דלג לתוכן

כך תמנעו את העששת הבאה: 5 דרכים לשיניים בריאות ונקיות

עששת, מהמחלות הנפוצות בעולם, נוצרת בשל אי שמירה על היגיינה אוראלית. בכל הנוגע לתופעה, השיטה היעילה ביותר לחיסולה היא מניעה. הרכבנו עבורכם 5 טיפים שיעזרו לכם לשמור על שיניים בריאות יותר

מאת: ד"ר גיא ברגר
תאריך פרסום: 15/06/2017 תאריך עדכון: 21/08/2017
5 דקות קריאה

עששת הינה ריקבון הנוצר על גבי השיניים, ומתפתח לכדי נקבים זעירים. למעשה, מדובר באחת מהמחלות הזיהומיות הנפוצות בעולם והתרופה הטובה ביותר עבורה היא מניעה - גילוי מוקדם של עששת ועצירתה יבלום את התפתחות הפגמים. ניתן להשוות עששת למעין ריקבון בתפוח, אותו יש לסלק לחלוטין כדי למנוע את התפשטותו. בדומה לכך גם את מחלת העששת יש לגדוע מהיסוד. אי טיפול גורמת להחמרת המצב, לפגיעה במוח השן, ואף לעיתים לאבדן השן לחלוטין. 

טרם להחמרת הריקבון, אשר מוכר לנו גם "כחור בשן", רופא השיניים עשוי להבחין בנקודות רבות של עששת, ללא חוד חדירה נראה לעין, זאת בעזרת אמצעים רבים אשר מאפשרים לו לזהות את פגמי העששת לפני התפתחותם. על כן חשוב מאוד להגיע לביקורת אצל רופא השיניים בכל חצי שנה, כדי לזהות את הבעיה מוקדם ולהתחיל בטיפול מניעתי. 

קראו עוד: 11 הרגלים שפוגעים בבריאות השיניים שלכם 

במצבים אלה האבחון יהיה מורכב הרבה יותר ולמרות העובדה כי לא קיים חור נראה לעין, או שקיים חור זעיר אשר כמעט שלא ניתן לזיהוי, בפנים השן מסתתר לרוב פגם רחב יותר שחודר לעיתים עמוק יותר אל הדנטין- הרקמה הקשה אשר מהווה את רוב השן. לכן הפתרון היעיל ביותר לשמירה על שיניים בריאות הינו זיהוי המחלה בשלביה הראשונים, ושמירה על הגינה אוראלית בשגרה, כך תצליחו למזער נזקים ולקבל טיפול מלא וקל. איזו מברשת שיניים היא הבריאה ביותר ומתי יש לבצע בדיקה דנטלית? מומחה מסביר.


1. הקפידו על בריאות השיניים מילדות

כדאי לשמור על השיניים באופן יומיומי מילדות. רוב מחלות הפה נגרמות על ידי חיידקים אשר זקוקים לסביבה חמה ולחה ולשיירי מזון שנותרו עקב היעדר צחצוח או ניקיון לא יעיל של חלל הפה, כדי להתפתח. המניעה הטובה ביותר לעששת היא צחצוח. צחצוח נכון ימנע את התפתחות הקרקע הפורייה לחיידקים וכתוצאה מכך ימנע גם סבל פיזי רב והוצאות כספיות משמעותית. בזמן האכילה האוכל גולש מעל לשטח השן ונעצר במדרגת החניכיים, הצחצוח הנכון אינו כולל רק את העברת המברשת על גבי השן עצמה, אלא בעיקר בנקודות החיבור בין השיניים לחניכיים. חשוב להדגיש כי אסור לצחצח חזק, הדבר עשוי לגרום לנסיגת חניכיים. ניתן להשתמש במברשת שיניים חשמלית ששולטת על מידת הלחץ וחוזק הצחצוח. 



2. התמידו בבדיקות התקופתיות אצל רופא השיניים 

התזכורת לבדיקה אצל רופא השיניים אינה צריכה לצוץ רק כאשר מתעוררים כאבים. יש לקבוע בדיקה תקופתית פעם - פעמיים בשנה. גישה טיפולית מוקדמת זו מביאה למזעור ההתערבות המכאנית, למינימום כאבים ולרוב גם להצלחה בריאותית מקסימלית. בכל הנוגע לסתימות, כתרים או תותבות חשוב לציין כי עזרים אלה הם אינם תחליפים קבועים לזמן ארוך, ויש להחליפם בממוצע כל שלוש עד חמש שנים, זאת בשל יצירת משקעים עששתיים בגבולות השחזור – תופעה המוכרת כעששת משנית.  




הקפידו על צחצוח נכון, שימנע מהפיכת חלל הפה לקרקע פורייה להתפתחות חיידקים 


3. שמרו על היגיינה אוראלית נכונה

שיניים לא ישרות גורמות לדחיסת מזון, נסיגת חניכיים, שינוי צבע השן, דלקות חניכיים ואף עששת. מעבר לכך לתופעה הבריאותית, קיימת גם השלכה אסתטית שעלולה להשפיע על תחושת הדימוי העצמי של אדם. טיפול אורתודנטי אינו חיוני למטרות של נראות חיצונית בלבד, אלא קיימת חשיבות רפואית בסגר נכון של השיניים לצורך תפקוד תקין של מערכת הלעיסה, מפרקי הלסת ובריאות השיניים והחניכיים. 



4. נהלו שגרת צחצוח

על פי המלצת ארגון רופאי השיניים העולמי יש לצחצח שיניים פעם אחת ביום, בערב. עם זאת השגרה בה רובינו דבקים הינה צחצוח דו יומי- בבוקר ובערב. המטרה בצחצוח השיניים הינה הסרת שאריות המזון מאזור השיניים והפה, ועל כן זמן הצחצוח הנכון בבוקר הוא לאחר הארוחה הראשונה ביום ולא לפניה. בבוקר טרם לאכילה אין שאריות אוכל אותן יש להסיר ולכן יעיל יותר לצחצח לאחר האכילה. 


בנוסף, מגוון משחות השיניים הקיים גורם לנו לעיתים בלבול רב. לאלה הסובלים מרגישות בשיניים קיימות משחות ייעודיות שמחזקות את השטח החיצוני של השן המגן על מוח השן. התייעצו עם רופא השיניים לגביי המשחה המתאימה לכם. 

יש להשתמש בחוט דנטלי באופן קבוע, בייחוד לאלה בעלי שיניים צפופות ולבצע שטיפת פה יעילה. שטיפת הפה עשויה להיות טיפולית או יומיומית. שטיפות פה ייעודיות למניעת ריח רע אינן מיועדות לשימוש קבוע, ויש להתייעץ עם רופא השיניים טרם השימוש בהם. הייעוד של שטיפות פה יומיומיות הוא לגרום לניקיון יומיומי בפה וחיזוק חומר השן, השטיפות הייעודיות קיימות בבתי מרקחת בלבד ומטרתן להוריד את רמת החיידקים הקיימים בפה.

קראו עוד: הבל הבלים: האם אתם יודעים מה גורם לריח פה רע?

5. צחצחו נכון

רובינו מצחצחים שיניים באופן חזק ומהיר, תוך מחשבה שזהו הניקוי הנכון והיעיל, אך לא כך הדבר. צחצוח אגרסיבי עשוי לגרום לנזק רב יותר מאי ניקיון השיניים כלל. בעבר, מברשות השיניים שיוצרו היו בעלות סיבים קשים שגרמו נזק רב לשיניים ולחניכיים, כיום מיוצרות מברשות שיניים מותאמות לגיל והתפתחות הפיזית, אך עדיין נוצרים נזקים רבים שמקורם בצחצוח שגוי, לרבות נסיגת חניכיים מוגברת ונסיגת עצם (אובדן תמיכה גרמי). כמו כן, בניגוד לסברה הרווחת אין כל צורך להחליף מברשת שיניים בכל כמה חודשים – הסיבים הסינטטיים אינם סופחים חיידקים ועל כן המברשות אינן מהוות קרקע פורייה להתפתחות חיידקים. מומלץ להשתמש במברשת חשמלית אשר זוויות הצחצוח מסייעות בגישה נוחה לחיבור נקודת החניכיים והשן ולוויסות לחץ הצחצוח. בעת הצחצוח חשוב לצחצח גם את גב הלשון, עליה נותרות שאריות אוכל שעשויות לגרום לזיהומים שונים ומחלות שונות. לא זאת ועוד, צחצוח הלשון תורם לריח רענן בחלל הפה. 



כיצד ניתן לאבחן עששת?

כתמים המופיעים בשיניים ושינוי בגון של השן עלולים להעיד על התפתחות עששת, שלב זה הוא נורת אזהרה להתחלת תהליך של עששת, אך הוא אינו מעיד  על התפתחות של חור בשן.


כדי לאמת את התפתחות העששת, רופא מומחה מבצע בדיקה של חומציות הרוק, בעזרת אינדיקטור. במצבים בהם הרופא מוצא כי החומציות אינה מאוזנת, חשוב להתחיל טיפול לאיזון החומציות. חוסר איזון בחומציות בהכרח יביא להתפתחות עששת ועל כן יש לנקוט בטיפול מנע.

במצבים בהם התפתחה עששת, חשוב לפנות לרופא מומחה כדי לזהותה בשלבים הראשונים: בבדיקת שיניים שגרתית ובצילום רנטגן לבדיקת משטחי פה שאינם נראים לעין, מזהה הרופא המומחה פגם בשלמות רקמת השן, המופיע בצורת כתמים חומים ושחורים על השיניים. 

מהן דרכי הטיפול בעששת? 

בדומה לרוב המחלות חשוב לטפל במחלה בשלביה הראשונים ולא לחכות עד להתפתחות עששת. טיפול במחלה בשלביה המאוחרים מביא להתפתחות פגמים בלתי הפיכים, ולטיפולים קשים יותר, מבחינה בריאותית וכספית. 


הטיפול בשלב הראשוני של המחלה מתבצע בעזרת מכשור רפואי מתקדם, אינו גורר כאבים או מצריך זריקת הרדמה. במהלך הטיפול משייפים את החלק הפגוע שבשן ומדביקים סתימה בעלת מראה טבעי לחלוטין. הדבקת הסתימה בשלב זה מגבירה את סיכויי עמידותה לאורך שנים. הסיבה: בשלב בו העששת בשלבי התפתחות ראשונים, קיים חומר שן בריא רב אשר נותן אפשרות להיצמדות טובה יותר של הסתימה ושומר על איכותה והימצאותה בחלל הפה לטווח ארוך. 

בנוסף, במקרים רבים ניתן להשתמש גם בחומר מסוג גלס יונמר, חומר מהפכני אשר מתחבר כימית לחומר השן הטבעית ומפריש פלואוריד לאורך שנים. כידוע, פלואוריד הוא חומר המשמש לחיזוק השן ולמניעת עששת. כך, למעשה, משיגים תוצאה כפולה ואף אופטימלית: שמירה על בריאות השיניים ועל תקינות הסתימה לאורך זמן. 

במצבים בהם התפתחה עששת עמוקה, שקרובה לחלל מוח השן, אך עדיין לא התרחשה פגיעה בו, ניתן לבצע סתימת סנדוויץ'. למעשה, מדובר בסתימה עם שכבה פנימית נוספת של חומר מסוג גלסיו נומר, אשר שומר על החלל ולא מאפשר התפתחות של עששת משנית. בעששת קיצונית החומר המצפה את הסתימה הוא חזק מאוד וכך ניתן לשמור על השן לאורך שנים ולמנוע את שחיקתה. 

לסיכום, כדי לשמור על חיוך מלא שיניים צחורות, חשוב להקפיד על טיפוח היגיינת הפה, צחצוח נכון וקבוע וביצוע בדיקות תקופתיות אצל רופא שיניים מומחה, שיזהו את התפתחות העששת לפני החמרתה, וכך עשוי להימנע נזק מהותי לשיניים. כמו כן, גם במצבים בהם התפתחה עששת, חשוב לפנות לרופא שיניים מומחה מוקדם ככל הניתן כדי להשיג תוצאות מקסימליות בשיקום השיניים ולמנוע נזקים לטווח ארוך. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר צבי קופר
ד"ר צבי קופר רפואת שיניים
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
ד"ר אלי רוזנפלד
ד"ר אלי רוזנפלד כירורגיית פה ולסת
רופא בכיר במחלקה לכירורגיית פה ולסתות בביה"ח בילינסון, מרכז רפואי רבין בפתח תקווה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפול שורש

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו