגורמת להם נזק. במקרה הזה, מדובר בנזק לשכבה השומנית שנמצאת מסביב לעצבים (מיאלין), ותפקידה להגן עליהם ולהגביר את מהירות ההולכה בהם. במצב זה מופיעים סימנים שונים שעשויים להיות מוסברים כתת פעילות של העצב הפגוע, במידה ומדובר בעצב תחושתי – עלולה להתפתח פגיעה תחושתית או תחושות מוזרות. במידה ומדובר בעצב מוטורי –עשויה להתפתח חולשה שרירית ואפילו שיתוק. עצבים שקשורים למוח יבטאו פגיעה בראיה, שמיעה ושיווי משקל.

טרשת נפוצה הינה חשוכת מרפא והסיבות לה אינן ידועות במלואן. מדובר במחלה התקפית המאופיינת באפיזודות חולפות של החמרה שלאחריהן תקופות רדומות, ללא תסמינים. בזמני הרגיעה שכבת המיאלין נוטה לשקם את עצמה, אך לאחר שנים של התקפים המיאלין נעלם וסימני המחלה מחמירים. גורמים שונים כמו גיל, מין, גנטיקה ואפילו המרחק מקו המשווה הועלו כהשערות להופעת המחלה, אך אף אחד מהם לא הצליח להסביר את רוב המקרים. תיאוריה חדשה יחסית מציעה שזיהום בנגיף אפשטיין-בר (Epstein-Barr virus, EBV), הנגיף שגורם ל"מחלת הנשיקה", עשוי להיות הגורם למחלה. אומנם רוב האוכלוסייה, כ-90%, ידבקו בנגיף בשלב כלשהו של חייהם, אך אלו שפיתחו "מחלת הנשיקה" נמצאו בסיכון גבוה יותר לחלות ב-MS.


טרשת נפוצה היא מחלה חשוכת מרפא המתאפיינת בסימפטומים שונים, לרבות כאבים, אובדן תחושה עייפות כרונית וסחרחורות

מהי שיטת ה-OMS ?

OMS) overcoming multiple sclerosis),  היא שיטה המשלבת דיאטה וניהול אורח חיים בריא, שהוכחה כמשפרת את איכות החיים של אנשים עם טרשת נפוצה. מדובר ארגון עצמאי, ללא כוונת רווח וללא תמיכה של חברה מסחרית כלשהי, ומייסדו הוא פרופסור ג'ורג' ג'לינק, מומחה עולמי ברפואת חירום וראש החטיבה לנוירואפידמיולוגיה באוניברסיטת מלבורן. פרופסור ג'לינק חלה בטרשת נפוצה בשנת 1999, ומאז ועד היום עסק בפיתוח וקידום שיטת ה-OMS עבור עצמו ועבור חולים ברחבי העולם. 

"למרות שאין טיפול דפיניטיבי, יש תקווה", אומר אלכס טוורסקי, איש התקשורת בעמותת OMS. "OMS היא בראש ובראשונה גישה מדעית ומבוססת ראיות, שמטרתה לשפר את איכות החיים של חולי MS". 

במחקר שהתפרסם במגזין neurological science ובדק 2,500 חולים מ-57 מדינות, נמצא כי אלו שדבקו בעקרונות שיטת ה-OMS  דיווחו על שיפור משמעותי באיכות החיים, ובמיוחד דווחו פחות עייפות ודיכאון – שני מרכיבים מרכזיים במחלה. 

מכיוון שה-OMS מבוססת על המלצות בריאות שלרוב ניתנות לאוכלוסיה הרחבה, לרוב אין לה תופעות לוואי והיא בטוחה לשימוש גם בחולים עם מחלות רקע. "תופעת הלוואי היחידה שלה היא שיפור בבריאות. לא שרק שאין מה להפסיד יש גם המון מה להרוויח", אומר טוורסקי. יחד עם זאת, אם מישהו אובחן כחולה או שנמצא בסיכון גבוה ומעוניין להתחיל לבצע פעילות גופנית אינטנסיבית או לבצע שינויים מרחיקי לכת באורח החיים , כדאי שיוועץ עם איש מקצוע (תזונאי, מאמן אישי, רופא משפחה או הרופא המטפל).

5 שיטות לשיפור אורח החיים בעזרת שיטת ה-OMS


1. דיאטה

ותוספי תזונה דיאטה צמחונית הכוללת פירות ים, דלה בשומן רווי ועשירה באומגה 3, דרך המזון או כתוסף (20-40 מ"ל ליום של שמן זרעי פשתה או שמן דגים). בנוסף מומלץ לשקול תוספת של ויטמינים מקבוצת B, כמו B12.


2. ויטמין D

חשיפה של כל הגוף לשמש, עד לחמש פעמים בשבוע למשך כ-15 דקות. ניתן לצרוך ויטמין D  כתוסף תזונה במינון של לפחות 5000 IU ליום, תוך שמירה על רמה של ויטמין D בדם בטווח הגבוה, בין 150-225 ננומול / ליטר.

3. מדיטציה

 בכל צורה, עדיף בשקט מוחלט או בליווי מוזיקה שקטה, למשך כ-30 דקות ביום.

4. התעמלות

חמש פעמים בשבוע, 20-30 דקות בכל פעם, בעדיפות לביצוע פעילות בטבע.

5. טיפול תרופתי

 הצעד הזה צריך להתבצע בשיתוף פעולה עם הרופא המטפל. לא כל החולים חייבים לקחת תרופות באופן קבוע, ויש לבדוק את היחס בין התועלת של התרופה לסיכון שבה. בהתקפים אקוטיים ניתן לטפל באמצעות סטרואידים או תרופה אחרת, בהמלצת רופא בלבד.

קראו עוד: טרשת נפוצה ואני: לחיות עם טרשת נפוצה 

דיאטה קטוגנית מול דיאטה דלת שומן: מה יעזור לטרשת נפוצה?

מדי כמה חודשים עולה לתודעה הציבורית טיפול חדש, סופר-פוד או דיאטה שמתיימרים להיות התשובה המנצחת לכל המחלות. כבר מספר שנים שהדיאטה הקטוגנית, שדוגלת באכילה של שומן לא רווי ומעט פחמימות, תופסת תאוצה בקרב האוכלוסיה החולה והבריאה, מגובה במחקרים או ספק-מחקרים שמצביעים על תועלת כמעט בכל מדד בריאותי, כולל טיפול בטרשת נפוצה.

על פי פרופסור ג'לינק, צום לסירוגין, כולל הגדלת צריכת החלבון מן החי תוך הפחתת כמות הפחמימות המורכבות (כולל מצב של "קטוזיס") לא הוכחו כיעילים ב-MS. במחקרים רבים אחרים דווקא נמצא כי תזונה כזו יכולה להיות קשורה לתוצאות גרועות יותר.

שיטת ה-OMS דוגלת בתזונה על בסיס צמחי בתוספת של פירות ים. בדיאטה כזו צריכת השומן הרווי היא נמוכה מאוד בעוד שצריכת פירות, ירקות, זרעים וחומצות שומן מסוג אומגה 3 היא גבוהה. שיטה  זו מקובלת עבור מחלות כרוניות רבות במערב, כולל MS, והיא מגובה במחקרים איכותיים, גם בעבר וגם כיום.

טוורסקי מודה שלמרות שיש אלפי חולים בישראל שיכולים להרוויח משיטת ה-OMS, העמותה עדיין לא ביססה קשר פורמלי עם אף גוף בארץ (קשר שקיים כבר במדינות כמו ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה וניו-זילנד). יחד עם זאת, הוא מדגיש שכל אדם, בריא או חולה, שמעוניין ליצור קשר עם העמותה כדי לקבל מידע או להתייעץ, מוזמן לעשות זאת דרך אתר האינטרנט של העמותה  או באמצעות הדואר האלקטרוני בכתובת: oms@overcomingms.org.  טוורסקי מבטיח שהם לא רק יעשו מאמץ לספק תשובה, אלא גם יסייעו בקישור של חולים חדשים עם חולים שכבר ניסו את השיטה והרוויחו ממנה. 


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר לב לפידוס
ד"ר לב לפידוס אורתופדיה
מנהל שירות אורתופדית ילדים, בית החולים קפלן
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
פסיכולוגית התפתחותית מומחית
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול בכאב

בניהולו של מר גבעון פלד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו